Régen én is szerettem az előre megtervezett nyaralásokat. Nem volt nagy kunszt bepakolni két főre, aztán nekivágni bárminek, ami nagyon különbözik a megszokottól. Élveztem a változatosságot, a pezsgést, az újdonságot. Aztán megszületett a lányom, és hirtelen minden teljesen más vetületből lett érdekes.

Az utazások előtt például már csak a bejárat előtt felhalmozott csomagkupacok láttán kiver a víz. Mindent elraktam? Milyen lesz a szállás? Mennyire biztonságos a környék? A láblógatás helyett már ezer különböző megoldandó feladaton kattogok, többek között azon, vajon hogy alszik majd a totyogóm idegen környezetben.

Tavaly átküzdöttük magunkat egy balatoni nyaraláson, ahol költöznünk kellett, mert az apartmanház nem volt nagyobb, mint egy egérlyuk, az etetőszéket már az utcán kellett tárolnunk. Mindezt csilliárdokért.

Az ígért vízparti környezetet egy közveszélyes stég alkotta, ahol mindenféle kerítés vagy korlát híján rettegésben strandoltunk a fel-alá futkosó kislányunkkal. Utána bő egy hétig pihentem ki a vakációnkat.

Úgyhogy kendőzetlen őszinteséggel kijelenthetem: púp a hátamon a kötelező nyaralás. És szerintem sokan vagyunk, akik legtitkosabb óráikban arról álmodozunk: „mi lenne, ha idén nem mennénk sehová?”

Felkelünk reggel, megkeverjük a kávénkat, elnézzük, ahogy a gyerekek pizsamában rohangálnak a nappaliban. Aztán azt tesszük, amihez kedvünk van: elbiciklizünk a Margit-szigetre vagy kimegyünk a Dagályra. Pancsolunk, sajtos-tejfölös lángost majszolunk, aztán lesülve, fáradtan és maszatosan hazatekerünk, és szélesre nyitjuk az ablakokat a befülledt lakásban. Este pedig bealszunk egy filmen.

Ezt az álmot váltja valóra az elsősorban angolszász területen elterjedt „staycation”, azaz otthonnyaralás. A szó a stay (maradni) és vacation (nyaralás) angol kifejezések összevonása. Oké, nem éppen Instagram-kompatibilis, de attól még valódi élmény.  

Ami engem illet, sokkal többre értékelem a Pest környéki kisvárost, ahol élünk, öt percre a Dunától, mely évről évre szebb lesz. Amikor várandósan ideköltöztünk, még földúton sétáltam le a folyópartra tavasszal. Azon a nyáron a babával már fürödtünk a felújított strandon. A következő nyáron a strand mellett sportprogramokkal színesedett a paletta: heti háromszor egy óra intenzív torna, amely után szinte már sajgott a szülésben, szoptatásban megfáradt testem. Imádtam otthon lenni!

Napközben játszóterezés az árnyas parkban, délután strand a hűs vízben, este pedig jöhetett a frissítő torna. A strand büfésorral, öltözőkkel és vizesblokkal bővült, szóval kábé tíz percre laktunk egy komplex sport- és wellness-központtól. És még az utazótáskámat sem kellett bepakolni, csupán megrakni a babakocsit, felkapni a lányunkat, és legurulni a Dunához. Számomra ez volt a tökéletes nyaralás! Nem kellett attól tartanom, hogy otthon felejtem a cumisüveg-melegítőt vagy az orrszívót, így tudtam magunkra figyelni.

Szerintem másoknak is beválhat.

Én a kisgyerekes perspektívát ismerem, de ott vannak az építkezés vagy egyéb okok miatt megfáradtak, a kevésbé tehetősek, akikből bizony elég sok van Magyarországon, vagy azok, akik csupán egy kis nyugalomra vágynak. Miért ne maradhatnának otthon, ha úgy tetszik?

Itt viszont felvetődik egy tipikus probléma:

sajnos az otthon tartózkodás sok nő számára még ma is konstans házimunka. Égig érő edény- és szennyeskupac, sütő mellett ácsorgás kétszáz fokban, sercegő bécsi szeletek a serpenyőben, és akkor a mosogatásról, rendrakásról, takarításról nem is beszéltünk. De ennek nem kell így lennie!

Épp ezért ajánlanék pár hasznos, nekünk bevált tippet arról, hogyan kerülhető el a fenti mókuskerék ahhoz, hogy jól sikerüljön az otthon töltött vakáció.

1. Programozd át az agyad!

Ez talán a legnehezebb. Valóban „ciki” otthon maradni a gyerekkel? Viszont amikor a konyhafelújítás miatt kell lemondanom az olasz nyaralásról, az belefér? Ha belegondolsz, ugyanabból az élethelyzetből tudsz előnyt is kovácsolni, vagy éppen sajnálkozhatsz is fölötte. A közeli csónakázótónál töltött láblógatós délutánok is felérhetnek a Riviérával, ha a szeretteiddel vagy. Így még az elutazás körüli felhajtást is megúszod, minimalizálhatod a veszélyforrásokat és az új helyzetek miatti aggodalmaskodást. Saját ritmusban, saját tempóban haladnak majd a napjaitok, nincsenek kötelező programok, és azt sem kell észben tartanod, meddig van a hotelben reggeli.

2. Tanulj meg otthon is lazítani, nem csak utazáskor!

Vajon miért megy ez olyan nehezen? Otthon nincs személyzet, napi törölközőcsere, és a bögrémben is megvár a beleszáradt kávé. Van, aki lazábban, van, aki kevésbé könnyen veszi a megváltozott menetrendet.

Mert tényleg nem muszáj naponta padlástól pincéig kipucolni a házat, és élére vasalni a konyharuhát. Ettől még jó családanya vagy. Méghozzá vagány, nyaraló családanya!

Ha mégsem tudsz lemondani a csillogó-villogó tisztaságról ahhoz, hogy komfortosan érezd magad, akkor sincs semmi baj. Ez esetben játszd el, hogy szállodában vagytok, és szervezd meg a takarítást a szabadság időszakára! Az otthoni nyaralással spórolsz egy jelentősebb összeget, miért ne költenéd most ezt a pénzt a saját kényelmedre, hogy igazán tudj pihenni?

Ha a takarítást ki is pipáltad, úgy tűnhet, a bevásárlást nem lehet megspórolni. Pedig dehogyisnem lehet! Ugyanis a szupermarketes családi bevásárlás nem éppen otthon nyaralásos szabadidős program. Jobb ezen a szabadságos napok előtt túlesni, hogy a nyaraláskor már bármikor teli hűtőbe nyúlhass.

A főzést is tedd teljesen félre erre az időszakra, vagy legalábbis szorítsd vissza, amennyire lehet. Korlátozd a közös kerti vagy erkélyes sütögetésekre, bográcsozásokra, ahol a család együtt vagdalja a répát és a krumplit. Nem egyedül a te feladatod, hogy legyen az asztalon meleg étel!

Akkor inkább oldd meg menüzéssel a sarki kifőzdéből vagy egy-egy vendéglős, éttermi beülős ebéddel, vacsorával.

3. Ha lenyugszol, lenyugszik a gyerek is

Sok szülő aggódik, hogyan fogja lekötni csemetéjét a szabadság napjaiban. Nem csoda, ha stresszesnek tűnhet a gondolat, hogyan éljük túl a nyarat otthon felpörgött csemetéinkkel animátorok és szórakoztató programok nélkül. Ám nem kell feltétlenül telezsúfolni a napot ahhoz, hogy bensőségesen együtt lehessetek. Persze, kellenek a popcorn-illatú mozis esték, az interaktív kiállítások, a játszóház is jó szolgálatot tehet egy esős délelőttön, de mértékkel.

Tegyél egy próbát, és iktass be sok-sok lazulást is az otthoni nyaralásba!

Mondjuk, feküdj ki napozni, ülj ki egy pokrócra a kertbe olvasgatni, aztán meséld el a többieknek, miről szól a könyv, igyál házi limonádét, sétálj mezítláb a fűben, nézz este csillagokat! Azt fogod észrevenni, hogy a gyerekek utánad csinálják azt, ami jólesik, és ez feltölt benneteket. Ez a lakásban is ugyanúgy kivitelezhető, mint kertes házban. Elég hozzá egy közeli park vagy tó, esetleg egy tágas erkély.

4. Tedd félre a munkát teljesen!

A legjobb, ha a mobilodat kinyomod, nehogy kísértésbe ess. Így biztosan csak magadra és a gyerekeidre figyelhetsz. A laptopot pedig süllyeszd el jó mélyre az íróasztal fiókjába! Eleinte talán nem könnyű, de néhány óra, és el tudod majd engedni az üzenetek olvasgatását. Hidd el, csak így éri meg!

5. Összegezzetek!

Szervezzetek mini értékelést, ahol mindenki elmondja a véleményét az együtt töltött napokról. Mi tetszett, mi nem, min kellene változtatni jövőre – vagy legközelebb, ha hasonló alkalom adódik. Komplett terv is készülhet, lerajzolhatjátok előre a nyaralás minden egyes napját, mely a hűtő- vagy szobaajtón jelzi majd az aktuális napi élményt.

Ezek válnak később lapokká a közös családi emlékkönyvben, ami mindig arra emlékeztet benneteket, milyen remek is lehet egy otthoni nyaralás.

Nálunk valahogy így fest a „staycation”. Bikiniben, egy szál sortban meg papucsban lecsattogunk a Dunához mártózni egyet. Ha leszáll az este, sült édeskrumplit rágcsálunk a parton, és megnézzük a naplementét. Közben hallgatjuk az étkezde teraszáról kiszűrődő latinos dallamokat, mert idén nyáron heti kétszer már táncoktatással összekötött buli is van! Jó itthon lenni… és nyaralni is egyben.

 

Jász Veronika

Kiemelt képünk illusztráció