Lemosunk dolgokat, aztán rákenünk dolgokat, hogy pótoljuk a lemosottakat?

Egyre több bőrgyógyász szakember javasolja azt, hogy ne fürödjünk mindennap, hiszen nem elég, hogy a víz szárítja a bőrünket, de azok a kemikáliák, amiket esetleg pluszban használunk, még többet rontanak a helyzeten. A bevezetőben idézett podcastban is Mila Kunis arcbőre indította el az egész témát, és miután mindenki beszámolt a gyerek (nem) fürdetési szokásairól, majd vallott róla, hogy ő milyen sűrűn és hogyan tisztálkodik,

a két férfi (Aston Kutcher és Dax Shepard) megpróbálta meggyőzni Milát és a női műsorvezető Monica Padmant (aki, úgy tűnik a diskurzusból, az egyetlen naponta fürdő résztvevő volt), hogy a napi két arcmosás is többet ront az arcbőrön, mint javít. 

Mila Kunis és Aston Kutcher - Forrás: Getty Images/Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney

Mint egy teljesen átlagos, száraz bőrrel rendelkező, ámde naponta fürdő felnőtt, egyértelműen meg tudom erősíteni, hogy a bőrömnek nagy szüksége van a hidratálásra kívülről és belülről… méghozzá napi szinten. Ha nem kenem valamilyen olajos ápolóval, vagy nem iszom eleget, már másnap látszik rajta, ráadásul szinte a teljes felületén. Nyáron pedig, amikor gyakran töltök időt vízben (általában amúgy természetesben, nem klórosban), ez hatványozottan így van.

A bőrgyógyászok szerint is vannak ellenjavallatai a napi zuhanyzásnak, fürdésnek, és nem csak a víz szárító hatása, és az ebből adódó esetleges irritáció, valamint a lehetséges allergiás reakció. Az antibakteriális szappanokkal a bőrön található jótékony baktériumokat is lemossuk, ráadásul az immunrendszerünknek is szüksége lenne némi stimulációra, amit pont elősegít, ha nem szabadulunk meg minden mikroorganizmustól.

Nem tudom, mi történne, ha nem tenném ki a víz szárító hatásának (szappanból igyekszem olyat választani, ami természetes, és nem szárít), de esküszöm, kipróbálom. Hátha a végén úgy fogok kinézni, mint Mila Kunis. 

 

Visszatérve a gyerekekre, méghozzá a legkisebbekre

Az újszülöttek születés utáni azonnali mosdatását már a WHO sem javasolja, egészen konkrétan erős ajánlásként mondják ki, hogy az első fürdést a születés után legalább 24 órával ejtsék meg, de ha valamilyen okból ez akadályokba ütközik, akkor is legalább hat órán át ne mosdassák meg a babát. Emellett az első 24 órára eleve az az ajánlás, hogy a babát és az anyát ne válasszák el egymástól, ráadásul születés után rögtön legyen bőrkontaktus, így elvileg nincs is lehetőség az azonnali fürdetésre. 

A nem újszülött babáknak is felesleges a napi fürdetés, legalábbis higiéniai okokból mindenképpen, ezt nemcsak a szakemberek mondják, hanem a józan ész is. Hiszen mást sem csinálunk, mint egyik full tiszta helyről tesszük őket a másikra, ráadásul ők nem is úgy izzadnak, ahogy mi. A kakis feneküket pedig vagy lemossuk napközben, vagy nedves törlőkendővel törölgetjük, szóval milyen kosz kerülne rájuk? Sokan mégis a napi rutin miatt ragaszkodnak az esti fürdetéshez (ezt említette Dax Shepard is a podcastban), de a szakértők szerint általában az első három hónapban ez sem alakul ki, csak mi, szülők stresszeljük magukat azzal, hogy kellene. De akárki nyilatkozik érdemben a kisbabák fürdetéséről, mindenki azzal indít, hogy ez alapvetően szülői döntés kérdése.

Csak azért gyűjtöttem össze az érveket, hogy az „evidens” napi fürdetés mellett mutassak más alternatívát is.

Nálunk például a gyerekek is kifejezetten száraz bőrűek, így mi rendszeresen kenegettük őket babaolajjal. (De amikor ők babák voltak, még nem terjedt el ez a trend, szóval természetesnek tűnt, hogy mindennap fürdenek.)

Ráadásul közel egy éve elkészült EZ a kutatás, ami szerint a három hónapos babáknál van összefüggés a napi fürdés és az ekcéma kialakulása között: minél kevesebbet fürdetik őket, annál kisebb az esély a betegségre, mert a fürdés transzdermális vízveszteséget okoz.

Koszolódó korú gyerekek és a fürdés

Mila Kunis egyébként említette, hogy számára azért is természetes a nem mindennapos fürdés, mert gyerekként nem volt meleg vizük, ezért ők sem fürödtek mindennap. Sokan, például Julia Roberts is, környezetvédelmi okokból zuhanyoznak ritkábban. Az, hogy a mai „túlcivilizált” világban igyekszünk visszanyúlni a régi, jól bevált rutinhoz, ezt a kérdést is érinti. És régen inkább a napi „cicamosdás” volt a jellemző, meg persze a látható kosz eltávolítása. Egyébként az ajánlás része, hogy maximum egy vödörnyi vizet használjunk el tisztálkodásra.

Szóval a szupersztárok gyerekeinek tisztán tartása így néz ki: heti két-három alkalommal van teljes testet érintő fürdés, amúgy csak a „kritikus területeket” mossák meg, és természetesen a látható koszt minden esetben eltávolítják.

A mögöttes magyarázatuk pedig az, hogy a bőr természetes olajosságát szünteti meg a túl sok tisztálkodás. Ezt mondja nagyjából EZ a bőrgyógyászati ajánlás is, ami szerint heti egy-két alkalommal elég fürdetni a gyerekeket, ha nincs semmi extra ok. Az extra ok lehet bármilyen vízben (természetes vagy medence) való fürdés, koszolódás, izzadás, testszag. Még hozzáteszik, hogy az alapos kézmosás viszont napi több alkalommal fontos rutin, az nem összekeverendő a fürdéssel. Sőt, arra is kitérnek, hogy a tisztálkodást igyekezzenek a szülők játékosan beépíteni a gyerekek életébe.

A sztárpár egyébként azóta a maga módján reagált arra, mekkora vihart kavart ez az egyszerű, hétköznapi dolog, amit megosztottak:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ashton Kutcher (@aplusk) által megosztott bejegyzés

Nálunk egyelőre a napi fürdés a rutin, de jó pár éve bevezettük az úgynevezett „bio” fürdést, ami azt jelenti, hogy gyors zuhany csak vízzel, semmi szappanozás. És megmondom őszintén, még sosem éreztem, hogy a gyerekeim büdösek lettek volna, és ezt nem azért mondom, mert elfogult vagyok, hanem mert ők még nem úgy izzadnak, mint egy felnőtt. Persze tudom, hogy ez nem marad így örökké.

Ti milyen gyakran fürdetitek a gyerekeiteket? 

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/PeopleImages