Elgondolkodtál már, milyen lehet 12 órán át sört csapolni?

Én tavaly csak pár órát próbáltam, már attól is kikészültem, itt meg egy héten át dolgozhatsz, mint a gép. Persze így is megéri, ez alatt annyi pénzt lehet összeszedni, mint máshol egy hónap alatt. Nem véletlenül találkoztam szinte csak diákmunkásokkal a Szigeten. Senki nem akart névvel nyilatkozni, így – saját kérésükre – a nevüket megváltoztattuk. 

A VIP-ben vécét takarítani nem tűnik túl jó melónak, de van, aki teljesen komfortosan érzi magát ezzel, és valakinek ezt is meg kell csinálnia.

Éva főként takarít, söpör, elhordja az üres poharakat. „Szeretek itt dolgozni, mert megköszönik az emberek, hogy feltakarítunk, meg jó itt lenni a Szigeten. Nem néznek le, segítenek, ha kell, összeszedik a szemetet, ha látják, hogy jövünk, akkor odaadják nekünk.”

Éva éjszaka dolgozik, a koncertek után indul be az élet a részlegen, „hányás persze van, de nem olyan vészes meló”, mondja Éva. Ő kint sátrazik, mint szinte az összes dolgozó, a segítőknek külön kempingje van. Elmondása szerint, ha akarna, ismerkedhetne is, de most inkább a pénzkereset motiválja, mint a pasizás. 

Van, aki vállalkozóként jött ki, a WAMP-on is áruló művészeknek felajánlották, hogy ide is kijöhetnek.

Na, de mennyire éri meg itt árulni? Tényleg dől a lé, vagy szolid bevételre lehet számítani?

„Sokszor hallom, hogy »nem jönnének el ide a vállalkozók, ha nem érné meg«. De az ember, köztük én is, olyan állatfajta, aki azt gondolja, hogy »idén biztos jobb lesz«. A munka és az árumennyiség egy magyar kereskedőnek kicsit becsapós. A végén persze van pénz, de ha kiszámolod, mennyit tettél bele, akkor nem biztos, hogy megéri.” A bevétel 25 százalékát kell leadni, plusz van helypénz is sok árusnak, plusz az áram, és meg kell venni a bérleteket a dolgozóknak. 

Beszélgetőpartnereim évek óta járnak ki, csak a bódét kapják, és mindent ők rendeznek be. Éjjel három-négyig vannak nyitva, aztán irány haza. „ Hígul a Sziget. Látszik a közönségen, hogy ki zenél. A mainstream a buliról szól, és nem a zenéről. A kijárók régen idősebbek voltak, kevés volt a tinédzser, ez is számít. Az eszeveszett bulizás hozza ide az embereket. A hetijegyet anyu meg apu kifizeti, meg marad némi pénz a drogokra és a piára, másra nem.”

Tavaly bukás volt anyagilag a Sziget, rossz előadók voltak, nem hozott magával a közönség extra pénzt, nem volt mit csecsebecsékre költeni. És persze ez az egész nagyon fárasztó. „Fizikailag is, de főleg lelkileg. Letaposnak, meglöknek, bunkók, lopnak, nagyon rosszak voltak  tavaly az energiák. Tán ezért is változtatták meg a szlogent Love Revolutionra, hogy pozitív hangzása legyen, mert mindenki érzékelte a hangulatváltozást. Ennek oka tán az lehetett, hogy a terrortámadások miatt a szülők feszkósabbak voltak, az emberek eltávolodtak egymástól.

Annyi álbejelentés meg pletyka volt terrorcselekményekről tavaly, hogy az félelmetes. Az a nagy igazság, hogy ez már rég nem a zenéről szól.” 

Karin szendvicseket árul egy food truckban diákként

Mi vonzotta? „A pénz. Meg kecsegtettek, hogy néhány bulira majd kimehetek. Aztán ez nem jön össze, nem az idő, hanem a fáradtság miatt.”  Vagy délután háromtól éjjel háromig dolgoznak, vagy déltől éjjel háromig, de akkor van közte szünet. Ők is sátraznak, de egy otthoni zuhanyra néha hazaszaladnak, mert ahogy mondja: „Az az igazi”.

1000 forintos órabérért napi 12 órát dolgoznak, plusz jár az ingyenes étkezés. 

Megítélése szerint 90 százalék külföldi, tíz pedig magyar a vásárlóik körében. „A külföldieknek nem számít, mennyit költenek, a magyarok megnézik, hol vásárolnak. Ők inkább kint esznek a fesztiválon kívül, és itt csak isznak.”

Karin profi, több fesztiválos munkán van túl, megvolt a Volt és a Balaton Sound is neki. Aludni jól tud: „12 óra munka után mindegy, ki üvölt a fülembe.” 

Náluk napi egymillió a bevétel, ami sok munkával jár

Az árképzésről csak annyit mond, hogy általában valaki körbemegy, és megnézi, másoknál mi mennyibe kerül.

„A Volton háromtól engedték be az embereket, és 2:55-kor még senkinél nem volt ár, mindenki körbe-körbe járt.” A sült krumpi ott 700 forintért ment, ugyanaz itt 1300.  

„Minden jó koncert hétfőn lesz, nehéz eldönteni, hogy melyikre menjek. Egész hétre biztos nem jönnék el, ha csak buliznék itt, de így megéri” – mondta Karin, aki rohant előkészülni a koncert utáni tömegre. 

Vajon nyugisabb az élet a VIP-kempingben?

Ezt kérdeztem Katától, aki a Sziget előtt két nappal tudta meg, hogy melóznia kellene itt.

„Anyagilag tök oké, a Sziget alatt 100.000 forintot keresek, van bérletem, kapok sátrat, hálózsákot, jár a kajajegy is.”

És, hogy mitől VIP? Közel van mindenhez, szép a vizesblokk, és a cuccaidra is vigyáznak.

„Itt mindenki normális, bár előfordult, hogy épp idehányt egy srác, aztán kifeküdt, úgyhogy jött is érte egy mentő, de nagy izgalmak nincsenek. Kata reggel nyolctól éjfélig dolgozik, de közben elmehet koncertekre is, csak egyeztetni kell a többiekkel, de van, hogy 16 órát lenyom egyben. „Az első három nap nem volt túl nyugis, mert akkor költöztek be az emberek. Én azért kaptam meg a melót, mert angolul, törökül és olaszul is beszélek, de a legfontosabb az angol. Itt törökök, hollandok és angolok vannak a legtöbben.”

És hogy bírja a melót az, aki összeszedi a megfáradt és sérült embereket, vagyis a mentőápoló?

Jól! – feleli a megszólított. „Este hattól dolgozom, elláttunk 30 sérültet, ami soknak számít, de igazából csak feltört lábakat kezeltünk. Azoknak se ide kéne jönnie, hanem a 150 méterre lévő patikába. Persze segítünk azért. Éjfél után jön a java. Az ittasokat meg a drogosokat bevisszük majd a helyi detoxba, ahol kialusszák magukat. Ha baj van, akkor a Honvédba megyünk tovább, ők vállalták a kiütött Szigetlakókat. Itt tényleg jobb az ellátás, mint sok helyen, több mentőautó is van, percek alatt mindenkit ellátunk.”

És, hogy lejönne-e lakni a Szigetre? „Nem. Nem hiszem, a fürdési lehetőség meg a vécék állapota nem vonz. A Strand-fesztiválra majd megyünk, de ott is  faházat bérelünk. Régen jobban bírtam a körülményeket, ma már nem annyira.” 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Sziget Fesztivál