Az inzulinrezisztencia (IR) egy anyagcserezavar, és Magyarországon a becslések szerint minden harmadik ember érintett. Ehhez képest sokan úgy hiszik, ha az éhgyomri vércukorszintjük nem éri el a határértéket, akkor biztos nincs gond. Pedig lehet, hogy evés után az inzulinértékeik nagyon megugranak, jobban, mint indokolt lenne, és a hasnyálmirigyük idővel talán végkimerülésig dolgozik, és kialakul a cukorbetegség – amit már az éhgyomri glükózértékek is jeleznek. Hogyan ne jussunk el idáig? Seidner-Kovács Judit dietetikussal jártuk körbe az IR-kérdést: beszélgettünk az inzulinrezisztencia tüneteiről, a diagnózis fontosságáról, arról, hogy gyerekek is lehetnek érintettek, és a divatos diéták veszélyeiről is szó esett. Kurucz Adrienn írása.
–
Az inzulinrezisztencia (IR) nem új fogalom, de sokan vannak, akik bár hallottak róla, nem igazán értik, mit jelent. Úgyhogy a biztonság kedvéért foglaljuk össze röviden, miről is van szó!
Az IR egy anyagcserezavar, amely során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatására. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy túl sokat eszünk. (De vékony emberek is lehetnek IR-esek!)
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely segíti a glükóz (cukor) bejutását a sejtekbe, hogy azokat energiával lássa el. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ezért a szervezet egyre több inzulint termel, hogy kompenzálja ezt az ellenállást.
Ez hosszú távon emelkedett inzulinszinthez (hiperinzulinémia) és 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az IR sokáig tünetmentes maradhat, ezért gyakran csak későn diagnosztizálják – például egy meddőségi kivizsgálás vagy emelkedett vércukorszint miatt.
Az IR világszerte népbetegség, különösen a fejlett országokban. Magyarországon a becslések szerint:
a nők körében gyakoribb (különösen PCOS-ben szenvedőknél, túlsúlyosaknál vagy hormonális problémákkal küzdőknél),
a teljes felnőtt lakosság körében akár a 20–30%-ot is elérheti,
az elhízott emberek több mint fele érintett lehet.
Az IR kialakulásának okai között szerepel a mozgás- és alváshiány, a finomított szénhidrátokban gazdag étrend, a stressz.
Seidner-Kovács Judit dietetikus egyik szakterülete az inzulinrezisztencia. Azt mondja, egyre többen tudatosak ezen a téren tapasztalata szerint Magyarországon – főként nagyvárosi környezetben –, de sok az eleven tévhit is. „Nagyon gyakori, hogy valaki azt gondolja, jók az értékei, mert az éhgyomri vércukorszintje rendben van. Vagy mert nincsenek panaszai – egyelőre. Az inzulinrezisztencia nem mindig produkál látványos jeleket, viszont hosszú távon komoly károkat okozhat.”
Seidner-Kovács Judit
Az IR-tünetek széles skálája
A szakember szerint a nők gyakran nőgyógyászati panaszokkal jutnak el először inzulinterheléses vizsgálatra: rendszertelen menstruáció, szőrösödés vagy policisztás ovárium szindróma (PCOS) gyanújával. A PCOS és az IR mindig kéz a kézben járnak.
Más esetekben viszont csak finomabb jelek vannak:
„kajakóma”, szédülés evés után egy-két órával,
koncentrációs nehézségek,
gyakori éhségérzet, falásrohamok, főleg szénhidrát iránti sóvárgás,
A diagnózis laborvizsgálattal történik (éhgyomri vércukor- és inzulinszint, illetve 0-60-120 perces terheléses vércukor- és inzulinmérés, az ún. OGTT + inzulinprofil).
Nem csak túlsúlyos embereket, és nem csak felnőtteket érint az IR
Seidner-Kovács Judit a dietetikusi pályát a Heim Pál Gyermekkórházban kezdte, ahol évente több száz inzulinrezisztens gyereket kezeltek. „Legtöbbször túlsúlyos gyerekekkel találkozunk, de ez részben a szűrési gyakorlat következménye. Lehet, hogy a soványabb gyerekeknél is jelen van az IR, csak épp nem derül ki.
A vizsgálatok gyakran csak akkor indulnak el, ha már jelentős túlsúly vagy nőgyógyászati probléma áll fenn. A családi előzmények (pl. többgenerációs cukorbetegség) viszont már önmagukban okot adhatnak a szűrésre – akár fiatal felnőttként, akár kamaszkorban.”
Érdekes lenne letesztelni, tud-e az utca embere válaszolni arra a pofonegyszerű kérdésre: mi történik a cukorral a szervezetben?
Biztonság kedvéért elevenítsük fel az iskolában tanultakat!
A dietetikus szemléletes képpel magyarázza a mechanizmust: az inzulin olyan, mint egy gazda, aki az ételből származó cukormolekulákat elosztja a sejtek között, így táplálja őket. Az izomsejtek képesek inzulin nélkül is felvenni a cukrot – emiatt erősebb izomzat esetén eleve kevesebb inzulinra van szükség. A rendszeres mozgás tehát ezért is fontos. „IR esetén a szervezet kétszer-háromszor, akár tízszer annyi inzulint termel, mint normál esetben tenné, mert ahogy azt már írtuk, a sejtek ellenállnak a hatásának. Ezt a megfeszített munkát a hasnyálmirigy sokáig bírja, de nem örökké. És nem éri meg megvárni, amíg kimerül, lépnünk kell!”
A kérdés: merre induljunk.
E cikk szerzője is tapasztalta, hogy a szakemberek egy része a szigorú „szénhidrátszámlálás” híve IR esetén, 120-140-160 grammos diétát javasolnak és a napi ötszöri étkezést (mások inkább háromszorit), és tiltják vagy korlátozzák a gyorsan felszívódó szénhidrátok (cukros ételek, fehér kenyér, péksütemények, tészták, gyümölcsök stb.) fogyasztását. Vannak különutas diéták is, amelyek esetleg azt is ígérik, meggyógyítják az inzulinrezisztenciát, sőt, akár a II. típusú cukorbetegséget is.
Seidner-Kovács Judit kritikus a radikális szénhidrátmegvonó diétákkal kapcsolatban, mint amilyenek például a szigorú böjtölésen alapuló, a ketogén vagy a paleo-irányzatok. „Az agy egy nap 130 gramm szénhidrátot használ el. Ha ezt nem kapja meg, jön a fáradtság, ingerlékenység, koncentrációzavar” – magyarázza. – „A megoldás nem a szénhidrátok teljes elhagyása, hanem az azok helyes formában és arányban való fogyasztása. A lassú felszívódású szénhidrátok és a kiegyensúlyozott étrend a kulcs – de nem a »160 grammos« sablondiéta.”
„Ne csak a szénhidrát grammszámát nézd!”
A dietetikus nem számoltat grammokat, főleg nem gyerekekkel. Ehelyett gyakorlati, egyszerűen követhető szabályokat javasol:
Minden főétkezésnél legyen egy külön tányérunk, megpakolva zöldségekkel.
Egy marék gyümölcs belefér az IR-étrendbe, de fogyasszuk el a délutáni órákban!
Minimum 4-5 szín legyen az egy-egy étkezésre összeválogatott ételeinkben, hogy változatosabb legyen az alapanyag- használat, és több vitamin és ásványi anyag jusson a szervezetünkbe.
Kenyeret, pékárut ne együnk magában! Seidner-Kovács Judit kifejezésével élve a „körbekerítés” jó taktika, ugyanis, ha a szénhidrátot kiegészítőkkel társítjuk, (rost, zsír, fehérje) az jelentősen lassítja a felszívódás sebességét. (Jó megoldás pl. körözött, vaj, tojáskrém, sajt…)
Monitorozás és tudatosság – de mértékkel
Elmesélem Seidner-Kovács Juditnak, hogy pár hétig glükózmonitort használtam IR-esként, olyat, amilyet a cukorbetegek is szoktak, hogy nyomon tudjam követni, hogyan reagál a szervezetem a különféle ételekre (mi okoz hirtelen nagy glükózszint-emelkedést, majd csökkenést, és ezáltal szédelgést, fejfájást – az erős inzulinválasz nyomán). A szakember azt mondja, az önmegfigyelés (glükózmonitor vagy vércukormérő használata) segíthet felismerni egyéni reakciókat, de nem érdemes túlzásokba esni azért. „Az adatok valamelyest a biztonság, a kontroll érzetét adhatják, de nem szabad, hogy uralkodjanak rajtunk.”
Fontosabb a házi „méricskélésnél” Seidner-Kovács Judit szerint az, hogy tudatossá és következetessé váljunk hosszú távon a táplálkozásban, és mozogjunk, amennyit csak lehet. „A sport nemcsak kalóriaégetés, hanem hormonális segítség is. Az izommunka önmagában is csökkenti a vércukorszintet – függetlenül az inzulintól.”
A hét 4-5 napján sportoljunk!
Már napi 10-20 perc is hatékonyabb lehet, mint heti egy hosszú edzés.
A legjobb mozgásforma IR-ben: saját testsúlyos vagy súlyzós edzések.
Mikor kezdjünk el gyanakodni, hogy érintetté válhattunk?
Az alábbi tünetek esetén érdemes legalább évente vércukorterheléses vizsgálatra menni:
családban előforduló cukorbetegség,
gyakori éhség, falásroham, édességvágy,
szédülés, fáradékonyság, koncentrációzavar,
„megmagyarázhatatlan” súlygyarapodás vagy sikertelen fogyás.
Fontos, hogy ne csak a vércukorszintet, hanem a pajzsmirigyértékeket is ellenőriztessük, mert a két probléma sokszor összefügg.
Ne félj enni – csak tudd, hogyan érdemes összeválogatni az ételféleségeket!
Az inzulinrezisztencia nem sorscsapás, hanem egy állapot, amelyet megfelelő életmóddal sokáig egyensúlyban lehet tartani. „Nem baj, ha valaki pizzát eszik – de baj, ha csak azt eszik. Nem baj, ha nem számol grammokat – de baj, ha nem tudja, mi van a tányérján. Az egészséges étrend nem teszi szegényebbé a táplálkozást, hanem épp, hogy gazdagítja.”
Gina a sikereit követő kudarcain keresztül értette meg, mivel tehet a legtöbbet a PCOS betegségének. Ami – és ezt nagyon fontos kihangsúlyozni – nem betegség.
Gyakori anyagcsere-betegségek, amelyek nemcsak testi tüneteket okoznak, de az önképet, az identitást, sőt a párkapcsolati egyensúlyt is próbára tehetik. Tóth Zsuzsanna pszichológus szerint a diagnózis lehet kiindulópont is egy olyan úton, amely során megtanulhatjuk újraértelmezni testünk jelzéseit, visszaszerezni az irányítást, és erőforrássá alakítani azt, ami elsőre bénítónak hat.
Te is most jöttél rá, hogy sürgősen vissza kéne térni a sporthoz, és újra formába hoznád magad? Eláruljuk, hogyan működik az izommemória, és mi történik, ha szüneteltetted a testedzést egy-két hétig, hónapig.