– 

Stephen Hawking egész élete fricska volt az emberiségnek: a világ legokosabb embere az izomsorvadásos betegsége miatt egyre fájóbb korlátok között élte életét, és hozta létre korszakalkotó tudományos műveit. Csodával határos módon hagyta a betegség hetvenen túl is élni, elvette mindenét, csak a gondolkodás képességét nem. Számomra megtestesítette az emberiség tragédiáját és csodáját is egyben: a civilizációnk sem tud szabadulni a korlátaitól, az időbeli és térbeli végességétől, nem tudja teljes kapacitásával használni az agyát, szisztematikusan pusztítja önmagát, miközben túlél, alkot, megvan még benne a jobbító szándék, és szívmelengető csodákra képes. 

Hawkingnak tehát nemcsak a halála, pontosabban annak meglepően késői időpontja, hanem az egész élete is sorsszerű, szimbolikus volt.

Hawking betegsége, az ALS ösztönözte Corey Griffint és a betegségben szenvedő Pete Frates-et, hogy elindítsák az Ice Bucket Challenge-et néhány évvel ezelőtt. Biztos sokan emlékeznek még a jeges vizes kampányra, hiszen elárasztották a közösségi médiát a nyakon öntős videók. Az viszont valószínűleg sokak figyelmét elkerülte, hogy Griffin a kampány idején életét veszítette. Éppen adománygyűjtő körúton járt Massachusetts állambeli Nantucket szigetén, amikor egy teljesen ártalmatlan helyzetben vízbe fulladt…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alcantar Marilu (@marilualcantar1) által megosztott bejegyzés

Ki ne ismerné Bohumil Hrabal műveit? A galamblelkű cseh író, aki sajátos, egyszerű, de vérbő humorral írta meg könyveit, akinek alakjai éppolyan szerethetők, mint ő maga volt, akinek soha nem születhetett gyermeke, mert feleségét olyan brutálisan erőszakolták meg a szovjet katonák, hogy nem tudott megfoganni benne az élet, aki egy személyben volt a kis cseh falu, Kersko macskaimádó lakosa és Oscar-díjas film írója, nos… ez a Hrabal galambetetés közben halt meg: kizuhant a Bulovka kórház ötödik emeletéről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@__zsizsik__ által megosztott bejegyzés

„– Karen, megint én vagyok, ne haragudj, de szó szerint nincs, akivel beszélhetnék.

– Megértelek, de a legrosszabbkor hívsz. Visszahívhatlak?

– Persze.

– Ettől még szörnyen megráz, hogy meghalt a feleséged…

– Világos. Na, kopj le, és hívjál később!”

Fogadok, hogy százból kilencvenkilencen tudják, melyik filmből idéztem. 

Igazából szerelem, beszélgetés Daniel és ismerőse, Karen között. A feleségét gyászoló férfit Liam Neeson alakította, akinek hat évvel a film bemutatója után egy síbalesetben valóban meghalt a neje, Natasha Richardson színésznő. A filmben egy, az életben két fiúgyermek maradt félárván. Liam Neeson gondolatai, amelyeket felesége elveszítése után osztott meg a közvéleménnyel, azóta legendásak, sok helyen idézik őket, mert felhívják a figyelmet egy tragikus kortünetre: „Meg kell állni, és hálásnak kell lennünk. Mert az élet nagyon rövid. Tölts időt azzal, akit szeretsz. Légy jó hozzá. Mert egy nap, amikor felnézel a telefonodból, nem lesz többé. Amit többek között igazán megtanultam, élni és szeretni mindennap úgy, mintha az utolsó nap lenne. Mert egy nap az utolsó nap lesz. Élj a lehetőségekkel, és éld az életed. Mindennap mondd el azoknak, akiket szeretsz, hogy szereted őket. Ne tékozolj el egy pillanatot sem, ami megadatott. Az életet megéri élni…”

Paul Walker színész, a Halálos iramban című filmek egyik főszereplője egy piros Porschéban lelte halálát, a villámgyors kocsit barátja, Roger Rodas vezette, aki szintén meghalt a baleset következtében. A rendkívül jóképű Walker nem csupán vonzó külseje, de önzetlensége és nagyvonalúsága miatt is népszerű volt: épp egy általa szervezett jótékonysági esemény után vitte el őt egy próbakörre Rodas a Porschéval. Walker halála sokkolta a családját és a közvéleményt, amely talán már nem emlékezett arra, hogy a színész első filmje, még középiskolás korában, a Highway to Heaven, vagyis az Út a mennyországba volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Paul Walker (@paulwalker) által megosztott bejegyzés

Isadora Duncan a múlt század elején megreformálta a táncművészetet és új értelmet adott a női létezésnek. Szegénységben nőtt fel, már gyerekkorától táncleckéket adott, hogy segítse a gyermekeivel egyedül maradó édesanyját. Az amerikai Isadora végül Európában csinált karriert, de erős egyénisége nem tette lehetővé, hogy a hagyományos családmodellbe integrálódjon: két gyermeket szült, házasságon kívül. Miután egy autóbalesetben elveszítette mindkét gyermekét, összeomlott, de karrierje nem tört meg. Szenvedélyesen élt, férfiként állt helyt a világban, de női énje még az erős oldalánál is lángolóbb volt. Halálát a két énjének ütközése okozta: egy férfias, nyitott sportkocsit próbált ki, női kendővel a nyakán, a kendő azonban beleakadt a kerékbe, Isadora azonnal szörnyet halt. Egyik legismertebb mondása az volt, „az én mottóm: élj korlátok nélkül…”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Isadora Duncan (@_isadoraduncan) által megosztott bejegyzés

A táncművészhez hasonló életet élt Coco Chanel, akit ugyan segítették a pályáján a férfiak, de végül igaz társ nélkül maradt, és egész életében férfiakat megszégyenítő kreativitással, energiával, megújulási képességgel és bátorsággal építette birodalmát. Ahogy Isadora a táncot, úgy Coco a divatot forradalmasította, és eloszlatta azt a tévhitet, hogy egy nő nem képes a saját jogán sikereket elérni, céget vezetni, irányzatokat kijelölni, kemény döntéseket hozni és kiállni az igazáért. Kevés férfi ért fel hozzá, akik igen, azok vagy nem vállalták fel, vagy tragikusan fiatalon meghaltak. Coco 87 éves koráig élt és alkotott, heti hétből hat napot. A vasárnapot utálta, mert akkor nem dolgozhatott, de a halál éppen egy téli vasárnapon ragadta magával és vitte el a fiatalon elhunyt Arthur Boy Capelhez, akit még akkor is szeretett, amikor a férfi egy másik nőt vett feleségül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

RosenStudio by CR (@rosenstudiobycr) által megosztott bejegyzés

Bruce Lee 1973-ban halt meg, a legendás harcművész, aki a karatés filmek atyja volt, egy fájdalomcsillapító hatóanyagára volt allergiás, állítólag ez ölte meg alig 33 évesen. Éppen a Halálos játszma című filmre készült.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bruce Lee (@brucelee) által megosztott bejegyzés

Fia, Brandon 28 évet élt, ő is tisztázatlan körülmények között hunyt el a Holló forgatása közben, éppen húsz évvel apja halála után. Brandon két héttel később nősült volna meg. Halála előtt nem sokkal így nyilatkozott: „Mivel nem tudjuk, hogy mikor fogunk meghalni, úgy gondolunk az életre, mint egy kimeríthetetlen kútra. Pedig minden csupán néhány alkalommal történik meg velünk. Hány alkalommal fogsz emlékezni egy bizonyos reggelre a gyermekkorodból, egy reggelre, ami olyan mélyen a része a létednek, hogy el sem tudod képzelni az életedet nélküle. Esetleg négyszer-ötször? Hány alkalommal fogod a holdtöltét látni? Talán hússzor. És mégis az egész végtelennek látszik…”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brandon Bruce Lee (@brandonlee) által megosztott bejegyzés

Pedig, nagyon nem az…

Tamás Rita 

 Kiemelt kép fotói: Wikipedia, YouTube