Margaret Thatcher kezdettől fogva nagy ambíciókat dédelgetett, a családjában elsőként jelentkezett felsőoktatásba, nem is akárhova, ösztöndíjjal jutott be a patinás Oxford Egyetemre, ahol kémiaszakon diplomázott, később pedig a jogot is elvégezte. Ekkor már Denis Thatcher üzletember felesége és ikergyermekeik édesanyja volt. 

Ahogy arról már korábban írtunk pályája szépen ívelt felfelé, egy elbukott választási kampányt követően 1959-ben parlamenti képviselő lett, és alig 34 évesen bekerült a Parlament Alsóházába. 1970-től négy éven át oktatási miniszterként tevékenykedett, ellentmondásos megítélése már akkoriban jellemző volt, nagy port kavart például az a döntése, hogy beszüntette az ingyenes iskolatej-programot. Érdekesség: 1973-ban úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy az ő életében női miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának.

Tévedett…

1975-ben indult a Konzervatív Párt elnöki posztjáért, melyet nagy meglepetésre február 11-én meg is nyert. Ezután négyéves ellenzékiség következett, majd 1979-ben a Munkáspárt alulmaradt a konzervatívokkal szemben, így Margaret Thatcher lett a szigetország kormányfője.

Margaret Thatcher - Forrás: Getty Images/ A. Jones/Express

Thatchernek nőként sem volt könnyű dolga. Intézkedései rendkívül megosztóak voltak, és megítélésük a mai napig sem változott. Kormányzása gazdasági krízisektől, társadalmi válságoktól és fegyveres konfliktusoktól volt erősen terhelt, gazdaságmentő programjának alappillére az állami kiadások visszafogása, és a tömeges (kritikusai szerint túlzott) privatizáció volt. Komoly ellentét húzódott közte és a szakszervezetek között. 1984-ben könyörtelenül letörte az egy évig tartó bányászsztrájkot, két évvel korábban pedig az argentinok által lerohant Falkland-szigeteken alkalmazott stratégiájának köszönhetően a britek visszafoglalhatták gyarmatukat.  

Bár jó eredményekkel szorította vissza az elszálló inflációt, a munkanélküliség drasztikus méreteket öltött, és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorcselekményének is kis híján áldozatul esett, csak a szerencsén múlt az élete. Mindezek ellenére három választási cikluson át maradt hivatalában. Párttársai 1990 végén kényszerítették lemondásra. Ha intézkedései éppen népszerűek voltak, hajviseletébe, öltözködésébe, hangszínébe, fogsorába kötöttek bele, és a „that bloody woman”, vagyis „az átkozott nőszemély” gúnynevet is ráaggatták. A La Femme beszámolója szerint később aztán beszédtanár és stílustanácsadók garmadája segített kialakítani a Vaslady imidzsét, aki főleg a maga korában elképesztő sikereket ért el nőként. Egyébként nem sokat törődött azzal, hogy a feminista mozgalmat előrelendítse.

Egy a Guardianben megjelent cikkben fogalmaztak úgy, hogy Thatcher ugyan áttörte az üvegplafont, de aztán gyorsan fel is húzta maga után a létrát.

Pályafutása alatt mindössze egyetlen nő volt kabinetjének tagja, de ő sem maradt sokáig a posztján. Mindenesetre az vitán felül áll, hogy Margaret Thatchernek sikerült megvetnie a lábát egy férfiak által uralt világban, és ezt a tőle idézett mondatok is alátámasztják.

Forrás: Getty Images/ Bettmann

1.

„Ha a kritikusaim azt látnák, hogy a Temzén járok, azt mondanák, hogy azért teszem, mert nem tudok úszni.”

2.

„Előfordulhat, hogy egy csatát többször is meg kell vívnunk ahhoz, hogy megnyerjük.”

3.

„Erősnek lenni olyan, mint úrinőnek lenni. Ha bizonygatnunk kell, hogy azok vagyunk, akkor már nem vagyunk azok.”

4.

„Szeretem az érveket. Szeretem a vitát. Nem várom el senkitől, hogy csak üljön és egyetértsen velem.”

5. 

„Minden nő, aki megérti egy háztartás problémáit, közelebb kerül az ország vezetésével kapcsolatos problémák megértéséhez.” 

Forrás: Getty Images/Hilaria McCarthy/Daily Express/Hulton Archive

6.

„Mindig nagyon felvidulok, ha egy támadás különösen sértő, mert úgy gondolom, ha személyeskednek, az azt jelenti, hogy egyetlen politikai érvük sem maradt.”

7.

„Ha azt akarod, hogy beszéljenek valamiről, kérj meg  egy férfit… Ha azt, hogy valami el legyen intézve, kérj meg egy nőt.”

8.

„Rendkívül türelmes tudok lenni, feltéve, ha a végén elérem, amit akarok.”

9.

„Érdemes ismerni az ellenséget – nem utolsósorban azért, mert lehet, hogy eljön az idő, amikor lehetőségünk nyílik a barátunkká tenni.”

10.

„Nem bánom, hogy a minisztereim mennyit beszélnek, amíg azt teszik, amit mondok.”

11.

„Nem konszenzusos, hanem meggyőződéses politikus vagyok.”

Forrás: Getty Images/In Pictures Ltd./Corbis

12.

„Vereség? Nem ismerem a szó jelentését…”

Felhasznált források: ITTITTITTITTITT és ITT!

Krajnyik Cintia

Kiemelt kép: Getty Images