Indonézia a Föld legnépesebb muszlim vallású országa, 260 millió lakójának 90 százaléka az iszlám vallás tanítása szerint éli mindennapjait. Az ország 17000 szigetéből álló szigettengerének egyetlen nagyobb szigete Bali. A négymilliós, Pest megyénél kisebb területen élő emberek alapvetően hindu vallási hagyományokat ápolnak, mely a külföldi befektetőknek elegendő „kiskaput” jelentett arra, hogy a kulturális turizmusra építsenek a paradicsomi környezetben. A turistaszám azonban – mint ahogy számos, napjainkban felkapott célterület esetében – a XX. század végén meredeken emelkedni kezdett. A hely turistaparadicsommá züllött, a minőség helyett a mennyiség került előtérbe, mely az erőforrások túlhasználásával, illetve környezeti-társadalmi válsággal fenyeget. A '80-as évektől induló, egyre erőteljesebb turisztikai beruházások nemcsak a helyiek szokásait, mindennapjait, de magát a tájat is megváltoztatták.

Abbast 2015 augusztusában, megismerkedésünk időpontjában, akkor még homoszexuálisként határozta meg magát, aki alkalmanként szeret női ruhába öltözni. Egy masszázsszalont üzemeltet, ahol több transznemű alkalmazottja is van.

Kikit Ketut segíti a készülődésben. Kiki pár hónapja kezdett el hormontablettákat szedni, azóta úgy érzi, sokkal nőiesebb az izomzata. Abbast szalonjában vállalt munkát, a havi bére csupán a hormontabletták megvásárlására elég, ezért a vendégeknek „extra” szolgáltatást is ajánl.

A tömegturizmus hozadékaként a transzneműek számára Bali szigete az idegenforgalom, a szórakoztatóipar és a prostitúció paradicsomi környezetévé vált. A történet szereplői egytől-egyig muszlim vallású férfiak, azaz nők, vagyis transzneműek, akik eredeti nemükkel képtelenek azonosulni. Nővé válásukért pedig igen kemény áldozatokat hoznak: drága műtéteket, egészségileg kockázatos hormonkezeléseket vállalnak, és a családjukat hátrahagyva kezdenek teljesen új életet a szigeten. Indonéziában törvényes a nemváltás, ám a családok megközelítése általában ennél jóval konzervatívabb, ha saját gyermekükről van szó. A transzneműek így többnyire a rokonságtól távol, más helyen kezdenek új életet. A döntésben szerepet játszik az újdonság megismerése, és a saját – korábbi – énjüktől való eltávolodás is. Ahogy Bali turistaparadicsommá vált, úgy alakult ki saját közösségük is – a szórakoztatóipar pedig hamar kapcsolt: az éjszakai élet meghatározó alakjai lettek.

2016. 12. 31. Kiki a szilveszteri éjszakai partira készül. „Csak egy egyszerű ember vagyok, nem vagyok tökéletes. Nem nőként születtem, de megtettem a lépéseket az életemben a változásra, van szívem, és boldog vagyok.” – Kiki (26)

Abbast 2016 decemberében, azt a fotót tartva a kezében, mely 2015 augusztusában készült. Már megkezdte a hormontabletták szedését. Három szalon tulajdonosa: az elsőt megtartotta csak a férfiak kiszolgálására, míg az újakban már a klasszikus kezelések is elérhetők bárki számára, pedikűrrel és manikűrrel kiegészítve.

A képeken látható személyek már gyermekként tudták, hogy nem fiúnak születtek, hogy felnőttként inkább női testben akarnak élni. A sebészeti beavatkozások (szilikonmell beépítés, pénisz eltávolító műtétek) és a folyamatos hormonkezelés hatására végre már saját nemüknek megfelelően élhetnek.

Chacha egy szálló erkélyén

A prostitúció tiltott nyilvánosan! Sokan rendelkeznek online profillal, többen jakartai ügynökségekkel állnak kapcsolatban, így Szingapúrba, Hong Kongba is közvetítik őket.

Megváltoztatták testüket, hogy önazonosak legyenek. Ahhoz, hogy elérhessék mindazt, amire korábban vágytak – a lehetőségeket, a jobb életkörülményeket és az elfogadó környezetet – Indonézia szigettengerének gyöngyére, Balira költöztek.

 

 Polgár András