Őrült ötletnek indult

A brit-belga származású Zara Rutherfordot már kisbabaként is repülőre ültették, hiszen a szülei is pilóták, innen ered a magasság és a repülés iránti szeretete. Tizennégy éves korára már ő maga is tudott repülni, és ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szívesen útra kelne: „Az volt az álmom, hogy átrepüljem a világot, de mindig azt gondoltam, hogy ez lehetetlen, hiszen drága, veszélyes, bonyolult, és egy logisztikai rémálom lenne. Szóval nem gondoltam igazán komolyan.

Aztán befejeztem a középiskolát, és úgy voltam vele, ha szeretnék valami őrültséget csinálni, akkor annak most van itt az ideje.”

Zara augusztus 18-án kelt útra Belgiumból, ahonnan nyugat felé vette az irányt. Útvonala érintette az Egyesült Királyságot, Izlandot, Grönlandot, Kanadát, az Egyesült Államokat, Latin-Amerikát, majd Kolumbiát. Ezután Alaszka következett, onnan Oroszország, majd Korea, Indonézia, India, a Közel-Kelet, Európa, és végül ismét Belgium. A lány mindezt egy Shark típusú, Európában gyártott, nagy teljesítményű, ultrakönnyű repülőgépen tette meg, amely hihetetlenül gyors, utazósebessége eléri az óránkénti 300 kilométert. A repülőgépet kifejezetten ilyen hosszú útra tervezték.

Forrás: Getty Images / Steve Parsons / PA Images

Még az egyetemi jelentkezésekre is jutott ideje

A fiatal lány útja tele volt megpróbáltatásokkal és extrém viszontagságokkal, amelyek jelentősen meg is hosszabbították az útját. Egy hónapra például Alaszkában ragadt az időjárás és a késlekedő vízuma miatt. Ezután egy hétig volt egy orosz városban, Magadanban egy hóvihar miatt, majd három hétig Ajanban kényszerült várakozni, szintén az időjárás miatt, ahol alig beszéltek az emberek angolul, és wifi sem volt. De legalább ki tudta használni az időt, hogy leadja az egyetemi jelentkezéseit. Zara elmondása szerint a legfélelmetesebb szakasz Szibériában volt, ahol a földön mínusz 35 fok volt, míg a levegőben mínusz 20. Ha itt meghibásodik a motorja, órákra lett volna attól, hogy megmentsék, és a mai napig nem biztos benne, hogy túlélte volna. Ezután Zara két éjszakát egy reptéri terminálon töltött Indonéziában, mert nem voltak meg a szükséges dokumentumok ahhoz, hogy elhagyhassa a repteret. De olyan nehézségekkel is szembe találta magát, mint a sivatagi hőség, a kaliforniai erdőtüzek okozta füst, az Indiában tapasztalt szmog, vagy éppen a Covid miatt állandóan változó karanténkötelezettség. Szintén nagy feladat volt, amikor a világ egyik legforgalmasabb repülési útvonalán kellett eljutnia Dél-Koreába, miközben elkerülte a kínai és észak-koreai légteret.

„Voltak csodálatos pillanatok, de olyan helyzetek is, amikor féltettem az életemet”

– mondta január 20-án, a landolása után, Belgiumban.

Forrás: Getty Images / Olivier Matthys

Más fiatal nőket is szeretne bátorítani

Teljesítményével Zara több világrekordot is megdöntött, hiszen egyrészt ő lett a legfiatalabb nő, aki körberepülte a világot, egyúttal ő az első belga is, akinek ez sikerült, ráadásul ő az első nő, aki mindezt egy ultrakönnyű gépen tette meg. A korábbi női csúcstartó Shaesta Waiz volt, aki 2017-ben, harmincévesen repülte körbe a Földet. Zara kifejezett célja volt az is, hogy a nemek közötti különbséget is jelentősen csökkentse, hiszen a világ legfiatalabb férfi pilótája, aki körbeutazta a világot, a tizennyolc Travis Ludlow volt, 2021 júliusában. 

 

Zara nagyon bízik benne, hogy teljesítményével más fiatal lányokat is arra ösztönöz, hogy a STEM (az angol science, technology, engineering and mathematics szavakból álló STEM mozaikszó a tudományos-technológiai tudományágak és a kapcsolódó tanfolyamok megjelölésére szolgál, ITT mi is írtunk róla bővebben – a szerk.) területén helyezkedjenek el. Mint mondja, őt az amerikai repülés úttörője, Amelia Earhart, és az orosz űrhajós, Valentyina Tyereskova inspirálta,

a jövőbeni tervei között pedig az szerepel, hogy elektrotechnikát tanul az egyetemen, és bízik benne, hogy később űrhajós válhat belőle.

A weboldalán így fogalmaz: „A lányokat gyakran arra biztatják, hogy legyenek szépek, kedvesek, segítőkészek és aranyosak. A repülésemmel szeretném megmutatni a fiatal nőknek, hogy lehetnek merészek, ambiciózusak, és valóra válthatják az álmaikat.”

Krajnyik Cintia

Felhasznált források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Steve Parsons / PA Images