wmn - xeropan

1. YouTube-csatorna

Ha még csak ismerkedsz az angol nyelvvel, akkor nagyon hasznos lehet, ha először a füledre hagyatkozol, azaz épp úgy kezded el megtanulni az idegen nyelvet, mint ahogy a kisbabák elsajátítják az anyanyelvüket: eressz magadba annyi információt, hanganyagot, amennyi a csövön kifér, hidd el, ezek szépen lassan elkezdenek beépülni, míg egy nap úgy nem érzed, hogy az addig csupán passzívan növekedő tudásodat immár aktívan is használni tudod.

És ha már szóba kerültek a gyerekek, miért ne hallgathatnál elsősorban nekik készült, de szórakoztató tartalmakat? Hiszen ezek egytől egyik vidámak, nem túl bonyolultak, és nem komolykodósan szájbarágósak.

Nekem nagy kedvencem volt annak idején a Muzzy Gondolandban-sorozat, amit a BBC készített még 1986-ban, ezért nagy örömmel vettem észre, hogy az epizódok mind elérhetők YouTube-on. Néztük a műszerfaló kedves szörnyet már a saját gyerekeimmel is. 

A másik csatorna, ami gyakran ment a háttérben, miközben reggelente iskolába, óvodába készültünk, a Barefoot Books dalai. Alapvetően nem vagyok nagyon oda a  gyereknótás tartalmakért, mert a legtöbbnek a színvilágától leesik a retinám, és a nagyon magas hangoktól is kirohanok a világból, ám ezek a dalok szerintem üdítően minőségi kivételek.

Kifejezetten felnőtt tartalmak közül (jaj, nem úúúúgy!) pedig én a Papa Teach Me oldalt szeretem, mert amellett, hogy baromi jó ötletei vannak, nagyon vicces és helyenként szarkasztikus is.

A Papa YouTube-csatornáján például elsajátíthatod Jon Snow akcentusát, vagy a cockney kiejtést egy „olcsóárasított Jason Statham”-kiadásban.

2. Podcast

Még mindig a fülre koncentrálva: a világ egyik legjobb találmánya a podcast, takarítás, autóvezetés, sétálás közben én egyre többször hallgatok így „rádiót”, nemcsak a multitasking miatt, de hát nem sokkal jobb például úgy fürdőszobát sikálni, hogy közben okosodsz, művelődsz is? Vannak kifejezetten angoltanulásra specializálódott csatornák, mint például az amerikai All Ears English vagy a brit 6 minutes English a BBC Radio kiadásában. De ha már profibb vagy, akkor ajánlom a  brit, komolyabb beszélgetős Woman’s Hour-t, illetve a felszabadítóan nagypofájú amerikai Girls Gotta Eat-et, ez utóbbival az ember pillanatok alatt kiszabadulhat a merev és prűd keretek közül, és azonnal nyugaton érzi magát. (Mondom, akár vécépucolás közben is, ami nagy szó.) Ha pedig – hozzám hasonlóan – imádod a megtörtént, hajmeresztő történeteket, akkor muszáj meghallgatnod a Risk!-et.

3. App

És ha már multitaskingnál tartunk: miért ne használhatnád ki az unalmas perceket, amikor villamosra, egy késős barátnőre, az ebéd elkészültére vagy a sorszámod kipörgésére vársz az okmányirodában egy kis angoltanulásra? A Xeropan nevezetű telefonos appon keresztül bármikor, bárhol kényelmesen tanulhatsz, hiszen olyan ez, mintha folyamatosan ott lenne egy angoltanár a zsebedben, akivel épp azt gyakorolhatod, amihez kedved, vagy amire igényed van: szavakat, kifejezéseket tanulhatsz videókon vagy „feleletválasztós” teszten keresztül, a kiejtésedet csiszolgathatod, de beszélgethetsz is egy intelligens chatbot segítségével, akivel begyakorolhatsz olyan hétköznapi helyzeteket, mint az étel megrendelése egy étteremben vagy bejelentkezés egy hotelbe. Ha kicsit félénkebb vagy, netán valóban örökösen rohansz magad után, és folyamatos időhiánnyal küszködsz, ez az app jó megoldás lehet a nyelvtanulásra!

4. Sorozatok, filmek

Szuper angol nyelvű sorozatokkal, filmekkel most már tényleg tele van a padlás minden műfajban, úgyhogy semmi akadálya nem lehet annak, hogy elsajátíts bármilyen akcentust, stílust, beszédritmust, amit csak szeretnél, azaz neked már nem kell feltétlenül a „Kovács tanár úr-féle” angolt beszélned, mint nekünk, még az antivilágban születetteknek kellett.

Azt tanácsolnám, hogy válassz ki valami olyan monológot, ami valamiért közel áll hozzád, mert tetszik a humora, a szavai, a kiejtése, lehet ez a „Drót”-tól kezdve a „Downton Abbey”-n át a „Bridget Jones”-ig bármi!

Először próbáld meg leírni a szöveget (két-hárompercesnél ezért ez semmiképp ne legyen több!), majd mondd el a szereplővel együtt, mint egy karaoke bárban egészen addig, amíg nem érzed úgy, tökéletes „Mr. Darcy”, „Jimmy McNulty” vagy „Violet Crawley” lett belőled. A monológból elsajátított kifejezések pedig csodásan be fognak épülni a szókincsedbe, meglásd! 

5. Könyv

Tudom, kicsit oldschool papíralapú tartalmakat kínálgatni, de nem tehetek róla, nagy rajongója vagyok a könyveknek. Már viszonylag alapszinttől kezdve azt ajánlom, hogy kezdj el olvasni angolul, fantasztikus érzés, amikor az ember fejében egyszer csak összeáll egy idegen szöveg, és már anélkül is tudod értelmezni, hogy szóról szóra, mondatról mondatra lefordítanál mindent. Első lépésként megint gyerekeknek szóló tartalmakkal kezdjünk: Dr. Seuss művei szerintem zseniálisak, és nagy rajongója vagyok nyelvtanulási céllal is Roald Dahl műveinek. Sajnos itthon elég drágán mérik a vadonatúj angol nyelvű könyveket a boltokban, és ha jól láttam, a korábban futó kedvenc angol nyelvű könyvturkálóim is mintha megszűntek volna (de ha te tudsz valami tuti tippet, mondd el, kérlek kommentben!), ezért én vagy könyvtárból szoktam kölcsönözni (A Szabó Ervin Főkönyvtárnak a Kálvinon egész nagy az idegennyelvű részlege), vagy ha külföldön járok, mindig veszek a reptéren egy-két akciós darabot.

És neked milyen appokok, csatornák, módszerek jöttek be? Mondd el nekünk kommentben, hadd tanuljunk!

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Getty Images