Mikor kell elkezdeni a tanulást?

Még 55 nap, és május 7-én megkezdődik az érettségi. Közel 100.000 diák indul el ezen a napon a nagy megmérettetésre. Természetesen mindenki izgul és fél tőle. De miért olyan természetes ez? Hiszen van, aki már régóta készül rá, és persze olyan is akad, aki még halogatja a készülődést… Hogy mikor kell elkezdeni a programszerű tanulást? Erre nincs olyan válasz, ami mindenkinek megfelelő lenne, sem olyan módszer, ami biztos sikerrel jár. De azért próbálok valamiféle támpontot adni, mert még nincs késő ahhoz, hogy egy jó tervet készítsetek, és az alapján kezdjétek el a felkészülést.

Tényleg 12 évig kell készülni az érettségire?

Ideális esetben négy, de inkább 12 éven át készülnek a diákok az érettségire, hisz végig ott lebeg a fejük felett a nagy záróakkord, a vizsga. Emlékszem, én már általános iskolában azt hallgattam, hogy „ne panaszkodjak egy dolgozat miatt, mert mit fogok majd akkor mondani, amikor jön az érettségi”.

Bevallom, borzasztóan utáltam ezt a mondatot, de elérte a célját: rohadtul féltem az érettségitől. Sajnos sokan azt gondolják, hogy a riogatástól majd minden diák elkezd gőzerővel tanulni az érettségire, méghozzá végig a gimnázium alatt.

De valljuk be, azért ez így nem reális. Senki sem azért tanul kilencedikben, mert az érettségire készül. (Persze ebben is lehetnek kivételek.)

Én a gimnázium elejétől kezdve végig az érettségire készítem a diákjaimat, de indirekt módon.

Mindig ki szoktam hangsúlyozni azokat a témákat, amelyek mindenképpen lesznek a szóbelin, felhívom a figyelmüket azokra az részekre, amelyek minden érettségi feladatlapon megjelennek (igen, vannak visszatérő elemek: István király, Mátyás, Mária Terézia, 1848, dualizmus, stb.) És igen, azt is el szoktam mondani, hogy most olyan tananyagot veszünk, ami nem szerepel az érettségi tételek között, de a nagy egész megértéséhez mégis szükséges, hogy ezt is ismerjék.

Mit tanítok a  gyerekeknek a sikeres érettségi érdekében?

Megtanítom őket logikusan gondolkodni, forrásokat elemezni, esszét írni, atlaszt használni. Minden témazárót az érettségi feladatoknak megfelelően állítok össze, van benne olyan feladat is, amelyikben esszét kell írniuk, így elég nagy gyakorlatuk lesz benne, mire elérünk az érettségiig. Ha így nézzük, akkor a készülés folyamatos, és érettségi előtt csak ismételni kell. Azt viszont alaposan. De sajnos nem mindenki így csinálja, és nem mindenhol ez a helyzet.

Mikor is kezdjünk el tanulni?

Most ajánlok egy jó módszert, amit ha valaki megfogad, akkor nyugodtan, a saját tervei alapján fel tud készülni az írásbelire.

A készülés kezdéséhez a legideálisabb nap (igen, a csillagok állása, a nap ereje, a földből kibúvó ibolyára taposó őzike lábnyomának megfigyelése alapján) március 19. Nem, nem azért, mert aznap ünneplem a névnapom, hanem azért, mert onnantól van még 49 nap készülni. Addigra mindenkinek a kezében van a szóbeli érettségihez szükséges tételek listája. Le kell ülni, és előtte való nap készíteni egy tervet, ami alapján a készülés zajlik majd: egy megszabott időbeosztást kell írni, hogy az érettségiig melyik nap mit fog átnézni a diák, és miből fog ismételni. Mivel ő maga készíti ezt a tervet, így alakíthatja a megtanulandó anyagokat, és ütemezheti magának, és ha valóban jó eredményt akar elérni, akkor pontosan be is tartja.

Fontos, hogy a pihenőnapokat is mindenképpen be kell illeszteni a programba, mert tényleg nem lehet mindennap tanulni. És a pihenés folyamán sokkal jobban elmélyülnek az ismeretek.

Ha nem dolgozták még ki a szóbeli tételeket, akkor azokat mindenképpen el kell készíteni. (Töriből például az írásbeli feladatok jó részét lefedik a szóbeli tételek). Fontos, hogy ő maga dolgozza ki saját magának, mert egy máshonnan kapott, letöltött tételből sokkal nehezebb tanulni, mint abból, amit egyedül dolgozott fel, és nem mellesleg a folyamat közben félig már meg is lehet tanulni az adott anyagot. A terv készítése közben ügyelni kell a változatosságra, ne tömbösítsük a tantárgyakat: az egyik nap matekot, a másik nap törit, a harmadik nap angolt, és így tovább… így kisebb az esélye, hogy egy hisztiroham közepette szórjuk ki a tananyagot az ablakon, miközben szitkozódva gyűlöljük a tantárgyat, a tanárt és az egész világot. (Nem, ezzel sem kerülhető el ez az érzés, de ez a vizsgára készülés közben természetes állapotnak tekinthető egy idő után.)

Online segítség

A készüléshez hatalmas segítséget jelent, hogy az Oktatási Hivatal honlapján 2005-ig visszamenőleg megtalálható az összes érettségi vizsga feladatsora, minden tantárgyból, megoldó kulccsal együtt. Úgy lehet a legkönnyebben rutint szerezni, ha ezeket a feladatokat oldjuk meg, gyakoroljuk. Ez minden tantárgyból 24 feladatsor, szóval van miből válogatni, van mit megoldani, átnézni…

Kedves Érettségizők!

Tudom, riogatnak titeket, de higgyetek magatokban, és menni fog az érettségi! Ha nem is tudatosan, de régóta erre készültök! Most pedig csatlakozzatok a 49 napos érettségi kihívásomhoz, írjátok meg a tervet, és készüljünk így az érettségire! Nah, így már benne vagytok?

Balatoni József

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/arrowsmith2