Az anyanyelvem mellett emelt szinten és folyékonyan beszélem az ajándékozás nyelvét, méghozzá mindennemű zavaró dialektus nélkül. Ugyanis számomra a karácsony kábé olyan, mint másnak egy BL-döntő, a cél pedig, hogy a legtutibb meglepetést szerezzem be. Ahh, ünnepek, de imádom. Fenyőillat, forralt bor, plázázás, a háttérben pedig egész nap megy Mariah Carey karácsonyi összese. Ha rácsodálkoztál volna, hogy ki az, aki ezt a forgatagot képes elviselni, akkor az én vagyok. De még az olyan karakán jégkirálynőket is képes megváltoztatni ez a szezon, mint a Szentesi. Ő már két hete karácsonyi kezes-lábas pizsamára cserélte a dívás ruháit. Mutatom.

Forrás: Szentesi Éva

Így néz ki az ember, aki évek óta sportszerűen űzi a karácsonyt, és betartja lépésről lépésre a szabályokat! Ő már december elején hátradőlhet, mert az ajándékai mind megvannak, és nincs más dolga a következő hónapban, csak annyi, hogy lazuljon, forralt borozzon, mézes kalácsot nyammogjon és karácsonyi dalokra bulizzon. De még nincs késő, hogy te is gyorstalpalóval behozd magad, akár most azonnal elkezdheted! Hidd el nekem, egy hét múlva az életed gyökeres változáson fog keresztül menni!

Persze – ahogy a focinál – itt is elszántság kell hozzá… meg figyelem és kitartás. Nemcsak egy hétig, hanem egész évben! Íme, a szabályok:

 1. Fontos az állóképesség

Az első és legfontosabb szabály, hogy járj el gyúrni. És ki ne hagyd a lábnapot! Enélkül nem is érdemes belekezdened a karácsonyi cécóba. Hát hogy fogod így „lejárni a lábad” két tonnányi ajándékkal a kezedben? Na, ugye.

2. Fontos a réteges öltözködés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

wmnmagazin (@wmnmagazin) által megosztott bejegyzés

Le a magas sarkúval, fel a téli ruhával. Először is jutalmazd meg magad, hogy a másikat is megjutalmazhasd. Ahogy éhesen sem megyünk piacra, úgy shoppingolni sem megyünk nyeszletten. Ne körömcipőben menj a Váci utcában ajándékot keresni, szerezd be a legjobb téli szettet, és irány a vásár! Találd meg a legkényelmesebb karácsonyi pizsamát, hogy esténként egy forró csokival átszellemülten élvezd az ünnepeket. Ohmmmmmmm…

3. Éber figyelem

via GIPHY

Mindig figyelj. Minden apró információ jól jöhet, amiből a nagy ajándékok születnek. Hoppá, egy kolléga hobbija, hogy megszállottan gyűjti a Starbucks-bögréket, egy másik imádja a vörös rúzst, a harmadik alig várja, hogy megfőzze a kedvenc Mautner-receptjeit. Minden egyes infót raktározz el, jegyezd fel magadnak, és amikor jön a nagy nap, csapj le. Ezek tökéletes ajándékok kezdésnek, de hát nem adhatsz minden évben Starbucks-bögrét, ugye-ugye? Na, itt romlanak el a dolgok. Éber-figyelem, ez a jelszó!

4. Szűrd ki a hamis állításokat

Ha már kihallod a nagy zajból a sóhajtásokat: „Jahj, nincs mit felvennem” vagy „Óh, de szép ez az ágynemű a Zara Home-ban”, akkor a következő lépésben tanuld meg, kiszűrni a hamis állítást. A hamis állítás természetesen az, hogy: „Jahj, nincs mit felvennem” – az ilyesmit sosem gondoljuk komolyan. Úgyhogy ne is akarj egy nőnek ruhát venni, mert csak megszívod. Válassz inkább egy lakberendezési boltot, keress valami klassz dekorációt, találd ki, mit választana, és csapj le rá. BUMMM!

5. Kösd össze a gyanús pontokat

via GIPHY

Persze vannak még ennél is nehezebb esetek, amikor olyan rokonod van, akinek már semmi sem hiányzik. De még annak is lehetnek vágyai, akiknek mindene megvan. A feladat: kifigyelni a szokásokat, meghallani a sóhajokat, és összekötni a gyanús pontokat! Sóhajt, hogy nincsenek jó filmek a tévében, ugyanakkor nem akar kimozdulni otthonról. Megoldás: ajándékozz online tévézést. Mutasd meg neki a Netflixet, vezettesd be a háztartásba az online tévézést! Innentől kezdve minden egyes nap egy ajándék lesz az otthonülő „couch potato” rokon számára.

6. Kétbalkezesség

Mit adj annak, aki csak saját kézzel készült ajándékot kapsz, de te kétbalkezes vagy?! Hahaaa, ezt jól megszívtad. Ez a legnehezebb. Egy varázsszó: élményajándék. Töltsetek el együtt egy közös estét, főzzetek együtt valami régi receptet. Vidd el egy játékos, rejtvényfejtős szabaduló szobás programra, stand-up estre… vagy készíts neki a legkedvesebb dolgaiból egy ajándékkosarat: kedvenc retró rágótól kezdve a francia drazsén át mindenféle harapnivalóig, amit szeret és jellemző rá. Ho-ho-ho-hó!

7. Lazíts

Gondolj magadra is. Lazíts a nap végén kedvenc „forró” italoddal… Ha már tél van, akkor is a fémösz hángérien szpirittel, forralt borral, punccsal vagy habos kakaóval ezt bármikor megteheted! Mind tökéletesek arra, hogy tökéletesen lemenj alfába, és megvilágosulj.

Persze nem állunk meg karácsonykor, ott van még a húsvét, névnapok, szülinapok, Mikulás és megannyi közös ünnep, házassági évforduló. Oké-oké nehéz fejben tartani, de ha ezeket a szabályokat követed, az elméd olyan penge lesz, hogy nincs az az anyós, aki kikezdhetné memóriád tökéletességét. Ha betartod ezeket a szabályokat, te leszel a tökéletes férj, háziasszony, testvér és gyermek, mert mindenkit lehengerelsz azzal, hogy szó szerint kiolvasod a gondolataikból, mire vágynak. Hajrá, ünnepekre fel!

 

 Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Max kegfire