-

Végignézek a kolléganőimen, a barátnőimen meg mindenkin, aki mostanában körülöttem van: az egyiknél jön az illatos kisbaba, a másiknál már kettő is van, a harmadikat csak öt éve ismerem, de ez idő alatt elvált és újraházasodott, és már az új emberrel tervezik a gyereket. A vidéken élő barátnőm 15 éve él együtt a párjával, a drága húgom csak 13, édesanyám élete második választottjával él, én pedig mit csinálok? Lubickolok ebben a hatalmas, kellemes óceánban, amit úgy hívnak, hogy egyedülállóság, a nap lágyan simogatja a lepirult arcomat, közben hátulról valahonnan egy jó szám szól, amit nem is tudom, honnan ismerek.

Szeretném leszögezni, hogy nem én választottam ezt az életformát, csak egy pillanatnyi állapotnak gondolom, és ha már így alakult, akkor tudjátok meg, hogy micsoda jó dolgunk van nekünk, egyedülállóknak, szingliknek. Vagy felőlem hívjátok úgy, ahogy akarjátok.

1. Nem basztat senki reggel

Igazából korán kelő vagyok, de kilencig az ágyban lustálkodom, és lustálkodás közben azt a műsort nézem, amelyiket akarom. Ha kedvem van, akkor olvasok, ha nincs kedvem, akkor híreket nézek. Vagy még dolgozom egy kicsit, mert nem dumál bele senki. Egyetlen megátalkodott gyerek se ugrál az ágyon, és csak fekszem a habos paplan alatt pőre testtel, boldogan, mint egy pohos, aranyos malac, és nem érdekel semmi, csak a kávémat akarom. Hagyom, hogy a nap bekéredzkedjen az ablakon, végignézem, ahogyan uralma alá veszi az egész szobát, és igen... észrevettem, hogy így is egy fokkal nyálasabb vagyok, mint szoktam lenni. Esküszöm, hogy ez csak a reggel miatt van.

2. Kétórás fürdős magánszám, amikor csak akarod

Kádban lenni jó. Én, a sellő, addig fekszem a nagy sarokkádban, amíg szuszinkás nem lesz az ujjam begye, közben serényen rejtvényt fejtek (szuszinkás lesz az újság is)... vagy a telefonomat nyomogatom, és közben amiatt parázok, nehogy beleessen a mobil a vízbe, mert ez még nem vízálló, de tök jó lenne egy olyan, mert akkor nem kéne minden egyes óvatlan mozdulattól frászt kapni.

3. Egyedül menni moziba: király

Azt hiszed, hogy szánalmas balfék vagy, ha csak egy jegyet kérsz a mozipénztárnál? Hát nem! Gondolj csak bele, senki nem dumál közbe, nem kérdezget, teljesen átadhatod magad a filmalkotás fantasztikus világának (kivéve, ha nem egy Tarantino-mozira ülsz be, neki én – isten lássa lelkem - mindig esélyt adok, és minden egyes alkalommal felháborodva hagyom ott a termet). Tizenéve  egyedül járok moziba, és erről a szokásomról csak egy nagyon erős szerelem (vagy barátság) kedvéért vagyok hajlandó lemondani, akkor is csak időszakosan.

4. Egyedül aludni pedig egyenesen istenkirályság

Mert nem lökdös senki, nem tol ki az ágy szélére a kutya se, nem húzza le rólam a takarót senki ember fia. Szóval keresztben-kasul úgy fekhetek az ágyon, ahogy csak kedvem tartja... és az bizony királyság.

5. Nem ugat a kutya se, ha éjjel is dolgozol

Lássuk be, nem nagyon akad olyan ember, aki jól viszonyul ahhoz, ha a kedvese sokáig dolgozik éjszaka. Meg a gyerek se szereti, ha nincs otthon az anyja vagy az apja. Ezért én szépen kihasználom a szabad időszakot a karrierépítésre. Vesd bele magad te is olyankor a sűrűjébe, amikor még se gyerek, se nász nincs a láthatáron, és építsd fel hisztik nélkül a váradat! Aztán sokkal kellemesebb lesz visszavenni a tempóból, amikor van kihez hazamenni.

+1 No szerelem, no stressz

Ez a no (wo)men, no cry megfelelője. Azaz, aki nem szerelmes, az nem is ideges. A szerelemmentes időszakokban pedig alaposan kihasználom az időmet arra, hogy minél többet foglalkozhassak magammal (és minél hatékonyabban), hogy ez a mérhetetlenül sok befektetett energia megtérüljön majd a dübörgő karrierem, a kicsattanó egészségem és a majdani családom örömén.

 

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/freya-photographer