Az internetnek hála a zugpakolászók, rendszerezésmániások, kényszeres címkézők és megrögzött listaírók már nemcsak magukat boldogíthatják fortélyaikkal, hanem megoszthatják az olyan tudatlanokkal, mint amilyen én vagyok. És nem tudok elég hálás lenni nekik a több ezer csomagolós blogposztért és vlogért. A „bőrönd” és a „pakolás” kulcsszavak bepötyögése után tippek, praktikák és ötletek milliói hullanak az ölünkbe, és némi költői túlzással élve mondhatom, hogy ezek jó részét átnyálaztam számomra is hasznosítható tanácsok után kutatva. Nézzük, mit találtam hasznosnak!

A bőrönddilemma

Kezdjük a központi kérdéssel! Mert a „mit?” megelőzi a „mibe?”. Ha épp az ideális bőröndöt keresed, érdemes olyan után kutatni, amelynek a méretei megegyeznek az itthon elérhető légitársaságok által bevezetett standard méretekkel. Továbbá jó odafigyelni arra is, hogy a választott „huzi-vonis”, azaz gurulós bőrönd kerekei süllyesztettek, valamint oldalt is megerősítettek legyenek, így kevesebb az esélye annak, hogy kitörnek.

Hogy vászon- vagy kemény fedeles bőrönd, azt mindenki ízlése szerint eldöntheti, azonban mindkét típusnál van mire odafigyelni a vásárláskor. Ha vászonbőröndöt választunk, annak falai legyenek puhák, ruganyosak. Ha kemény, merev falú a táska, az azt jelenti, hogy egy kartonlap van a szövet alatt, ami kevésbé bírja a gyűrődést és könnyen törik.
A kemény külsejű bőröndnél meg arra érdemes figyelni, hogy a borítása polikarbonát legyen. Ez az az anyag, ami merev, de ruganyos is egyben, ezáltal jobban viseli a dobálást (ami a reptereken nem ritka jelenség).

Lista arról, hogy milyen listákról kell lista

Ha már tudod, hogy „mibe”, akkor jön az égető „mit?”, és a még idegesítőbb „mennyit?” kérdés. E válaszok meglelésére nincs is megfelelőbb megoldás, mint listát írni azokról a dolgokról, amik mindenképp veled kell hogy tartsanak az útra. Hogy biztos ne hagyj semmit otthon, praktikus lehet kategóriánként felírni a tételeket, így biztos nem marad ki semmi.

Aki gyakori utazó vagy csak iszonyat precíz, annak jól jöhet, ha csinál alaplistákat, például 2-3, vagy 6-7 napra tervezett utakra. Környezettudatosabb, ha a telefonjába vagy a gépébe írja az ember.

És akinek már a lista szó hallatán is borsódzik a háta? Nos, nekik sem kell kimaradniuk a jóból, mert nagyon sok jó és ingyenes app van már, ami az úti cél, az éjszakák száma, valamint az előre látható programok megadásával tételesen és nagyon részletesen összeszedi, hogy valószínűleg mire is lesz szükség az adott idő alatt.

És hogy mennyit? Erről eléggé megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint pontosan annyi ruha elég, ahány napra mész, de én mindig mindenből rakok plusz egyet, mert abból még sosem volt baj. De tény, hogy érdemes jól kombinálható darabokat pakolni.
Ezen felül pedig sokszor szembejött már velem az úgynevezett „egyhetes szabály”, miszerint

egy hétre elegendő ruha bőven elég akkor is, ha hosszabb időre utazol el. Végül is, tényleg egyszerűbb helyben megoldani a mosást, mint kerekeket szerelni a szekrényedre.

Hajtogatás, rekeszelés

Az ember lánya azt gondolná, hogy kiskorában megtanult hajtogatni és ezzel el is van egy életen át. Aztán amikor sehogy sem fér bele a minimum ruhamennyiség a bőröndbe, és új technikákra lesz szükség. Az első, amit Flóra és Szentesi is melegen ajánl, a felcsavarás. Amikor nem hajtogatod, hanem henger alakúra csavarod fel a ruháidat, így sokkal kevesebb helyet foglalnak.

A másik módszer Marie Kondo nevéhez fűződik (mert egy pakolásról szóló cikkből kihagyhatatlan KonMari), aki azt tanácsolja, hogy minden egyes ruhadarabunkat – igen, a bugyikat és a zoknikat is – pici téglalapokra hajtogassunk össze és élére állítva pakoljuk be, így sokkal átláthatóbb lesz. Az esztétikumot és a könnyű tájékozódást a ruhatömegek között még segíthetik az úgynevezett bőröndrendszerező tasakok. Ezek puha falú, általában cipzáras, négyzet vagy téglalap alakú tárolók, amik passzolnak a bőröndbe és segítik az átláthatóságot. Ilyen már elég sok online shopban található, de igazából egy hasonló paraméterű otthoni dobozka is lehet, ha az a kényelmes.
A nagyon hardcore pakolók pedig ezekbe a tasakokba teszik állítva a KonMari-féle módszerrel kapott téglalap alakú ruháikat, hogy a végén bőröndjük kinézete a luxusdivatházak polcait is lekörözze.

Apró trükkök

Ha a nagy rendszert letudtuk, még mindig vannak olyan kis trükkök, amik egyszerűbbé tehetik az utazásunkat.

Először is, a cipőket érdemes vászontáskába tenni, amit visszafelé akár használhatunk szennyestartónak is. Sokkal környezetbarátabb, mint a nejlonzacskó vagy a zuhanysapkás (zuhanysapkát teszünk a cipők talpára, ezzel meggátolva, hogy összekoszoljanak mindent) megoldás.

És ha már a cipőknél járunk, azzal is helyet spórolhatunk, ha a zoknikat a cipőkbe rakjuk bele, így minden kis zugot kihasználunk. Valamint érdemes a törékeny dolgokat (például parfüm) a cipőbe dugni, úgy biztos nem törnek össze az úton.

Nem mindenkit érintő, de hasznos tipp lehet továbbá a következő: ha púdert, szemhéjpúder-palettát vagy egyéb, ezekhez hasonló kialakítású sminket viszel magaddal, rakj pár vattakorongot a termék és a csomagolása közé. Így biztosan nem törik össze.

Gondolom, azt senkinek nem szükséges magyaráznom, miért nem kell az ötnapos útra a három hétre elegendő, nagy tusfürdős flakont magunkkal cipelni. Kisebb kiszerelésű verzióikkal helyet spórolhatunk, valamint a szükséges mennyiséget mi is betölthetjük kis üvegcsékbe, így még pénzt is spórolunk. Azonban a pici tégelyekből is kifolyhat a tartalom, ezzel jó esetben csak a zacskót eláztatva, amiben benne volt. Ennek megelőzésére egyszerű, de nagyszerű megoldás jön szembe: tegyél egy kis darab fóliát az üveg szájára, és úgy csavard rá a kupakot!

Ha nem hosszabb időre utazunk, hanem pár napra, akkor némely sminkcuccal is spórolhatunk a fenti módszert alkalmazva. Alapozót, arckrémet és egyéb kencéket nyomjunk kontaktlencse-tárolókba. Sokkal kisebb helyet foglalnak.

És a legutolsó, ami annyira egyértelmű, hogy pont ezért szoktam elfelejteni: mindig jelöljük meg a bőröndünket egy szalaggal, címkével, matricával, vagy bármivel, amivel elkerülhetők az olyan kellemetlen esetek, mint hogy a fél reptér előtt kell ki-, majd visszacsomagolnunk, csak hogy bebizonyítsuk, a bőrönd hozzánk tartozik.

Nektek mik a jól bevált csomagolós trükkjeitek?

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció