Javuló tendencia?

Nem okozhat senkinek meglepetést az információ, hogy milyen drámai mértékben ugrott meg a II. világháborút követően a válások száma Magyarországon. Míg az 1914-et megelőző időszakban kétezer emberből mindössze egy vált el (!), az ötvenes években ugrásszerűen megnőtt azoknak a házaspároknak a száma, akik úgy döntöttek, inkább külön folytatják. Ez a tendencia 1987-ben csúcsosodott ki, csak abban az esztendőben harmincezren mentek szét végérvényesen a párjuktól. Az elmúlt egy évtizedben azonban némi javulás érzékelhető, ötven év után először ismét húszezer alá esett a felbontott házasságok száma.

Elvált negyvenesek klubja

Azt is érdekes megnézni, hány éves korban döntenek úgy az emberek, hogy mégsem a házasság szentségében óhajtják folytatni az életüket.

Míg a kilencvenes években a nők javarészt a harmadik X után bontották fel a házasságukat, addig az ezredforduló óta ez áttolódott a negyvenes éveikre.

Ez a tendencia a férfiaknál is hasonló. De mielőtt rákennénk mindent a negyvenes életközepi válságra, fontos azt is megjegyezni, hogy ennek az is az egyik oka, hogy az emberek egyre később házasodnak.

via GIPHY

Türelem rózsát

A késői házassági kedv más szempontból is előnyös: a huszonöt évnél fiatalabban házasodók körében ugyanis jóval nagyobb a válások aránya. Nem ilyen nagymértékben, de azért megdobja a válási statisztikákat az is, ha a feleség jóval idősebb a férjnél.

Hosszabb frigyek

Mindezzel együtt viszont biztató, hogy az átlagos házasságban eltöltött évek száma 11,3-ról 15,4-re ugrott. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy az emberek ma már jóval tudatosabban választanak partnert, illetve „a puding próbája az evés” gyakorlataként a boldogító igen előtt jó darabig együtt is élnek a párok. Emiatt már legfeljebb a nagyon idős nőrokonok képzelik azt, hogy bűnben élnének.

Házasodási és válási kedv

A KSH magyarországi adatai szerint a férfiak többször házasodnak újra, de többször is válnak el, mint a nők. A feleségek ezzel szemben azonban kétszer olyan gyakran kezdeményezik a válást, mint a férfiak. Ebben a régóta stabil tendenciában csak az utóbbi években érzékelhető némi változás, azaz több férfi, ám kevesebb nő adja be a válópert.

via GIPHY

De miért?

A hivatalos adatok szerint a két legfőbb válóok a hűtlenség és az alkoholproblémák. Ami az előbbit illeti, egy fontos adalék: nem biztos, hogy annyira érdemes egy másik ember miatt kilépni a házasságból, ugyanis azoknak a házasságoknak, amik egy félrelépésből kulminálódtak friggyé, hetvenöt százaléka úgyszintén válással végződik.

Apropó: hűtlenség

A legtöbb házaspár szerint nem a barátság, a nevetés, az összepasszolás és a szex az, ami a legerősebb összekovácsoló ereje tud lenni egy kapcsolatnak. Hanem a kölcsönös bizalom. Ha az nincs meg, minden más értelmét veszti.

Négy perc mire (nem) elég?

Szomorú, de így van: az internet, a fárasztó túlórák, a gyerekek és a tévé miatt a legtöbb házaspár összesen ha négy percet tölt el együtt naponta kettesben úgy, hogy kizárólag egymásra fókuszálnak.

Jó befektetés

A kockázatok és mellékhatások figyelembevételével azonban jó, ha tudod, a házasság – főleg, ha megfelelő alapokon nyugszik, és a felek hosszú távra tervezve szeretnek gondoskodni egymásról – igen kifizetődő tud lenni! Céges szempontból mindenképpen: csak Amerikában évente hatmilliárd dollár mínusz köthető össze a házasságok megromlásával párhuzamosan kieső vagy épp maga alatt levő munkaerővel. Ezzel szemben a boldog házasságban élő beosztottal számokban is kimutatható előnnyel bírnak a cég bevételére.

via GIPHY

Mi az, ami jobb egy őrületes kufircnál a drága jacuzziban?

Nem csak hazánk GDP-jét pörgethetjük fel azzal, ha a megfelelő oldalbordával éldegélünk úgy, mint Philemon és Baucis, hanem a saját hosszú távú boldogságunkat és megelégedettségünket is növelhetjük a családi állapottal. Pszichológusok szerint ugyanis egy jó házasság többet dob az ember közérzetén, mint egy nagy zsák pénz, egy jó kufirc vagy a gyerekek.

I say yes!

Sokan azt hiszik, csak el kell juttatniuk magukat az anyakönyvvezető elé egy alkalmasnak tűnő partnerrel, hogy bebiztosítsák a sírig tartó megelégedettséget. Sajnos azonban csalatkozniuk kell: a boldogító igen önmagában távolról sem garancia az igen nagy boldogságra.

Egy tizenöt éven átívelő kutatás kimutatta, hogy azok tudják csak derűlátó módon megélni a házas mindennapjaikat, akik az esküvőjüket megelőző életszakaszukban is boldogok voltak.

Drágám Ne feledd, ma szerda van!

Egy átlagos házaspár hatvannyolc és félszer áldoz az ágybeli kötelezettségeinek, ami (magyarul) durván annyit jelent, hogy hetente egyszer kufircolnak. Persze, csak a szerencsésebbek. Öt párból egy szinte teljesen szexmentes házasságban él, azaz évente tíznél kevesebb alkalommal bújnak össze (ha ez a téma bővebben érdekelne, erről írtam már ITT és ITT).

„Maradj otthon, nézzél tévét!”

Elgondolkodtató adat: a közlekedés is megnehezíti a házasságokat. A több mint negyvenöt percet ingázók körében negyven százalékkal nagyobb az esély a válásra.

via GIPHY

Három a magyar igazság

A legtöbb ember a házassága harmadik évét jelölte meg a legboldogabb időszakként. Valószínűleg azért, mert addigra csiszolódtak össze a párok megnyugtatóan, de még nem untak rá a másikra annyira, hogy az már egy hangosabb orrfújással is az idegeire menjen.

Tedd el a csekkfüzetet!

Ha azt tervezed, hogy hét országra szóló lakodalom keretében kelsz majd egybe a szerelmeddel, sajnos van egy újabb rossz hírem:

minél drágább egy esküvő, annál nagyobb az esélye annak, hogy hamar véget ér. És ugyanez igaz fordítva: azok a házaspárok, akik keveset költenek a frigyükre, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt.

Világrekord

A világon (eddig) a leghosszabb házasságát a három éve, száztizenegy éves korában elhunyt Karam Chand tartja, aki kerek kilencven éven keresztül élt együtt feleségével. A házasságuk egyébként egy „hagyományos”, elrendezett frigy volt. Ez az adat azonban nem szerepel a Guiness-rekordok könyvében. A hivatalos rekorder így a nyolcvanhat éve házas Herbert és Zelmyra Fisher kapcsolata.

via GIPHY

Hogy mi ebből a sok adatból a tanulság?

Tölts minden nap elég időt (tehát négy percnél többet) a pároddal, szexelj vele hetente legalább egyszer (lehetőleg négy percnél tovább), hagyd a francba a drága lagzit, maradj hűséges – és akkor máris nagyobb esélyed van arra, hogy boldogságban, békességben éld le az életet.

Ha pedig mégsem így sikerül, pedig te mindent megpróbáltál, akkor se szomorkodj (sokáig), a nagy többségtől egyáltalán nem térsz el. Inkább próbáld meg hasznosítani a jövőben mindazt, amit az elmúlt frigyedből megtanultál.

 

Fiala Borcsa

 

Források: ITT, ITT, ITT