1. „Csak nevettem, amikor megpróbált visszasomfordálni”

Valószínűleg sok összetört szívű szerelmes ábrándozik arról, ami Andreával történt. Talán nincs is ennél egyértelműbb csattanó. A csapodár ex megbánta tettét, és egy-két hónappal a szakítás után megpróbált visszakúszni az életébe, így ezúttal ő adhatta ki az útját. „Megnyúlt a képe, hebegett-habogott, majd szó szerint elkullogott. A seb ettől seb maradt, csak talán gyorsabban gyógyult.”

2. „Jó volt szembesülni vele, hogy még mindig gondol rám”

Katinak volt egy nagyon csúnya szakítása fiatal lány korában. Egy fiú újra és újra összetörte a szívét a bizonytalanságával, sokáig éltek egy fura, egyoldalú, se veled, se nélküled kapcsolatban, amelynek lényege az volt, hogy Katit a srác elő-előrántotta, ha épp olyanja volt. Évekig tartott, míg a lány végre határozottan ki tudta mondani, hogy új életet akar kezdeni valaki mással (aki már a küszöbön toporgott), mert boldog akar lenni valakivel, aki biztos benne, hogy őt akarja. Ma férje van, gyerekei. Csak ritkán gondol arra a régi fiúra, de azért néha eszébe jut, és akkor sajog a szíve kicsit.

„Nem csinálnék vissza semmit, de azért bevallom, jólesett, amikor 14 év után írt nekem egy üzenetet a Facebookon, és érdeklődött, hogy vagyok. Ezek szerint ő sem felejtette el azt, ami köztünk történt. Nem bánt jól velem, de azért sok szép emlékem is van vele kapcsolatban.”

3. „Rájöttem, már nem én vagyok, akit csalnak”

Barbara azt meséli, fontos pont volt számára az elengedésben, hogy egy idő után képesek voltak az exével „normálisan” beszélgetni, és a férfi meggyónta neki, hogy a felesége, a gyermekei anyja, aki miatt vele szakított, megcsalta. „Bevallom, a gonosz kismanó felkuncogott bennem ezt hallva. És nem feltétlen a kárörvendés miatt, hanem inkább azért, mert megkönnyebbültem: mekkora mák, hogy nem én vagyok már, akit megcsaltak.”

4. „Jólesett elmondani a szeretőnek, mit gondolok”

Sárát sok év házasság után, két kicsi gyerekkel hagyta el a férje egy másik nőért. Nagyon nehéz volt feldolgoznia ezt az árulást, igazán elégtételt nem adott semmi, talán csak picike megkönnyebbülést hozott az, hogy írt egy levelet a szeretőnek. „Utólag belegondolva nem volt sok értelme, viszont engem megnyugtatott. Amúgy mai szemmel túlságosan barátságos voltam vele. Gyakorlatilag megköszöntem benne, hogy befeküdt a férjem ágyába, és tönkretett egy családot. Adott egy kis felszabadultságot, hogy, ha nem is csúnyán, de legalább a magam módján elmondhattam neki is, hogy mit gondolok.

A férjemtől jó kis fejmosást kaptam, mert a hölgy szerint nagyon nyomasztó levelet írtam neki. De nem bántam meg. Talán, ha csak pár pillanatra is, de belegondolt a másik oldal helyzetébe. Nem válaszolt persze…”

5. „Rádöbbentem, mással is görény”

Amikor Klárát megcsalta a férje, és ezért elvált tőle, nagyon sok bántást kapott útravalónak. A végén már hajlamos volt magát hibáztatni, amiért kilép a kapcsolatból. „Aztán fél évvel a válás után elvette a letagadott szeretőjét. Ám évekkel és két gyerekkel később tőle is elvált, és mintha mi sem történt volna, rám írt, hogy megy a sorom, és elújságolta, hogy elvált. Szépen, jó kislány módjára válaszoltam neki, hogy talán már nem olyan a viszony köztünk, hogy mesélgessek, úgyhogy tipli van! Számomra ez amolyan többszörös elégtétel volt, mert egyrészt bebizonyosodott a csalás, másrészt ezek szerint nem én vagyok alkalmatlan egy kapcsolatra kettőnk közül.”

6. Az elégtétel az, hogy sikerült megszabadulni tőle”

Vera egy bántalmazó kapcsolatból evickélt ki nagy nehezen, az exének komoly szenvedélybetegsége van. Azt mondja, az volt a legnehezebb, hogy megértse, miért volt vele olyan sokáig annak ellenére, hogy sokan figyelmeztették, kihasználja. Pszichológushoz is járt, hogy felfejtse, mi miért történt. Most már jól van, beindult a karrierje, vett egy autót, építgeti az önálló életét, új párja is van. „Ő még mindig egyedül van, az életében semmi előrelépés nem történt. Teljesen bezárkózott, nem jár szórakozni sem, dolgozni sem dolgozik. Összegezve, ha fájt is, én jól jártam, hogy kicsekkoltam.”

7. „Miután lett egy új kapcsolata, megértettem, hogy nem velem van baj”

Márti azt meséli, volt egy nagyon küzdelmes kapcsolata, amiben azt érezte, ő kevés. Aztán idővel rájött, nem ez volt a gond. „Miután szétmentünk, lett egy csaja. Engem a hír összetört és mindig azon kattogtam, hogy hú, ez a lány biztos tud valamit, amit én nem. Aztán kiderült, hogy őt is csak hitegette, végül szétmentek.

Akkor jöttem rá, hogy mindegy, a másik mit hogy csinált, az exem örökösen szabotálja a kapcsolatait, nehogy véletlenül igazán komolyra fordulhassanak a dolgok. Egész megnyugodtam ettől a felismeréstől.”

8. „Mocsok dolog a kárörvendés, de nagyon jó tud lenni”

Kittit terhesen hagyta el a párja. Nagy sokk volt ez számára, de ma már tudja humorral kezelni a történteket. „Mikor megtudtam, hogy babánk lesz, köddé vált, majd a szülés előtt két héttel visszatért, hogy a nevére veszi a gyereket, de rá ne számítsak. Nem részletezném a dolgoknak ezt a részét, a fájdalmat. Amit némileg enyhített, hogy a szülés után az egyedülálló anyaság némileg zilált időszakában megjelent az egyik hétvégén, és közölte, hogy lumbágója lett, állítása szerint boszorkányos képességeim miatt… Amikor ezt mondta, azt éreztem, hogy az egész rettenet, amin átmentem, végül is megérte, mert nekem lett egy csodás gyermekem, neki meg csak derékbaja van. Nem is kérdés, ki járt jobban.” 

9. „Már láthatja, nincs rá szükségem”

Patri szerint elégtétel az tud lenni egy szakítás után, ha sikerül úgy továbblépni, hogy az ember tanul a hibáiból és fejlődik. „Jó érezni, hogy kívül-belül stimmel minden újra, boldognak lát, talán még boldogabbnak, mint amilyen vele voltam. Talán azt várná, hogy össze vagyok törve még mindig, rosszul érzem, de nem ezt tapasztalja. És ha boldognak lát, akkor leesik neki, hogy nincs szükségem már rá.”

10. „Az elégtétel az, hogy elengedtem”

Végül Dórit idézem, aki attól nyugodott meg, hogy békét kötött az érzéseivel.

„Kicsit szentimentálisnak és életszerűtlennek tűnhet, de számomra az a békés felismerés jelentett megnyugvást másfél év után, hogy szeretem. Igen, szeretem, és örülök, hogy bár az új párjával, nem velem, de boldog. És ez a tudat engem megnyugtatott.” 

És nektek mi jelent elégtételt egy szakítás után? Várjuk szeretettel a hozzászólásaitokat!

Kurucz Adrienn

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images