A Szigettel együtt nőttem fel, bár ez feltehetően senkit sem hat meg rajtam kívül.

Én még emlékszem, amikor a nagyszínpadhoz vezető sarkon üzengettünk egymásnak, hogy ki, hol és mikor lesz, mert mobilok még nem voltak. Ott jártam már akkor is, amikor még a sziget Pepsi volt meg Diák, amikor nem álltak mindenhol őrök, és aki menő volt, beúszott a Dunán keresztül. Emlékszem arra, amikor hajnali háromkor lenyomott plusz egy koncertet a Kispál, és Müller Péterrel együtt lehetett bulizni. (Mondjuk, vele még tán most is lehet.)

Mára egy hatalmas gyárrá vált a Sziget, egy 8000 ember által működtetett gyárrá, de ettől még ugyanúgy megvan a hangulata, és ugyan másképpen, de a mai napig szerethető.

Apropó, szerethetőség – ennek jegyében idén a Love Revolution („szeretet forradalma”) szlogent tűzték a zászlajukra, amely a többféle asszociációs lehetőség közül a Föld szeretetét is magába foglalja a szervezők szerint, tehát: aki egy kicsit is ad magára, az odafigyel a környezetére, amennyire csak teheti. – Célunk, hogy élhető Földet hagyjunk az utódainkra – hangzott el a sajtóbejáráson, ahol megmutatták, mivel várják majd a vendégeket.

Környezetbarát ürítés

Ahol 500000 ember gyűlik össze, ott rendkívül sok víz és vécépapír fogy, ez nem meglepő. A Toi Toi idén már új néven, yoo!-ként fut („jössz velem a tojtojba” helyett, mostantól a „jössz velem a jóba”? – kitétel alkalmazható tehát).

A névváltozás ugyan kevesek szívét dobogtatja meg, ám az, hogy környezetbarát, újrahasznosítható, és újrahasznosított anyagokat, illetve biológiailag lebomló szereket használnak, az menő, ráadásul ezzel illeszkednek is a Sziget Love Revolution környezettudatos koncepciójába. Ha ennyi nem lenne elég a vécékből, akkor elmondom, hogy újdonság lesz 80 db vákuum-öblítéses klotyó rendszerbe állítása a fesztiválon, amivel 85 százalékos vízmegtakarítás érhető el. 

Jó, tudom, hogy unod, úgyhogy elmondom, amikor elhúztam pisilni a VIP-be, az unalmas ajtók helyett egy csomó híresség vécén trónoló képe fogadott. Nem, nem szívatlak, nézhettem az angol királynőtől Marlon Brandóig a sztárokat, hogyan ülnek a vécén, nem mintha ezt valaha is tudni akartam volna. Az alkotásokat Cristina Guggeri készítette, és az egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés súlyos problémájára. És most jön a csavar, kapaszkodj meg! A reNew nevű cég szerves anyagból  (mondjuk, vizeletből és székletből) készít ecetsav alapú tisztítószereket. És igen, a VIP-ben ezzel fogják takarítani a budikat. Bármilyen furán hangzik is, de ez az első tisztítószer, mely 100 százalékban újrahasznosított, ráadásul lebomlik és nem is mérgez.

Környezetbarát pohár

El lehet képzelni, hogy ennyi ember mennyi poharat pusztít, hozzávéve a dög meleget, amikor mindenki kacsává válik. Ennek ellensúlyozására (a Volt és a Balaton Sound után) itt is bevezették a Re-pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszert, aminek segítségével a becslések szerint 1,5 millió műanyag pohárral fog kevesebb fogyni idén.

A szisztéma rém egyszerű, megveszed a Re-poharat egyszer (450 Ft), majd ha újra innál, akkor kapsz egy másikat ingyen, a régit pedig elmossák. „Persze, persze, majd a pohárral pogózom, mi?” Kérdezheted, teljesen jogosan. Na mármost, erre is van megoldás, ha nem akarsz épp inni, inkább ennél/táncolnál/chilleznél, de pohár nélkül, akkor bárhol beválthatod a poharad egy tokenre, ami kicsi, és elfér a zsebedben. Ezt pedig egyszerűen egy másik pohárra cseréled, amikor szükséged lesz rá. Ha vége számodra a bulinak, akkor a poharat a Superar program javára is leadhatod, ők hátrányos helyzetű gyermekeknek biztosítanak ingyenes, közösségi zeneoktatást. 

Szelektív hulladékgyűjtés

A PET-palackok, ALU-dobozok, kartonok, és az üveghulladék mind a szelektív gyűjtőbe kerül, persze, ha jó fejek a vendégek. Tavaly 2000 köbméternyit hasznosítottak újra, idén is nagyságrendileg ennyivel számolnak. A hulladékot három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni. Csak mondom, hogy én két éve egy rossz porszívót adtam le, szerintem azóta is rekorderként emlegetnek! 

EcoKemping

Az E.ON is beszállt a buliba, ők egy környezetbarát kempinggel készülnek, ahol a vizet napelemmel melegítik fel, a vécé víztakarékos, a tisztítószerek környezetbarát módon készültek, a telefonokat is napenergiával lehet tölteni, és ha minden a tervek szerint alakul, azaz marad a napos idő, akkor a hálózatba is visszatöltenek némi áramot.

Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő kezdeményezést szeretnék az évek alatt felfejleszteni, hogy legalább részben megújuló energiával üzemeljen a Sziget. Hogy érezd a számokat, jelenleg öt megawatt áramot használnak el a fesztivál során, ebből a kemping csupán pár 10 kilowattot. (És, ha rossz voltál fizikából, a mega az ezerszerese a kilónak.)

Ha már ökokemping: terveztek ide biopiacot – nem akarom elképzelni a „Szigetszorzós bioárakat” –  és mindenki részt vehet abban az akcióban (Mozdulj.ON), ahol pontokat lehet gyűjteni, ha az ember sokat mozog, amiket például karkötőre vagy bluetooth fülesre lehet beváltani. Mondjuk, ehhez abszolválni kell 150000 lépést, úgyhogy hetijegyesek és hosszútávfutók előnyben. 

Hamutartó, szívószál és lebomló tányérok

Bagózol, de utálod eldobni a csikket? Nagyon helyes! Idén lecsaphatsz egyre a 10.000 zsebhamutartóból. Ha utálod a cigit, viszont bejön a szívószál, akkor kérj, mert alapból nem adnak. Egyébként is azt üzenik, hogy „Don't suck!” – jobb, ha megjegyzed: szívószál nélkül lehet élni. A jó hír, hogy a tányérok és az evőeszközök is lebomlanak, csak ezeket engedélyezik a fesztiválon. Marad a nejlonzacskó-tilalom, sőt a szponzoroknak sem szabad szórólapokat osztogtani.

Mobil hamutartók, szemetes zacskók, újrahasznosítható zacskók

Ne szívj!

Ha pedig ennyi nem elég a környezetvédelemből, akkor fusd át a Sziget programját, ahol jó pár szervezet foglalkozik a fenntarthatóság témájával. 

Ha mész, jó szórakozást, ha utálod, kitartást. De inkább menj ki, és győződj meg róla, hogy nem is utálni való! 

Zimre Zsuzsa

A képek a szerző tulajdonában vannak