Fotók mindenütt

Szerintem a legtöbb családban (főleg, ahol kisgyerekek is vannak) nehézséget okoz, hogy egy átlagos napon 20 (ünnepekkor meg 1234) kép készül, amik aztán ott várnak a telefon memóriájában – mindaddig, amíg az meg nem telik. Aztán, ha valamilyen alkalomra kell egy vagy több, akkor hirtelen rácsodálkozunk, hogy mennyit fotóztunk idén is.

Nekem jelen pillanatban, 2021. január 5-én reggel, 138 idei képem van (mondjuk, a felét ki is törölhetném, mert én az a típus vagyok, aki minden mozzanatról készít három képet). Azért ez sokkoló, nem?

A fotóim egy része képernyőfotó, receptekről, programokról, ötletekről, amiket néha megtalálok, amikor éppen kellenek, néha meg nem. Van persze „rendes” fényképezőgépünk is, amivel szintén készülnek fotók, meg a férjem telefonjával is, szóval legalább három helyről kellene rendszerezni, ideális esetben úgy, hogy minden eszközről hozzáférhető legyen a gyűjtemény. Ezért választottam a Google Photos alkalmazást – mivel extra tárhelyünk már egyébként is van, így arra nem kell plusz pénzt szánni. Számomra átlátható, hogy minden felületen elérem, és meg tudjuk osztani egymással.

Egyelőre az a gyakorlatom, hogy esténként (amikor amúgy nem kellene telefont nyomkodni) csinálok egy gyors napi válogatást: feltöltöm azokat a képeket, amik aznap jól sikerültek, és rögtön a megfelelő mappába. Egyelőre csak pár gyűjtést csináltam, de lehet később árnyalni. Persze az elmúlt hét év fotói (amióta szülők vagyunk) továbbra is 100 helyen vannak,

így néha azon viccelődöm, hogy nyugdíjas koromban semmi mást nem fogok csinálni, csak a winchesterre lementett „telefon mentés 2020 április” és hasonló mappákat nézegetni, és nosztalgiázni. Szerintem már most annyi van, hogy több évtizedig elleszek ezzel.

(Arról, hogy terveim szerint miből fogok megélni akkor, később írok.)

Google Photos

Mivel a saját életünk dokumentálásán túl hobbiból is szoktunk fotózni, és azokkal a képekkel esetleg dolgozni is, ajánlok még két alkalmazást, ami jó képszerkesztésre és rendszerezésre is.

Az ACDSee raw-formátumú képeket is kezel, el lehet menteni benne beállításokat, van mobilverziója, és a rendszerezésre is alkalmas – lényegesen olcsóbban, mint egy Photoshop-előfizetés. (Havi 2600 forint az előfizetés, de minél hosszabb időre veszed, annál jutányosabb, a hozzá kapcsolódó mobilfelület pedig ingyenes hozzá. Ha csak telefonon szeretnél szerkeszteni, 2500 forintért veheted meg.)

A kedvenc mobilos szerkesztőm a Color story nevű app, aminek az alapverziója ingyenes, csak egyes extra funkciókat kell megvásárolni, de egy képnek kiemelni a színeit, vagy kicsit élesíteni rajta ingyen is szuperjól lehet.

Color story

Hogy legyenek nyugdíjas éveink

Évek óta használom kisebb-nagyobb fellángolásokkal a Koin nevű pénzügyi tervező és rendszerező appot. (Januárban mindig belevágok, de volt már, hogy májusig kitartottam). Ma már a legtöbb bankkártyához tartozik letölthető app, és azokat is rendszeresen nézem, de a készpénzes kiadások (például iskolai ebédpénz vagy piaci vásárlás) ott sehogy sem könyvelődnek el, plusz nagyon tágak a kategóriák.

Pár napja csodálkoztam rá, hogy milyen egészségügyi kiadásaim voltak idén, és milyen jelentős tétel ez az éves összesítőmben, majd kiderült, hogy az összes drogériás vásárlásom abba a kategóriába került – ami nem könnyíti meg a pontos rálátást a pénzügyeimre.

Szóval elméletem szerint a tudatos pénzügyi hozzáállásnak két alappillére van: 1. a fizetés megérkezésekor azonnal félre kell tenni (és minden kis összeg számít), mert később annyi pénzt költesz, amennyit látsz a számládon, 2. igenis kőkeményen írni kell a kiadásokat, és minden apróságot el kell könyvelni, hogy ha valamilyen okból spórolásra volna szükség, akkor jól be tudjuk lőni, honnan lehet a legkisebb áldozattal elvenni. (Nekem idén a böjti fogadalmam is pénzes/környezettudatos lesz: terveim szerint nem fogok házon kívül kávét/üdítőt venni, hanem kényszerítem magam, hogy mindig cipelős kávéspohárral és kulaccsal induljak el. A tavalyi évből látom, hogy mennyit fogok spórolni: meglepően sokat.)

Koin

Én reggelente szoktam összeszedni az előző nap költéseit, este már fáradt vagyok a pénzügyekhez. De aki nem akar ezzel vesződni, annak azt ajánlom, hogy töltse le a bankja appját, és hetente nézzen rá a kiadásaira – szerintem nagy felismerésekre lehet jutni.

Ehhez kapcsolódik a különböző hűségkártyák és pontgyűjtő akciók ügye, amiket egészen eddig rendszeresen elhagytam, nem vittem magammal, mert túl nagy macerának éltem meg, és nem láttam a megtérülésüket. Most újra próbálkozom, a Stocard app segítségével ugyanis egy helyen tudod gyűjteni az összes ilyen típusú kedvezményre jogosító kártyádat, a telefon pedig általában nálunk van, bárhova indulunk, szóval nem kell külön figyelni rá. Még nem tudom, mennyire válik be, jelenleg tesztelés alatt van.

Stocard

Hogy fitt nyugdíjasok legyünk

Persze nem elég pénzügyileg rendet vágni az életünkben ahhoz, hogy élvezetes nyugdíjas évekkel kecsegtessük magunkat – a több évig tartó fotónézegetéshez fittnek és egészségesnek is kell lenni.

Az év első napjaiban szerintem a legtöbb elhatározás erről szól: mindenki úgy tervezi, hogy egy év múlva fittebben, izmosabban, kevesebb testzsírszázalékkal vág bele a következő évbe.

Aztán vagy sikerül, vagy nem… Az evéssel kapcsolatos evolúciós örökségünkről és az étkezés funkcióiról írt cikket a minap Dudics Emese – akit ez a része érdekel, olvassa el. Én most a praktikus megoldásokra koncentrálnék, hogy akiben megérett az elhatározás akármire, az merre tud indulni – a telefonján. Szerintem a legtöbben a Yazio appot használjuk, és bevallom őszintén, nekem nagyon bevált: kalóriaszámolás, intermittent fasting, tematikus diéták, kihívások, illetve a mozgás beépítése és nyomon követése is elérhető rajta – évi hatezer forintért. Szerintem megéri, én több funkcióját is használom, és nemcsak fogyáshoz hasznos, de tök jó ötleteket ad az egészséges(ebb) táplálkozáshoz is, plusz recepteket ajánl többféle téma köré rendezve.

Yazio

Akinek nincs okosórája, annak kifejezetten ajánlom, hogy használja a hozzá kapcsolódó appot sportoláshoz – én így követem nyomon, mikor mennyit biciklizem, és az is kiderül belőle, hogy mennyi kalóriát égettem el (sajnos általában meglepően keveset), ráadásul az útvonalamat is követhetem. És bár nem app, hanem oldal, de minden mozogni vágyó, a jelenlegi helyzetben otthonról nehezen elszabaduló anyukának (és nem csak anyukának) ajánlom a Gyerünk, anyukám! közösséget.

Telefonos segítség hétköznapokra

A nagy elhatározások mellett a legtöbben úgy vágunk bele az évbe, hogy most aztán nem fogunk mindenhova rohanni, jobban szervezzük meg a munkánkat és a magánéletünket, nem hagyjuk ki a fontos tételek felét bevásárláskor, vagyis a hétköznapokban is sokkal szervezettebbek leszünk.

Nekem a napi ügyintézésben a legtöbbet a Google Keep segít, amin lehet listákat írni (a listák a gyengéim), pipálni, rendezgetni, megosztani és közösen szerkeszteni (a bevásárlólistánál például – ez valóban nagyon hasznos).

Szerintem ez az egykori határidőnapló és mindent elborító post-it-halom mai, sokkal jobb verziója. Én mindent ide írok, a megnézendő sorozatoktól a háztartásban kifogyó dolgokig.

Még a könyveket is, amik elolvasásra várnak, de ezzel kapcsolatban régóta tervezem, hogy az olvasásélményeimet is elkezdem rendszerezni, csak erre sajnos még nem találtam magyar nyelvű alkalmazást. Ha ti tudtok, akkor írjátok meg, ha viszont tényleg nincs, akkor valaki csinálja meg, légyszi! (Ha ezen gazdagszik meg, szívesen lekönyvelem a Koinomba a részesedésem – csak szólok).

Szintén alap szerintem a Google Naptár, amiben én három párhuzamos valóság napi ügyeit vezetem. 1. a gyerekeim életét (ki mikor végez, boldog békeidőkben a programokat), amit a szűkebb család is lát, 2. a munkahelyi feladatokat, és 3. a saját ügyeimet. Nagyon szeretem, mert szép színesre lehet szerkeszteni, címkézni, pakolgatni, és átlátható, szerethető. (Nem fizet nekem a Google, ez teljesen a saját felhasználói élményem).

Google Naptár

A home office kihívásaira még tavaly novemberben töltöttem le a Time Timer nevű appot, amit akkor használok, ha egy nap nagyon sok teendő gyűlik össze, és muszáj időre végeznem mindegyikkel, hogy ne ássam el magam végérvényesen. Ez egy faék egyszerűségű felület: beállítod, hogy valamire mennyi időt szánsz, és szól, ha lejárt az időd. Aki „konmarizik” (én nem), és zónásan takarít, az szerintem a háztartási tevékenységben is jól tudja használni – nekem például még 16 percem van befejezni ezt a cikket. Ráadásul az egykori tanulási módszerem mintájára kőkeményen jutalmazom magam: ha előbb végzek, a hátralévő időt olvasással vagy zenehallgatással tölthetem (sajnos egy sorozatepizódnyi időt még soha életemben nem spóroltam meg, pedig csodás lenne). Ez nekem azért hasznos, mert megóv az elkalandozástól, és

ha limitált időm van befejezni a dolgom, akkor nem nézek közben e-maileket, hiába jön értesítés, és nem ugrok fel bedobni a mosogatógépbe az üres kávésbögrém.

Miután leírtam, hogy egy átlagos hétköznapon hányféle appot használok még csak nem is szórakozásra, ki tippeli meg, mennyi a képernyőidőm?!

És ti milyen appokkal könnyítitek meg a saját életeteket?

Tóth Flóra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/filadendron