Szokatlan váltságdíj

1974. február 4-én este kilenc óra tájékán a 19 éves Patty Hearst és vőlegénye otthon töltötték az estét, amikor kopogtak a Benvenue Street 2603 alatti 4-es számú lakásuk ajtaján a kaliforniai Berkeley-ben. Három fegyveres rontott be az apartmanba, Patty barátját összeverték, a lányt pedig betuszkolták egy kocsi csomagtartójába és magukkal vitték.

Patricia elrablásának hamar híre ment, ám csak három nap múlva érkezett a bejelentés a Symbionese Liberation Army (Szimbiotista Felszabadítási Hadsereg, röviden SLA) nevű szélsőbaloldali csoporttól, hogy ők rabolták el a lányt.

Pénz helyett azonban azt követelték, hogy a Hearst család osszon szét a környéken élő szegények között több millió dollárnyi élelmiszert.

Ezt Patty apja meg is tette, ám újabb hatmillió dollárnyi adományt kért a lányáért cserébe a radikális szervezet. Ezt azonban már csak akkor lett volna hajlandó teljesíteni az édesapa, ha előbb elengedik a lányt.

Patty Hearst - Forrás: Getty Images

Tania

Az emberrablásokat mindig is óriási közérdeklődés övezte, ám Patricia Hearst ügye különösen nagy visszhangot kapott, ugyanis az USA egyik legbefolyásosabb családjának sarjáról volt szó. A nagyapja, William Randolph Hearst – róla mintázták Orson Welles Aranypolgár című filmjének főszereplőjét – által alapított Hearst kiadóvállalat a mai napig az egyik legnagyobb médiacég a világon. 

 

E sajtóbirodalom alapítójának unokáját rabolta el az SLA. Abban pedig, hogy ilyen könnyű dolguk volt, erősen közrejátszott, hogy Patty apja csak egy volt a Hearst médiabirodalom örökösei közül, nem volt hozzáférése a vagyonhoz, így nem fordítottak különösebb figyelmet a családjuk védelmére.

Ez lett Patty veszte, akiről egy darabig nem tudott semmit a családja és a nyilvánosság sem.

Idővel azonban az SLA magnókazettákat küldött a családnak, amin Patty elmondta, hogy beállt elrablói közé, egyetért velük, harcol az ügyükért, és mostantól Tanianak hívják.

Három hónappal az elrablása után pedig egy bank biztonsági kamerája rögzítette, hogy Patty egy gépfegyverrel a kezében aktívan részt vesz a rablásban.

A rendőrség eközben már nagy erőkkel kutatott a szervezet után, de nem akadtak nyomukra, így Patty és a csoport további rablásokat követtek el. Eközben további kazettákat küldtek a családnak, amelyekben Patty cáfolja azokat a sajtóban keringő állításokat, miszerint nem önszántából vesz részt az akciókban, és hogy a szervezet átmosta az agyát.

A bankrablás után egy hónappal, május 16-án a banda egy sportszerboltot rabolt ki, amikor a rendőrség rájuk talált. A furgonjukat hátrahagyva külön járművekkel menekültek a helyszínről, így a csapat kettéoszlott. Patty a Harris házaspárral szökött meg, és ennek köszönhette, hogy nem kapták el.

Egy nappal később a furgonjuk segítségével sikerült beazonosítania a rendőrségnek az SLA tartózkodási helyét. Lecsaptak a szervezetre, a tűzpárbajban pedig hat tag meghalt, hármat letartóztattak. Patty eközben a Harris házaspárral volt szökésben, és még hónapikig kutattak utánuk. Közben Patricia újabb hangfelvételen tett hitet a szervezet, valamint meghalt, illetve elfogott társai mellett, és megfogadta, hogy folytatja a harcukat.

Pattyt végül az elrablása után majdnem másfél évvel, 1975. szeptember 18-án tartóztatták le San Franciscóban.

Forrás: Getty Images/Donaldson Collection/Michael Ochs Archives

A gazdag lány a kapitalizmus elleni harc szószólója

Ugyan az elmúlt években az ISIS tevékenysége miatt újra az életünk részéve vált a terrorizmus elleni harc, ám az 1970-es évek Amerikájában az országon belüli terrorista akciók még gyakoribbak voltak – több ezer robbantás történt évente. Ezeknek egy része az egyre szélesebbre nyíló társadalmi ollónak volt a következménye, ugyanis mind élesebbé vált a konfliktus az elit és az elszegényedett rétegek között.

Az SLA is azt a célt tűzte zászlajára, hogy eltörlik a kapitalizmust és haszonélvezőinek befolyását, ehhez pedig a legradikálisabb eszközöktől sem riadtak vissza. Patty Hearst elrablása és maguk mellé állítása is e célt szolgálta, hiszen óriási visszhangot váltott ki, hogy

a kivételesen jó anyagi körülmények közé született lány épp azon rendszer ellen fordult, ami a családját naggyá tette.

Tettestárs vagy áldozat?

Elfogása után Patriciát többszörös fegyveres rablás vádjával állították bíróság elé. Hét év börtönre ítélték, amiből két évet ült le. 

 

A lány a vallomásában azt mondta, elrablása után egy hétig bekötött szemmel egy szekrénybe zárták, közben pedig a banda tagjai többször fizikailag és szexuálisan is bántalmazták. Azt vallotta, átmosták az agyát, és Stockholm- szindrómában szenved.

Patty büntetését végül Jimmy Carter elnök enyhítette, majd Bill Clinton utolsó intézkedéseinek egyike volt, hogy kegyelmet adott Hearstnek.

Forrás: Getty Images/Korody/Sygma/Sygma

Ezekkel az intézkedésekkel azonban nem mindenki értett egyet. A mai napig nincs konszenzus arról, hogy Patty vajon igazat mondott-e az agymosásról. Sokan úgy vélik, a lány hazudott, és tényleg önként állt be a terrorista szervezetbe. Mások azt gondolják, ideológiailag nem azonosult az SLA-val de egyfajta lehetőséget látott abban, hogy közéjük áll:

így megszabadulhatott korábbi életétől, a vőlegényétől, akit nem szeretett igazán, és úgy tartják, Patty számolt azzal, hogy kegyelmet fog kapni.

Hogy mi a teljes igazság, azt csak Patricia Hearst tudja. A nő két hónappal a börtönből való szabadulása után feleségül ment Bernard Lee Shaw-hoz, aki a testőre volt, és két gyermekük született. Ezután Patty színésznőként dolgozott, valamint egy AIDS-es gyerekeket segítő alapítványban tevékenykedett.

Történetéről több könyv, dokumentum- és játékfilm készült.

Az SLA utolsó két tagját 1999-ben és 2002-ben tartóztatták le.

Dián Dóri

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT