1. Se pocsékba, se kárba

A világ frissvíz-készletének tíz százaléka folyik bele a különféle háztartásokba globális szinten, a közös jussból azonban nem egyformán jut mindenkinek. Ma a Földön 1,1 milliárd ember kénytelen nélkülözni a friss vízhez való hozzáférést, 2,7 milliárdan pedig évente egy hónapig csak akadozva jutnak hozzá. Úgyhogy elmondhatjuk, mi, Magyarországon még egész szerencsés helyzetben vagyunk, egyelőre. Ha nem kell is a szomjan halástól tartanunk, azért a pénztárcánkra mi is érzékenyek vagyunk. Íme, egy gazdaságos megoldás: már azzal sok vizet megspórolhatsz (akár 40 százalékkal is kevesebbet használva), ha alacsony áramlásúakra cseréled a hagyományos csaptelepeidet. Ez egy átlagos család számára körülbelül évi 22 ezer forint megtakarítást jelent.

2. Azért a víz az úr!

Még lejjebb csavarhatod a feleslegesen elpocsékolt vizet egy új találmánnyal, amit a svéd Altered startup céggel fejlesztett ki az IKEA, és amit remélhetőleg idén augusztustól öt euró körüli árért mi is megvásárolhatunk. A csapra szerelhető MISTELN porlasztja a vizet. Egy átlagos csaptelep percenként nyolc liter vizet enged át, az okos kis szerkezet viszont csak 0,25-ot pára formában, vagy ha átállítod spray-zős módra, akkor egy–öt litert. Azaz te szabályozhatod a mennyiséget attól függően, hogy fürdesz, mosogatsz, kezet mosol, vagy csak az arcodat szeretnéd a nagy melegben felfrissíteni.

Felmérések alapján a csapokból kifolyó víz fele nem érintkezik sem kézzel, sem koszos edénnyel, ami elég nagy luxus.

Ezen azonban az új találmány segítségével könnyedén változtathatunk!

3. Ne a permet alatt tűnődj

És ha már a zuhanyzás: bár az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a legmagvasabb gondolatok és a legütősebb slágerek is a zubogó víz alatt születnek, nem biztos, hogy érdemes a környezettudatosságunkat is – szó szerint – kiönteni a fürdővízzel együtt. Csak hogy motiváljalak: ha sikerül lemosakodnod a zuhany alatt minden alkalommal 3 perc alatt, azzal éves szinten megspórolsz annyi vizet, hogy akár 570 alkalommal lehúzhatod a vécét! Vagy a megspórolt energiával feltöltheted a laptopodat 643-szor. Vagy tévét nézhetsz 503 órán át. Szóval maximálisan megéri a fürdés Usain Boltjának lenni, a zseniális gondolatok pedig megszületnek közvetlenül zuhanyzás után, az ágy szélén mélázva egy törülközőben is – szintén empirikus tapasztalat alapján.

4. Légy vegán, legalább heti egy napra

Húsevőként és sajtimádóként tökéletesen megértem, ha valaki nem szeretne teljesen lemondani ezekről a kulináris örömökről még akkor sem, ha tudja, ezzel az életmódváltással akár 73 százalékkal is csökkenthető lenne az étkezésből fakadó szén-dioxid-lábnyoma. Ám heti egy alkalommal nem dől össze a világ, sőt!

Ha a Földön tízmillió ember döntene úgy (tehát mindenki Magyarországon, meg még páran…), hogy keddenként, mondjuk, nem eszik húst és tejtermékeket, akkor azzal megmenthetnénk egy akkora zöld területet, aminek a mérete 89 ezer teniszpályával érne fel.

És megmentene vele 13 millió tonna friss vizet éves szinten. Ez épp annyi, amivel meg lehetne tölteni ötezer olimpiai úszómedencét.

A világ gabonatermésének több mint felét arra használjuk, hogy azokat az állatokat etessük vele, amiket aztán mi magunk akarunk megfejni és/vagy megenni. Mennyivel egyszerűbb és fenntarthatóbb lenne az a változat, ahol az állat (időnkénti) kihagyásával rögtön mi magunk fogyasztjuk el a terményeket. Hogy a sok rost, zöldség és gyümölcs egészségre gyakorolt hatásáról már ne is ejtsünk szót.

Mivel a szakemberek szerint 2050-re amúgy is a felére kellene csökkentenünk a húsfogyasztásunkat, talán nem árt, ha már ma, még kedvből, és nem kényszerből, elkezdjük megváltoztatni az étkezésünket.

5. Soha többé palackos vizet!

Mindig elszomorodom, amikor a hipermarketekben meglátom azt a többsornyi vizet, ami műanyag palackokban várja, hogy olthassa a szomjat… azt a szomjat, amit műanyagmentesen is elmulaszthatnánk egy pohár és egy vízcsap segítségével, 2000-szer olcsóbban. Tényleg nincs más dolgod, mint venni egy szép kulacsot vagy vastag falú műanyag palackot, amit újra és újra feltölthetsz. Így nemcsak a környezetet kíméled, de ráadásként egy csomó pénzt is spórolsz! Ha még tovább szeretnéd motiválni magad, akkor letöltheted a telefonodra az IKEA Better Living appját, amelynek használatával nemcsak hasznos tippeket kapsz arra, hogyan élhetsz fenntarthatóbban, de bónuszpontokat is szerezhetsz minden egyes jótettedért.

Persze az igazi bónuszpont az, ha már ma elkezdesz felelősen élni, hogy jusson vízből és ételből minél több embernek, minél tovább. Hiszen ha mindannyian csak egy apró lépést teszünk előre (akár a cikkben említett kisebb változások egyikét-másikát), azzal máris sokkal messzebb kerülünk a globális katasztrófától.

 

Fiala Borcsa