„Nah, that’s too much trouble”

Az egyik kedvenc képregényem Bill Watterson Kázmér és Hubája, megvan az összes kötete, amely megjelent Magyarországon. Rendszeresen szoktam lapozgatni, mindig felvidítanak a szenvedélyesen rosszcsont kisfiú és játék tigrise kalandjai. Imádom Kázmérka csavaros észjárását, az a pár kockából álló történet pedig, amin Kázmér palacsintát készít, majd rögtön az elején meglátja a megoldást, hogyan lehetne leegyszerűsíteni a hosszas főzést (úgy, hogy nem egyesével süti meg a húsz palacsintát, hanem bezuttyantja a tésztát egy lábasba, és egyben főzi meg), gyakran eszembe jut a konyhában állva.

Főleg ilyen rohadt melegben.

Mert ahhoz aztán igazán önfeláldozó anyának kell lenni, hogy egy teljes órát rostokoljak a forró tűzhely mellett a tetőtéri lakásomban kánikula idején, mire elkészül annyi palacsinta, ami jóllakatja a kakukkfióka-étvágyú gyerekeket. Ám mielőtt felháborodnátok, hogy minek szül az ilyen, ha ennyire sem képes, mindenkit gyorsan megnyugtatok: önfeláldozó vagyok, de hülye nem.

És az az igazság, hogy Kázmérka módszere nemcsak hogy működik, de több országban is régi hagyománya van.

Szóval ha te is szívesen letudnád a palacsintasütést három mozdulattal, akkor mondok is gyorsan két remek receptet, amivel összesen kétszer egy perc feladatod lesz, az eredmény pedig majdnem olyan, mint a nálunk is széles körben ismert lapos palacsinta. Mondom, majdnem, de azt is sebesen hozzáteszem, hogy a kisebbik gyerekem minden zokszó nélkül belapátolta mind a dutch babyt, mind a svéd ugnspannkakát úgy, hogy nála rugalmatlanabb ízlése, legalábbis ami a gasztronómiát illeti, szerintem senki másnak nincs. 

Dutch baby

Lássuk először is a holland babát (ami nem is holland, de a részletekhez látogass el a keretesbe)! Összeturmixolok fél bögre lisztet, fél bögre tejet, 2 tojást, csipet sót, két kanál cukrot, majd fél órára félreteszem pihenni, hogy a liszt megszívhassa magát. Előmelegítem a sütőt 220 fokosra. Amikor elérte a kívánt hőfokot, beteszek egy olyan serpenyőt, ami teljes egészében hőálló (nekem van olyan, aminek a fogóját le lehet csatolni, így sütőbe is tehető), abba beledobok két evőkanál vajat, majd amikor elolvadt, körbeforgatom, hogy az oldala is vajas legyen, és beleöntöm a palacsintatésztát.

kánikula sütő svéd palacsinta dutch baby ugnspannkaka
A kép a szerző tulajdonában van

Bedugom a sütőbe 20 percre, és néha rákukkantok, de csak azért, mert olyan szép látvány, ahogy a tészta kissé felkúszik a serpenyő falán, majd aranybarnára sül. Akkor meghintem porcukorral, és teszek rá friss gyümölcsöket, vagy nyakon öntöm frissen készült baracklekvárral (amit ezúttal reszelt tonkababbal ízesítettem). Nálunk ugyanis a nyár egyik kötelező eleme (a nagymamám barackos gombóca mellett, amiről ITT írtam) a baracklekvár, amit sokszor el sem teszek dunsztba, hanem azon melegében kanalazzuk a császármorzsára, palacsintába vagy a tápiókapuding, pannacotta tetejére. 

kánikula sütő svéd palacsinta dutch baby ugnspannkaka
A kép a szerző tulajdonában van

Rántsuk le a leplet a holland babáról!
Bár ez az étel dutch babyként híresült el a világban, valójában egy félreértésből ered az elnevezése. Egy seattle-i kávézóban, a Manca’s Caféban ugyanis elkezdték ezt az eredetileg „német palacsinta” néven futó reggelit árusítani, amit a tulajdonos lánya hívott „dutch”-nak, ami valójában a „deutsch” (azaz német) szó félrefordítása volt. Emellett hívják még holland felfújtnak és hootenannynek (utóbbi többek között egyébként azt a laza és spontán összejövetelt, dzsemborit is jelenti, amikor az emberek összegyűlnek táncolni és énekelni, többnyire népzenét).

Ugnspannkaka, a sütőben sült svéd palacsinta  

Nagyon hasonló a fenti recepthez ez az eljárás: ezúttal két és fél bögre tejet turmixoltam össze egy és egy negyed bögre liszttel, három tojással, csipet sóval, majd hagytam pihenni egy fél órát. Közben kisütöttem három szelet bacont. Ez a recept ugyanis hagyományosan úgy működik, hogy a tésztát a szalonnával együtt sütjük meg, majd a végén áfonyalekvárral együtt tálaljuk – ebben pedig egy finn ismerősöm is megerősített, nem olvasom rosszul, valóban ez a metódus.

Ennél a pontnál azonban mind fellázadtunk idehaza: a gyerekeim nem kértek a szalonnából, én meg semmiképp nem szerettem volna agyoncsapni a sült bacon isteni, füstös ízét a lekvárral, így két kisebb (körülbelül hússzor tíz centiméteres) jénait vettem elő, az egyikbe a fenti módszer szerint két evőkanál vajat olvasztottam, a másikba a szalonna kisült zsírját csorgattam, majd testvériesen elfeleztem a tésztát, és 20 perc alatt megsütöttem a sós és az édes ugnspannkakákat. Ha te egyben sütögetnéd, akkor vegyél egy hússzor harminccentis jénait, abba öntsd a tésztát, és 35 perc alatt süsd készre.

kánikula sütő svéd palacsinta dutch baby ugnspannkaka
A kép a szerző tulajdonában van

Tele vagyok, mint a palacsinta!
A svédek egyébként nagy palacsintarajongók hírében állnak, már az 1500-as évektől falták a pannkakát kétpofára, ha csak tehették, azzal együtt, hogy jó darabig kifejezetten ünnepi ételnek minősült az olyan luxusnak számító összetevői miatt, mint a liszt és a cukor. A palacsintakínálatuk is igen változatos: a palacsintatortától kezdve (pannkakstårta) a vércsintán át (a valóban rénszarvasvérrel és sörrel készülő blodplättar), egészen a sáfrányos saffranspannkaka verzióig sok minden megtalálható, így Svédország méltán pályázhatna a palacsinták mekkája elnevezésre. Ebből fakadóan a nyelvükben is több szólásban, közmondásban megtalálható a palacsinta. Mondják például, hogy „teli vagyok, mint a palacsinta”, de azt is, hogy „könnyű, mint a palacsinta”.

A szalonnás verziót van, aki reszelt sajttal, pirított hagymával is megfejeli, ami rosszat biztosan nem tesz neki, sőt. 

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van

Fiala Borcsa