1. Gordon Ramsay a zsebedben

A karácsonyi menü menedzseléséhez egyszerre két főzős alkalmazást is ajánlok mindazoknak, akik már most tervezik az ünnepi menüt. A Christmas Recipes – Food Ideas for Xmas app – ahogy a neve is ígéri – ínycsiklandó recepteket ajánl különböző nemzetek karácsonyi menüiből merítve. Az angol pudingtól az elegáns vörös bársony tortán át a krémes házi nugátig temérdek finomságot kínál a zsebséf. Virtuális személyi szakácsod végig fogja a kezedet, és segít abban, hogy a bevásárlástól egészen a főzésig mindent patentül megcsinálj.

Különösen kedves a szívemnek a fejlesztés, ami átláthatóbbá teszi a bevásárlást, sőt jelzi a fogások tápértékét, így azt is szem előtt tarthatod – persze, csak ha szeretnéd –, hogy a kalóriabeviteled ne lépje túl azt a lélektani határt, amit kijelöltél az idén magad számára.

Emellett egy másik hasznos alkalmazás a karácsonyi koktélok és likőrök elkészítésében segít. A Christmas Recpies – Winter Drinks for Santa német fejlesztők eszét dicséri, amiért tradicionális karácsonyi forró italok elkészítési módját digitalizálták. A német tojáslikőr és a forró rumos csokoládé izgalmas alternatívája lehet a forralt bornak.

2. Csináld magad dekoráció

Ha szeretnél otthon karácsonyi dekorációt készíteni a családdal, akkor a következő két youtuber videóját ajánlom a figyelmedbe.

Az elsőt azoknak javaslom, akik most készítenek először díszeket. Ebből azt tanulhatjátok meg, hogyan csinálhattok egyszerűbb, hétköznapi anyagok felhasználásával – filcből, szalvétából, rajzpapírból, befőttesüvegből, parafából vagy épp tobozból – karácsonyfadíszt. Az egyszerűbb, de az igencsak látványos hóembertől a picit bonyolultabb hógömb karácsonyfadíszig mindent találhatsz itt.

Azoknak pedig, akik már ezen a fázison túl vannak, és igazán különleges, formabontó karácsonyfafüggőket készítenének, ezt a videót ajánlom. 

Ebben már olyan izgi alapanyagok is helyet kapnak, mint a selyemzsinór, a süthető gyurma vagy a fagyöngy. Persze hétköznapibb alapanyagokból is mutat olyan különleges, meg kicsit nehezebb dekorációkat is, amikhez már kell kézügyesség – például a világító karácsonyi házikóhoz dekorpapírból.

A kedvencem mindenesetre a süthető gyurmából készülő szarvasagancs, lessetek mindenképp bele a videókba, nagyon jól néz ki mindegyik ötlet.

3. Csináld magad fotóalbum, de hogyan kezdjek neki?

Nem kevesen vannak, akik a család önjelölt históriásaiként minden évben kiszámítható módon fotót vagy egy egész fotóalbumot készülnek ajándékozni. Mivel jómagam is közéjük tartozom, a következő alkalmazást a notórius fotóalbum-készítő társaim figyelmébe ajánlom. Illetve mindazoknak, akik szeretnék valami apró figyelmességgel meglepni rokonaikat, és küldenének online ajándékot szeretteiknek.

Ahelyett, hogy bebumliznál a városba, hónod alá csapva a családi fotóalbumot, van egy sokkal szuperebb megoldás is arra, hogyan digitalizáld a családi fotókat. Vedd elő az okostelefonod, és töltsd le a photomyne nevű alkalmazást, ami tökéletesen képes digitalizálni az analóg fényképezőgéppel készült fotókat – legyenek bármilyen régiek. Az alkalmazás, felismerve a régi képek formáit – cikcakkos, hullámos, ovális alakú fotókat –, tökéletesen formára vágja őket. A program használata pofonegyszerű: tartsd lenyomva a kioldógombot, a photomyne pedig automatikusan beazonosítja a képeket – egyszerre akár többet is beszkennelhetsz –, megspórolva ezzel egy csomó időt és pepecselést.

Ha kész vagy ezzel és szeretnéd valamivel picit megspékelni a fotókat, akkor a következő programot imádni fogod. Pláne akkor, ha ezt szeretnéd ajándékba adni a rokonaidnak. Egy szuper alkalmazás, a Colorize – Color B and W fejlesztőcsapata azt tűzte ki célul, hogy analóg fényképekbe leheljenek életet. Így azoknak is lehet végre színes családi albumuk, akiknek fiatalkorában még csak fekete-fehér fotók voltak.

A program használata egyszerű: töltsd fel az előzetesen befotózott régi képeidet, ez után az app automatikusan kiszínezi neked a fotót, te pedig állíthatsz a színárnyalatokon. Ha frappáns ajándékot szeretnél karácsonyra adni valamely idősebb családtagodnak, akkor ez jó meglepetés lehet neki. Hajrá!

4. Nem kell hogy elmaradjon a társasozás!

Ha hozzánk hasonlóan karácsonykor nálatok is több részre szakad a család, a barátok se jönnek haza külföldről, ám szeretnétek megtartani a rendhagyó karácsonyi társasozást, akkor javaslom, töltsétek le az Among Ust. (Ha régi, titkos vágyad volt, hogy egyszer rávedd a családodat a World of Warcraftozásra, akkor csak halkan mondom, innen már csak egy lépésre vagy ettől.)

Minden esetben először az Among Usra érdemes beszervezni őket, jelenleg a 18–45 közöttiek korosztályában világszerte ez a legnépszerűbb virtuális közösségi játék. Azt az élményt pótolja, amit a vírushelyzet elvett tőlünk: önfeledt közösségi időtöltést a szeretteinkkel. Hála a platformnak, így is megtarthatjátok a karácsonyi játékpartikat, akkor is, ha a tesók külföldön élnek, a nagyszülők pedig vidéken.

Az Among Usban egyszerre minimum négy, maximum tíz játékos vehet részt, mind egy űrhajó legénységének tagjai, ám hárman valójában áruló imposztorok, akik megpróbálják megakadályozni a küldetést. Mindannyian különböző virtuális feladatokat kapunk, az imposztorok megpróbálják ezeket a feladatokat megakadályozni. Minden egyes kör végén megbeszélhetitek, kire tippeltek, ki lehet az imposztor, és kit fogtok kizárni a játékból.

5. Hogyan köszöntsem fel a leggyorsabban a rokonságot?

A következő applikáció van olyan hasznos, mint a Harry Potter-könyvekben Hermione időnyerője. Ha a lehető leggyorsabban szeretnéd felköszönteni tágabb ismeretségi, rokoni körödet ünnepekkor (mellőzve a hosszú telefonhívásokat), akkor a következő üdvözlőkártya-tervezőt neked hoztam. A Pine 3D Greeting Cards néven futó app klasszikus, decens virtuális kártyatervező, amivel korosztálytól függetlenül bárkit felköszönhetsz.

Az ElfYourself pedig egy klasszikus, humoros zenélő karácsonyi kártya, amit minden aktív internetfelhasználó ismer – pláne a jóravaló Y generációsok. Az alkalmazás készítői minden karácsonykor megújult dizájnnal, zenével készülnek, a stílus és a poén viszont a régi: magadat befotózva készít belőled éneklő, táncoló karácsonyi üdvözlőlapot. A kártya mozgása picit a South Park karaktereit idézi. Idestova tizenhárom éve küldik ezt a kártyát emberek világszerte magukból komplett hülyét csinálva. Ha vonakodsz ettől, akkor javaslom az első appot, a bevállalósabbaknak irány az ElfYourself!

+1. Végezetül: karácsonyi összeomláshoz (vagy helyette) Spotify-playlist. SZÍVESEN!

Ha úgy érzed, hogy minden erőd, motivációd és karácsonyi spirituszod elveszett, meguntad a díszítgetést, főzést, kapcsolattartást, úrrá lett rajtad a letargia és még a grincsnél is szarabb társaság vagy, akkor csak neked állítottuk össze ezt a személyre szóló, szív küldi szívnek playlistet. Hallgasd meg a virtuális válogatáskazettánkat, és a dalok lejátszása után – remélhetőleg – újult erővel vágsz bele az ünnepekbe. Hajrá!

Szőcs Lilla