Miért fontos beszélni róla?

Az evészavarok elképesztően széles spektrumon mozognak, kezdve a szinte teljesen észrevehetetlentől addig, amit már nem lehet tagadni, hiába bizonygatja a beteg, hogy „nincs semmi gond”. Tucatnyi válfaja közül talán az anorexia nervosa, a kóros soványság a legismertebb, de a bulimia nervosa, a falási rohamokkal járó étkezési zavar, és az utóbbi években az interneten terjedő egészséges életmód-forradalom által egyre több embert bekebelező orthorexia, az úgy nevezett egészségesétel-függőség is egyre többször kerül szóba.

És milyen jó, hogy beszélünk róla! Az evészavarok ugyanis világszerte több mint 70 millió embert érintenek, éves szinten akár egy-három százalékkal is nőhet a betegek száma, és a mentális betegségek között a legnagyobb halálozási rátával, a sokkoló nyolc százalékkal járnak az élen. A betegségek mögött meghúzódó okok sokfélék lehetnek, de a fiatalok állandó online jelenlétével, az Instagramon és más képmegosztó portálokon promotált tökéletes alakokkal, szuperegészséges életmóddal elkerülhetetlen, hogy a közösségi média felelősségével is foglalkozzunk.

Az Instagram lenne a felelős?

Kutatások bizonyítják, hogy a képmegosztó oldalakon a gyakran több százezer felhasználó által követett hírességek, influenszerek posztjai nagyban befolyásolják az étkezési zavarok kialakulását, mégpedig főként a fiatal lányok körében.

Ehhez mindössze napi 30 percnyi görgetés is elég, hiszen több hasonló üzenetet közvetítő oldalt követnek, így az egyre személyre szabottabb online terükben, az általuk látogatott tartalmakat gyűjtő buborékukban mindenhonnan tökéletes alakú nők és egészséges ételek képei ömlenek rájuk.

Little Jen, big 🍎 Where are you from?

Ez leginkább az Instagramra igaz, amelynek napi szintű felhasználói száma ebben az évben elérte az egymilliárdot. A képein mindenki a legjobb oldalát mutatja, a nyaralós fotóktól kezdve a boldog párkapcsolatokig, és ez természetesen az egészséges életmóddal és edzéssel kapcsolatos oldalakon sincs másként: formás, izmos testek, egészségtudatos táplálkozás, szigorú makro- és mikrotápanyag vagy kalóriaszámlálás, „Mit eszem egy nap?” bejegyzések… Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy a vékony testalkat nem egyenlő az egészségessel, és az, hogy valaki napi háromszor salátát eszik, nem feltétlenül fedezi a szükséges napi táplálékot.

Nem egyedi eset, hogy valaki az online platformokon hosszú távon egészségtelen, szervezetromboló tippeket oszt meg. A korábban említett magyar influenszer az Instagram-sztorijában vallotta magáról, mennyire nem elégedett az alakjával, és úgy érzi, le kéne adnia pár kilót, napokig szélsőséges diétára fogja magát, mely elmondása szerint akár 600-800 kalóriás étrendet is jelenthet. Bár hozzátette, hogy „senkinek nem ajánlja, bármennyire is hatásos számára”, ez azonban nem feltétlenül hárítja a felelősséget a tartalomfogyasztóra, hiszen az Instagram-felhasználók között vannak, akik az áhított alakot pont azzal próbálják elérni, hogy internetes ikonjaik edzését, étkezését másolják.

Az evészavarral küzdők körében az ételfotók a legkeresettebbek, és sokan – követendő példaként – grammra ugyanazt eszik, mint az általuk ideálnak tekintett Instagram-modellek.

Egy londoni diáklány, Sunny Costin mesélt nekem hasonló tapasztalatairól: „Az Instagramon rátaláltam egy lányra, aki az összes képén szuperül nézett ki, nagyon vékony és izmos volt, rengetegen követték. Ahányszor a tükörbe néztem, és összehasonlítottam a saját testem a lányéval, mindig azon gondolkodtam, hogyan tudnék az övéhez hasonló alakot elérni… persze minél gyorsabban. Akkor kezdtem el éheztetni magam és lemásolni a diétáját – vagy legalábbis, amit megmutatott belőle. Ez odáig fajult, hogy egy idő után már attól is bűntudatom lett, ha megettem egyetlen darab kekszet, és elkezdtem magam hánytatni.”

Amennyire veszélyes, annyit segíthet?

Egy kutatás alapján a fiatal lányok 95 százaléka találkozik negatív kritikákkal az online felületeken közzétett bejegyzésekben vagy a fotók alatti hozzászólásokban, és több mint a felük szeretné, ha ezeken a platformokon többen népszerűsítenék a pozitív testképet és az önbizalmat, legyen bármilyen alakja is a képen szereplőknek. Szerencsére ma már léteznek Facebook-csoportok, ahol a hasonló problémákkal és étkezési zavarral küzdő lányok egymást motiválják.

Deandra Freitasnak is egy ilyen önsegítő csoport segített kilábalni a bulimiából: „Csatlakoztam egy Facebook-csoporthoz, ahol korombeli lányok mesélnek a saját küzdelmükről, ez pedig rám is hihetetlenül ösztönzőleg hat. Megosztják az ismert influenszerek képeit, amiken egészséges, pozitív testképet hirdetnek.

Látszik, hogy a fitnesz-modellekkel is előfordul, hogy felfújódnak egy-egy nagyobb étkezés után, vagy ha épp menstruálnak. Ők sem mászkálnak egész évben kockás hassal, sőt, az is teljesen normális, hogy narancsbőröd van, és ha leülsz, a hasad hurkás lesz. A lányokra nagyon jó hatással van, hogy látják, nem csak ők küzdenek mindezzel.”

Míg Facebookon az önsegítő csoportokban gyűlnek össze a lányok, Instagramon egyre többen specifikus hashtagek (#bodypositivity, #fivesecondtransformation, #dietavalosag) alá posztolnak magukról képeket, sokan pedig a pár másodperces „átalakulásaikról” készítenek fotókat, hogy mindenki láthassa, mennyit számít a képeken látható „tökéletes alak” eléréséhez egy-egy póz, a fények, vagy épp az, hogy meddig húzza fel valaki a bikini alsóját a derekán.

Victoria Spence például Anglia egyik legismertebb fitnesz-Instagramját viszi, mellette blogot és videókat készít. Mindezt akkor kezdte, amikor anorexia nervosával diagnosztizálták, ami miatt szenvedélyét, a táncot is abba kellett hagynia, alacsony súlya és energiahiánya miatt ugyanis nem bírta a kemény edzéseket. Ekkor kezdte dokumentálni, mit eszik egy nap alatt, és egy egész közösség épült étkezési naplója köré. Mostanra több mint nyolcvanezren követik, milyen is egy „fitneszguru” élete a kulisszák mögött.

Ahogy mondja, ő is beleesett abba a hibába, hogy elhitte: a fitneszmodelleknek abból áll az életük, amit az Instagramon láthatunk: „Rájöttem, hogy amit megmutatnak, nem a teljes valóság, hanem körülbelül egy százaléka a napjuknak, míg én sokáig azt hittem, egész nap salátán és citromos vízen élnek, és lemásoltam a diétájukat.

A gyógyulásomat több ezren követték, nem hagyhattam cserben őket, meg kellett gyógyulnom. Most pedig szeretnék másoknak segíteni.”

Your body is extraordinary. It is made up of 37 trillion cells, which all work as a team to keep you breathing, laughing,singing and dancing. Your heart beats 100,000 times a day. Nerve impulses travel to and from your brain as fast as 170 miles per hour. The thousands of blood vessels in your body could reach around the world 4 times. The next time you find yourself yearning to be taller, thinner, or firmer, take time to appreciate everything your body does for you.🙏🏻💖 #girlgains#selflove#healthy#happy#bodypositive#mindset#fitness

Szerencsére ma már Magyarországon is észrevehető tendencia, hogy egyre többen mernek és akarnak beszélni a diétakultuszról, az étkezési zavarokról és az általuk okozott komoly egészségügyi problémákról. Többek között Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes úszónk is írt a megfelelési kényszer okozta bulimiájáról. Nemrégiben pedig Gökler Kriszti vlogger, akit „Zabkásakirálynőként” ismert meg az internetes közösség, az egyik videójában kendőzetlenül beszélt arról, hogyan tette tönkre a szervezetét és a menstruációs ciklusát a fitneszversenyre felkészítő versenydiéta, illetve a hosszú távú alacsony kalóriabevitel.

'cause training in a new beautiful workout outfit👚 always gives me the motivation to have a great badass workout💪🏋️‍♀️ _______ Ha pont gondolkoztok néhány új edzősruha beszerzésén, érdemes kihasználni a mai alkalmat, mert MINDEN RUHÁRA👚 1-et fizet 2-t kap akció van🤩🙌🎁🎉 A választék👇 www.goo.gl/8VmzB4

Töröljük vagy ne töröljük?

Sajnos meglepően kevés kutatás foglalkozik a közösségi média, valamint a testkép- vagy étkezési zavarok között lévő összefüggésekkel, az azonban egyértelműen látszik, hogy nagyon könnyen tereli negatív irányba az erre hajlamos fiatalok gondolatait.

Bár a pozitív testképet hirdető oldalak gyarapodnak, sokan számolnak be róla, hogy ugyan a gyógyulási fázisban abbahagyták a negatív hatású oldalak követését, és inkább egészséges testképű embereket kezdtek követni, mégis úgy érzik, könnyű visszaesni, hiszen ezeknél az oldalaknál is fókuszban marad a test.

A felgyorsult online világban már nem kell az étkezési zavarokról szóló cikkeket, információkat sokáig keresni – pillanatokon belül elérhető minden egy jól irányzott keresőszóval, mint például a #bikinibody vagy a #dreambody. Csak magunkat figyelve és korlátozva tudunk vigyázni arra, hogy megtaláljuk a helyes mértéket az egészséges életmódban.

Kaszás Fanni

Kiemelt kép: Unsplash.com/Caroline Hernandez