-

 „Mi is a név?”

(Shakespeare: Rómeó és Júlia)

Az angol nyelvben a hivatalos megszólítás a férfiaknál a magyarhoz hasonló, Kovács úrból így lesz Mr. Smith. A nőszemély Kovácsok esetében azonban már a gyűrűsujj látványa nélkül is rendre kiviláglik, akad-e hivatalos, szentesített párjuk. Hogy vajon a Smith előtt a hajadon kisasszonnyal egyenértékű Miss virít, vagy a férjezett Mrs. Mely utóbbi, akárcsak nálunk, aprócska matricával látja el az hölgyeket, úgyis mint Kovács urak büszkén viselt tulajdonát.

Az idők azonban változtak, így a XX. század elejétől újra népszerűséget kapott a talányos Ms. előtag, mely bár először a XVII. században látta meg a napvilágot, jó darabig nem tudott igazán elterjedni. 1901-től azonban egyre nagyobb lett rá az igény, hogy a nőket hivatalosan is meg lehessen szólítani, akár úgy, hogy címzőjük nem volt pontosan tisztában családi státuszukkal, vagy épp nem óhajtottak rájuk valakinek a tulajdonaként utalni.

A Mistressből kinőtt Ms. előtag így kapott ismét főszerepet, a hölgyek pedig végre tündökölhettek alanyi jogon is, és nem csak a tiszteletreméltó Kovács úr jól nevelt, princípiumát szelíden betöltő oldalbordájaként.

Mindez azonban már megint régen lejárt lemez.

A világ nyugatabbik felén ugyanis időközben ismét eltelt egy bő évszázad, és az angol előtagoknak újfent igazodniuk kellett a modern élet kihívásaihoz. Hiszen mégis milyen előtag dukál az olyan genderfluid, azaz nemi identitásukban rugalmas személyeknek, mint Ruby Rose, vagy a Bruce Jennerből Caitlyn fluktuált Kardashian-apuka? A nemi binaritás ódon, szűk keretei után a flexibilisebb, (tehát magukat nem elsősorban a férfiasságuk, vagy nőiességük alapján meghatározó és behatároló) egyének örömmel üdvözölhetik a Dictinary.com novemberben hivatalossá tett új, gender-független előtagját: a Mx.-et. A Mx. összetételei a Mr., Mrs., Miss. és Ms. után már klasszikussá vált M., illetve a matematikából is ismerős ismeretlen x.

Mx. lehet bárki, akinek épp kedve szottyan hozzá, de használhatod akár te is megszólításként például akkor, ha nem tudod pontosan, hogy az Airbnb-s lakásod következő lakója, Andrea, a spanyol fiú, vagy Andrea, a német lány lesz.

„Miatyánk, ki vagy a mennyekbe’ mondd csak, melyik ajtón menjek be?” (Tankcsapda: Mennyország-tourist)

Ennyi rugalmasság láttán szinte már csak egyetlen hely maradt a világon, ahol még mindig döntéshelyzetbe kerülhetsz a nemi identitásodat illetően. Egy olyan helyiség, amelynek küszöbén megtorpanva, számot kell vetned magaddal, és végképp letenni a voksodat: férfiként, vagy nőként óhajtasz-e létezni aznap (vagy legalábbis az elkövetkező kritikus percekben). Ez pedig a mellékhelyiségek régi hagyományokat őrző, bináris rendszere.

Azért ezen a fronton is van új a nap alatt, legalábbis Svédországban! A világ egyik legmenőbb felsőoktatási intézménye, az Uppsala Egyetem ugyanis megnyitotta rendhagyó, genderneutrális mellékhelyiségét.

A „hen-toilet" ötletével (ahol a hen nem az angol tyúk szóból, hanem a tavaly óta Svédországban hivatalosan is élő semleges névmásból jön) az egyetem egyik segédprofesszora, Annika Skoglund rukkolt elő.

Ahogy az egy tisztességes uniszex slozihoz illik, van benne minden, ami akár egy férfinak, akár egy nőnek (vagy épp genderfluid illetőnek) szemének, szájának ingere: egészségügyi betét, borotva, dezodor, körömlakk és fogkefe, és természetesen egy teljes alakos tükör is. A költségeket pedig közvetve a svéd adófizetők állták, Skoglund a nemi egyenlőség kialakítására kapott pénz egy részét fektette bele a liberális latrinába.

A hivatalos klotyómegnyitón több, mint száz diák jelent meg, meghívott előadóként pedig Tobias Bernstrup svéd kortárs művész lépett fel. Őrült dili lehetett, egy ilyen vidám klotyómókáért, amely mégis komoly célt szolgál, bizony isten, én magam is szívesen lennék genderfluid svéd pár napra!

Fiala Borcsa

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Shane

Felhasznált cikkek: ITT, ITT