„Egy pihent anya, aki jól érzi magát a bőrében, a gyerek számára is rendkívül fontos. Illetve az a fontos, hogy szabadulj meg a gyerekedtől, hogy kipihenhesd magad, mert a gyerekednek is az a jó, hogy aztán újra szívhatja a véredet, rághatja a húsodat” – mondja  Vekerdy Tamás, mi pedig bólogatunk. 

Lássuk, körülbelül mire számíthatsz!

1. A szeretethez is idő kell

Van, hogy picit várat magára a mindent elsöprő kötődés. Sok anya számolt be arról, hogy akár egy hónap is eltelt, mire valóban átérezte a mindent elöntő szeretet. Ha jobban belegondolsz, azért ez nem olyan meglepő. A szülés, a terhesség hatalmas hormonsokk a szervezetnek. Vannak nők, akik évekig dolgozzák fel a szülési traumát, és a szülést követő időszakban meglehetősen rossz passzban vannak. Vannak, akiknél sokáig megmaradnak az erős fizikai fájdalmak, ezek szintén nehezíthetik az anyai érzések megérkezését. A szoptatás körül is adódhatnak nehézségek, járhat fájdalommal a szoptatás, amire nehéz előre felkészülni. Előfordul olyan eset, amikor a baba neme jelent csalódást. Ha egy nyugodt babát képzeltek el, és ezzel szemben az újszülött meglehetősen ingeréhes, az is nehezebb kapcsolódást eredményezhet. Ha úgy érzed, nem tudsz túljutni egyedül a szülésen vagy a kezdeti nehézségeken, bátran fordulj szakemberhez, aki segíteni tud ebben! 

2. Egy mindenek felett

Teljesen természetes, hogy a kisbaba érkezésével kisebbfajta sokkot élhetnek meg a szülők. Az addigi szabad életmódnak oda, az alig fél méteres apróság lesz a főnök. Róla szól most minden, az ő szükségletei élveznek prioritást, és ez nem mindig egyszerű. Időbe telhet megszokni, hogy nem akkor mész pisilni, enni, amikor te úgy gondolod, hanem amikor a „kisfőnök” engedi.

3. Életmentő negyedórák

Arról sem nagyon beszél senki, hogy a fáradtság, a kialvatlanság igenis szélsőséges reakciókat képes kiváltani az emberből. Nekikeseredés, tanácstalanság… Hatalmas önismeret, és komfortzónán kívüli lét, amiből rengeteget lehet tanulni, meríteni. Fontos, hogy megtaláld, téged mi tölt fel ilyenkor. Egy séta, egy könyv, dumálás valakivel, vagy egy kádfürdő – ezek mind életmentők lehetnek. 

4. Nem kell egyedül lenned

Kérj segítséget, és töltődj! A férjedtől, nagyszülőktől, barátoktól. Egy fél óra is nagyon sokat jelenthet, élj a lehetőségekkel.

Nem leszel rossz anya attól, ha kis időre másra bízod a gyermeked.

5. A testednek is kell idő a regenerálódásra

Időbe telik, míg a test visszanyeri eredeti állapotát, alkati kérdés, hogy mennyi idő szükséges a visszarendeződéshez. Aranyér, gátseb, mellfeszülés, mellgyulladás, szétnyílt hasizom – soroljam? Ezek mind-mind olyan tényezők, amelyek igenis megnehezítik a kezdeti időszakot.

6. Bénázz bátran!

Adj időt magatoknak, légy türelmes és megértő magaddal! Újdonsült szülőként nem várható el, hogy azonnal minden pikk-pakk menjen, és mindenben ügyesek legyetek. Fogtok hibázni, lehet rajta nevetni, meg tanulni belőle. Időre van szükség, hogy kialakuljanak a dolgok, hogy bátrabb légy, hogy bízz magadban anyaként is, és a párodban apaként. Engedd meg magadnak, hogy bénázhatsz, hogy érezhetsz negatív érzéseket is, lehet eleged, vágyhatsz a régi életetekre. Ettől nem leszel rossz szülő, sokan érzik ugyanezt!

7. Érzelmek zűrzavara

Merj beszélni az érzéseidről! Hidd el, nem vagy egyedül velük, nagyon felszabadító tud lenni, ha kimondasz dolgokat, és ettől megkönnyebbülsz. Normális, hogy ambivalens érzések tombolnak benned. Néha nagyon megterhelő, máskor meg rózsaszín, idillikus állapot szülőnek lenni. Jólesik, hogy elviszik sétálni, de tíz perc múlva már hiányzik, miközben napok óta arra vártál, hogy kicsit egyedül legyél.

8. Új fejezet a párkapcsolatban

A párkapcsolat átrendeződik. Sokkal kevesebb időtök lesz egymásra, akár beszélgetésre, akár csak összebújásra. Más lesz a prioritás, új szerepekbe kerültök. Lehet, hogy tetszik, amit a társad csinál anyaként/apaként, de az is lehet, hogy nem mindig. Ezt mindig beszéljétek meg. Nem tudja kitalálni a másik a gondolataidat, de ha elmondod neki, mindenki számára sokkal könnyebb lesz a helyzet.

9. Párnacsata elnapolva

A libidó mértéke minden nőnél eltérő, van, akinek megmarad, és kívánja a szexet, de sok nő arról számol be, hogy hónapokig a szex gondolatától is rosszul van. Fájdalommal is járhat szülés után az együttlét, emiatt is nehezebben kivitelezhető egy vad éjszaka. (A fáradtságot nem is említem, az egy konstans jelenség). Ez a helyzet hatalmas türelmet igényel a másiktól, sajnos itt is a hormonok a ludasok elsősorban.

10. Tervezz!

Teljesen más lesz a logisztika: eddig elindultál, „ahogy esik, úgy puffan”. Gyerekkel muszáj előre tervezni, gondosan végiggondolni a szükségleteket: játék, pelenka, csereruha, ilyen-olyan hordó, meg ami még kell. És az sem mindegy, hogy jön ki az altatás ideje – egy gondos koreográfia eredménye lesz az egyszerű elindulás is. 

11. Nő 2.0

Újra össze kell magad rakni nőként: Plusz kilók, hajhullás... nem éppen a legoptimálisabb feltételek a nőiesség megéléséhez. Ha van energiád, öltözz át a „csini” melegítődből, fesd ki magad, csinálj bármit, amitől jobban érzed magad.

12. Ingerekre is szükséged lesz

Mozdulj ki! Fontos, hogy érjenek más ingerek is, hogy megtapasztald, gyerekkel is lehet utcán mászkálni, nem a világvége, ha sír, ügyesen meg tudod oldani. Vagy ha éppen nem, akkor sincs katasztrófa. Előbb vagy utóbb, de biztos, hogy megnyugszik. Hidd el, ha te nyugodtabb és kipihentebb vagy, ő is az lesz.

13. Járj társaságba!

Keress hasonló helyzetben lévő nőket, keress gyerekes programokat! Menj el bármilyen baba-mama csoportba, keress neten, legyen társaságod. Rengeteget jelenthet megosztani olyan nőkkel akárcsak a napi eseményeket, akik hasonló helyzetben vannak. Természetes, hogy a nem gyerekes barátnőidet nem érdekli olyan mélységekig, ha éppen zöldesebb volt a kaki, mint eddig. De számodra most ez jelenti a világot. 

14. Monotónia

Egy babával otthon lenni sokszor fárasztó, és sokszor monoton. Még akkor is, ha évek óta erre vártál. Teljesen más ingerek érnek, mint korábban, és normális, hogy ettől néha besokallsz.  

15. Ha szalad a lakás, hadd szaladjon!

Engedd meg magadnak, hogy ne legyen tip-top a ház. Jó kis önismereti munka ez is, megengedni magadnak a „muszáj” dolgok helyett egy kis feltöltődést. Ha van időd, és épp nem alszol, akkor nem feltétlenül kell azonnal nekiállni a házimunkának, csinálhatsz mást is, amitől jobban érzed magad. Hidd el, a házimunka megvár! 

16. Ne ragadj benne a szerepedben!

Tartsd életben a többi szereped is! Érthető, hogy eleinte az anyaság tölti ki az időd 100 százalékát. Idővel helyet adhatsz ismét a feleség, a sportoló, az ásványgyűjtő, a barátnő stb. szerepeidnek, ez is színesíti az anyaságodat.

17. Élvezd!

Friss anyukaként biztos ezerszer hallottad már, hogy „jajj, de gyorsan felnőnek” „jajj, de jó volt ez az időszak!” Lehet, hogy most még csodálkozva nézel, nem érted, mi jó a kialvatlanságban, a fáradtságban. Mégis, élvezd minden apró pillanatát, amikor először rád néz, amikor nevet, amikor meg tudod nyugtatni, ahogy pancsizik. Éld át, amikor az apja van vele, szívd magadba ezeket a pillanatokat. Ezek tényleg hamar elmúlnak, szóval közhely, de legyél benne a jelenben, és éld meg!

Végül hadd búcsúzzak egy másik Vekerdy Tamás idézettel: „Ne legyünk tökéletes anyák, nem is tudunk azok lenni, ne szorongjunk, ne görcsöljünk ezen. Éljünk úgy, mintha többé-kevésbé normális emberek lennénk. Az élet nehéz, és együtt küzdjük magunkat végig ezen a gyerekeinkkel. Nem tökéletesnek, nem zseniálisnak kell lenni. Amikor lehet, jelen kell lenni. Kongruensnek, önmagammal azonosnak kell lenni.”

Sári-Kurán Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Liderina