Pozitívba fordulhat a negatív spirál

„Szinte bárki találhatja magát egyik pillanatról a másikra nehéz vagy akár kilátástalan helyzetben. Az élet minden szakasza tartogat anyagi kihívásokat: a betegségek, munkanélküliség, az áremelkedések, az ifjú házasok életkezdése, egy gyermek érkezése, egy válás vagy éppen a frissnyugdíjas-évek egyaránt magukban hordozzák a kockázatot. Egyedül túljutni ezeken sokszor lehetetlen küldetésnek bizonyul, olyannyira, hogy a teljes eladósodás vagy akár az utca lehet a folyamat vége” – osztja meg velünk tapasztalatait Fodor Kata, az alapítvány referense.

Éppen ezért az alapítvány még a kezdet kezdetén igyekszik megadni azt a fajta segítséget, amely által a negatív spirál megállítható, illetve visszafordítható. Az alapítvány elsősorban az ételosztásairól ismert, az ott dolgozó szerzetesek azonban nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják. 

Forrás: Ételt az Életért Alapítvány

Innen indult a „krisnás” ételosztás

Az ételosztást a Krisna-tudatú hívők kiemelkedő tanítója, A. C. Bhaktivedánta Szvámi Prabhupáda kezdeményezte 1974-ben, mégpedig egy súlyos tapasztalás nyomán. Történt ugyanis, hogy

az indiai Májápur egyik Krisna-temploma mögött étel után kutakodó gyerekekre lett figyelmes – a kicsiknek kóbor kutyákkal kellett megküzdeniük egy-egy falat kidobott élelmiszerért.

A megrázó élmény után arra kérte követőit, törekedjenek arra, hogy legalább a Krisna-templomok tíz mérföldes körzetében ne kelljen éheznie senkinek. Az ily módon induló mozgalom a Food for Life nevet kapta, és Indiából a világ számos pontjára, így hazánkba is eljutott. Az itteni hívők éppen három évtizede – a Krisna-tudat hiteles vallásként való bejegyzése óta – gondoskodnak a rászorulókról. Manapság évente körülbelül félmillió tál ételt osztanak ki.

Fotó: Balogh Tas

Megtámasztják az emberek életét

„Vendégeink olyan személyek, akik csonka családokban, egyedül, albérletben, munka nélkül, betegen élnek, vagy valamely életkrízis után komoly anyagi gondokkal küzdenek – tudjuk meg Fodor Katától. – A legtöbb ellátottunknak van fedél a feje fölött, de semmilyen anyagi tartalékkal nem rendelkezik, rendkívül kiszolgáltatott a körülményeknek. Az alapítvány tulajdonképpen megtámasztja ezeknek az embereknek az életét.”

Így számos fővárosi és vidéki ponton várják ízletes ebéddel a rászorulókat.

A „nem ártás” jegyében fogásaikat hús és tojás nélkül készítik, és legfeljebb erőszakmentes gazdálkodásból származó tejet vagy tejterméket használnak a főzés során.

Ügyelnek azonban arra, hogy az alapanyagok frissek legyenek, az étel pedig, amit főznek belőlük, valóban tápláló, nem utolsósorban pedig finom – ami rendre sikerül is, olyannyira, hogy az ellátottak a fenti összetevőket sem hiányolják belőlük, még akkor sem, ha egyébként a hagyományos konyhát részesítik előnyben.

Fotó: Rejtő Dávid

Több ez, mint a test jóllakatása

Az ételosztásokon valójában sokkal többről van szó, mint a test jóllakatásáról. Az étkezés ugyanis a családok és egyedülállók esetén egyaránt az egyik sarkalatos tételt jelenti a költségvetésben. Az alapítvány által biztosított ebéd, illetve az időként pluszként kiosztott élelmiszer-alapanyagok pedig ha nem is egy az egyben, de nagymértékben ellensúlyozzák ezt a tételt. Így az ellátottaknak több pénzük marad az albérlet vagy a rezsi fizetésére, a gyerekek iskoláztatására, a gyógyszerek kiváltására és így tovább – ki milyen élethelyzetben van.

Vannak, akik ily módon némi megtakarításra is szert tehetnek, így biztosabb lábon állhatnak. Olyannyira, hogy az egykori rászorulók közül jó néhányan már kisebb-nagyobb összegekkel támogatják az alapítványt.

Erősödnek a közösségi kapcsolatok, nő az önbecsülés

Az ellátás révén a közösségi kapcsolatok is erősödnek. Számos tanulmány jutott már arra, hogy a valódi tragédiát elsősorban nem is a bizonytalan egzisztencia vagy a betegségek jelentik, hanem az elszigeteltség – a magára maradt ember önerőből képtelen felülkerekedni a problémán, ami egyébként némi támogatással, jó eséllyel megoldható lenne. Ezért az ételosztók azt kérik a vendégektől, hogy ha lehet, otthon, szeretteik körében fogyasszák el az ételt – a közös étkezés ugyanis erősíti a köteléket a hozzátartozók között, így megelőzhető a szegénység egyik gyakori folyománya, vagyis a család esetleges széthullása. Persze vannak olyanok is, akiket senki nem vár a lakóhelyükön, bárhol legyen is az. Ők a helyszínen, társaságban ebédelnek – ismeretségek, barátságok szövődnek így, amelyek megint csak erőt adnak.

Bár az étel valóban kézzelfogható segítséget nyújt – van, hogy egyenesen az életben maradást jelenti –, egyben egy eszköz a lélek megnyitására.

A sok rossz nyomán bezárult emberek oldódni kezdenek, az elfogadó és támogató légkörben nő az önbecsülésük – amire mindenkinek szüksége van, a perifériára kerültek esetében azonban akár a társadalomba való visszaintegrálódást is elősegítheti –, a bátorságot összeszedve állásinterjúkra kezdenek járni, és előbb-utóbb elhelyezkednek, ami által értelemszerűen a lakhatási körülményeik is javulnak.

Nem mélyszegények

Az alapítvány egyik ellátottja Janszi Katalin és családja, akik semmiképpen sem mondhatók mélyszegénységben élőknek. Az asszonynak két szakmája is van: fazekas és eladó. Jelenleg a csillaghegyi uszodában takarít, és bár egyelőre próbaidős, nemrégiben írásbeli dicséretet kapott.

Szereti is a munkahelyét, olyannyira, hogy hosszú távon tervez vele: szívesen megszerezné az úszómesteri képesítést is. Párja ugyancsak dolgozik.

Két kislányuk van: Bíborka három-, Asszunta hatéves lesz, és már úton van a harmadik kicsi is. Bár eredetileg nem gondolkodtak a család bővítésén, szeretettel készülnek a jövevény érkezésére. Valamelyes megnyugvást jelent, hogy az anyukát babázás után visszavárják az uszodába.

Széthordták a házukat

Katalinnak meggyőződése, hogy aki akar, előbb-utóbb képes előrébb jutni, de ugyanígy jöhetnek mélypontok is – tervezni pedig a legnehezebb.

Történt náluk is olyan, amire nem lehetett felkészülni: régi vidéki házukat, a falakat, ablakokat, ajtókat távollétük alatt egyszerűen széthordták – arrafelé mindenki úgy próbál fennmaradni, ahogy éppen tud, nem feltétlenül a törvényes utat választva.

A nyomozás nem vezetett eredményre, a család pedig azóta is fizeti az adót az immár üres telek után. Életüket a történtek után a fővárosban folytatták. Jelenleg egy huszonöt négyzetméteres önkormányzati lakásban élnek négyen – hálásak is ezért, de csak szűkös a hely négy, nemsokára pedig már öt ember számára.

Évi több százezer forint

Katalinék sohasem hagyják el magukat, mivel azonban a bevételük, annak ellenére, hogy mindkét szülő dolgozik, nem elég, elkél náluk a segítség. A kerületi családsegítő ajánlásával jutottak el az alapítvány helyi, hétköznaponkénti ételosztásaira, amelyeken kisebb-nagyobb rendszerességgel azóta is részt vesznek, amikor csak a munkájuk engedi.

„Vegetáriánus ételeket főznek, de olyan finom minden, hogy nem is hiányzik a hús – meséli az asszony. – Négy adagot kapunk, de sokszor nem is tudjuk egyszerre megenni, marad vacsorára vagy másnapra is. Van, hogy alapanyagokat is osztanak, ami szintén sokat számít – olajat például nem is kell vennem a boltban.”

Katalin úgy számolja, évente több százezer forintjuk is felszabadul az alapítványnak köszönhetően, aminek persze bőven van helye máshol, annál is inkább, mert a kötelezettségeiket nagyon komolyan veszik – így például mindig minden számlát idejében befizetnek.

„A szegénység lehet jó is”

Katalint a nehézségek nem keserítik el, sőt képes valamiféle bölcs optimizmussal szemlélni a helyzetüket – és voltaképpen az egész világot:

„A szegénység bizonyos szempontból jó is lehet – itt persze nem arra gondolok, amikor valaki éhezik vagy fagyoskodik. Ha ugyanis korlátozottabbak a lehetőségeink, kevesebbet fogyasztunk, így pedig nem járulunk hozzá a tömegtermeléshez, ami a globális felmelegedés egyik oka.

A lényeg, hogy az, ami valóban kell, meglegyen, és meg tudjuk becsülni, amink van: az ételt, a ruhát, a fedelet a fejünk fölött.

Ugyanígy a gazdagság is lehet jó, mert lehetővé teszi például munkahelyek teremtését vagy akár az adományozást, amire mindig szükség van: szegénység volt is, lesz is. Mi, emberek pedig valójában csak szimbiózisban tudunk élni, ahogy például a fák is a természetben – a régiek még tudták ezt.”

Nincs olyan ember, aki ne tudna adni valamit

Még ha van úgymond pozitív oldala a szegénységnek, rengeteg embertársunk él méltatlan körülmények között. Jó szándékban sincs hiány – az Ételt az Élet Alapítványhoz hasonlóan sok más szervezet is azon munkálkodik, hogy élhetőbbé tegye a kevésbé szerencsések életét. Lehetőségeik azonban végesek – nekünk magunknak is tennünk kell. Akár egy adag megmaradt étellel, akár ruhával-cipővel, akár egy kis adománnyal vagy csak egy jó szóval. Hiszen nincs olyan ember, aki ne tudna adni valamit – és csak egymásra számíthatunk.

Mezei M. Katalin

 Az interjú képei: Pozsonyi Janka