1. Ne hagyj kupit itthon!

Sokszor nem is csak azért tör rád a hazaérkezés után letargia, mert vége a szabadságnak, hanem, mert mellbe vág a rengeteg tennivaló, ami felgyűlt, mialatt nem voltál otthon. Ám ha ezt a rád zúduló feladattömeget megpróbálod még elindulás előtt felszámolni, máris kihúzod ezt a méregfogat. Legyen üres a mosogatótálca, ne álljanak halomban a mosatlan ruhák, egy szép, rendes, illatos lakásba lépj be, és máris inkább nyugalom vesz körbe, nem a dili. Megnyugtató lesz a saját ágyadban aludni, minden veszély nélkül inni egy pohár csapvizet, és úgy nyitni be a fürdőszobába, hogy nem kell félni, milyen állapotokat találsz ott. Elindulás előtt fizess be minden számlát, intézd el az ügyes-bajos dolgokat, hogy még egy-két napig ne kelljen semmin idegeskedni, maradhass a lelassult zen-állapotban.

2. Húzd el minél jobban a nyaralás élményét!
Ne állj meg ott, hogy lemented a memóriakártyáról a rengeteg fotót a számítógépedre. Rendezd el szépen őket: válogasd át, töröld ki a kevésbé jókat, rendezgesd őket mappába városok szerint. Így egyrészt újraéled az utazást, másrészt, ha tíz év múlva ránézel egy képre, nem kell sokat gondolkodni, pontosan hol készült. Arról nem is beszélve, hogy ha barátoknak, ismerősöknek szeretnéd megmutogatni, ne kelljen több százat végignézniük. Ha készítettél videofelvételeket is, vágd össze őket kisfilmmé. Hidd el, jobb ezeket a friss élmények birtokában megcsinálni, mert ha majd beindul a verkli, egyre nehezebb lesz rá időt találni.

3. Főzz, egyél, díszíts, zenélj!
Volt valami kedvenc fogásod, amit itthon is tudsz reprodukálni? Hajrá, láss neki a konyhában! Ha nagyon tetszett a helyi zene, hallgasd a nappalidban. Ha hoztál haza valami kis emléktárgyat, tedd ki egy polcra... vagy nagyítsd ki a kedvenc fotódat.

4. Szabadulj meg a jetlagtől!
Igyekezz mihamarabb leküzdeni az időeltolódásból származó alvászavart. Ha egy távoli országból kora délután érkezel haza, akármilyen álmos vagy, maradj fent estig, hogy legyen esélyed reggelig aludni. Ha rögtön ágyba dőlsz, akkor már hajnalban fent kukorékolsz, és képtelen leszel kikerülni ebből a rossz körforgásból.

5. Ne ülj a fenekeden!
Két utazás között se ülj tétlenül – mondhatnám, alakítsd ki a konstans utazási életformát. Fedezd fel az országot, de legalább a saját városodat. Ma már rengeteg internetes lap van, ahonnan ötleteket kaphatsz programokra, több cég is szervez városi sétákat, de akár egy budapesti útikönyv alapján is nekiállhatsz bejárni a fővárost (erre a legjobb Török András Budapest könyve, melyben kifejezetten olyan séták vannak, amelyek az ismert és kevésbé ismert látnivalókat fűzik össze).

6. Újíts otthon!
Az utazás során rengeteg új dolgot próbálsz ki, és új barátokra találsz. Igyekezz ezt a ritmust megőrizni otthon is: keress egy új hobbit, beszélgess többet az ismerősökkel (például meséld el az élményeidet), azaz semmiképp ne süppedj bele a hétköznapokba.

7. Keresd meg a valódi problémát!
Azt is gondold át, hogy az utazás utáni levertség nem azt jelzi-e, hogy alapjáraton nincs rendben valami az életedben. Ebben az esetben még jól is jöhet  az elbizonytalanodás, hiszen kinyitja a szemed, és radikális változtatásokra sarkallhat. Egy utazás során mindig kizökkensz a napi rutinból, és jobban meglátod, mi a fontos számodra, mi tesz boldoggá, mitől szorongsz, mi szívja le az energiádat.

8. Kérem a következőt!
A végére hagytam a legfontosabbat: legyen meg legalább a fejedben, hova lesz a következő út, de a legjobb, ha már a zsebedben lapul az újabb repülőjegy, vonatjegy vagy legalább a térkép. Egészen más úgy hazatérni, hogy ismét van tervezgetnivaló, egy útiterv, amit csiszolgatni lehet. Akkor nem amiatt búsulsz, hogy valami véget ért, hanem előre örülsz annak, hogy egy újabb kaland vár rád!

Képek és szöveg:
Kisgyörgy Éva

Ha tetszett, kövesd Travellina bejegyzéseit Facebook-oldalán. Ugyanitt találsz információt a könyvéről is! 

A képek a szerző tulajdonában vannak