Kurucz Adrienn/WMN: Hadd nyissak egy személyes kérdéssel! 49 éves vagyok, de nincs még olvasószemüvegem. Ellenben távollátáshoz szemüveget viselek – amit mostanában le kell vennem, ha olvasok, mert zavar. Hogyan lehetséges ez?

Szilasi Noémi: Ön minden bizonnyal mínuszos rövidlátó. Ezért ha leveszi a szemüvegét, akkor jól lát közelre – mert a távollátása korrigálatlan, és egyelőre a pluszos–mínuszos dioptriaszámok egyensúlyban vannak. De eljön majd egy pillanat, amikor ez az egyensúly megbillen, és szüksége lesz szemüvegre az olvasáshoz is. 

40 éves korunk körül a szemünkben lévő lencse elfárad. Ez egy fiziológiás folyamat, mindenkit elér. Már nem elég rugalmas, nem tud megfelelően domborodni, majd nyugalmi állapotba kerülni, amikor a fókuszt váltogatjuk.

Először jellemzően azt érzi az ember, nem elég jók a fényviszonyok. Emlékszem, először én is villanykörtét cseréltettem a férjemmel, pedig szakmabeli vagyok.

A mínuszos rövidlátó esete, ahogy már mondtam, annyiban különleges, hogy van egy bizonyos időszak, amikor, ha leveszi a szemüvegét, közelre jól lát. De gondolom, a monitor nézése már nem annyira komfortos szemüveg nélkül. Vagy ha olvas, és fölnéz valakire, akkor megint csak föl kell tenni a szemüveget. Na, ezt a kellemetlenséget tudja kiküszöbölni egy multifokális szemüveg. Gyakorlatilag úgy csiszoljuk a lencséket, hogy a szeme előtt ott van a távoli dioptria, amely aztán szépen fokozatosan változik, ahogy halad a tekintet lefelé. Lehet olyan szemüveget is készíteni az ön esetére reagálva, hogy távolra ott van a mínuszos érték, az alja pedig nullás. Így nem kell fel-le kapkodni a szemüveget.

Olyan az életmódunk, hogy folyton váltani kell: távolra nézek, monitorra nézek, olvasok – ez mind-mind más távolság. És mindegyik távolsághoz más-más dioptriára lehet szükség, hogy a kép jó helyen jöjjön létre a retinán, és az agy értelmezni tudja. Lehet, más dioptriaszám kell ahhoz, hogy élesen lássam, hányas busz jön, mint ahhoz, hogy tévét nézzek. Ezért van az, hogy van, akinek három szemüvege van: egy olvasáshoz, egy a monitorhoz és egy vezetéshez. 

K. A./WMN: A bifokális lencsékhez képest a multifokális lencsék jelentik a huszonegyedik századot?

Sz. N.: Igen, de annyira nem új találmány, mert én már a pályám elején, a 90-es évek közepén is csiszoltam be multifokális lencséket. Persze azóta nagyon sokat fejlődött a technika. Akkor egyfajta multifokális lencse volt, most már háromféle típus létezik, és a „csatorna” szélességét, hosszúságát attól függően tudjuk változtatni, milyen a viselő életvitele, mennyi időt tölt monitor előtt például. 

multifokális szemüveg közellátás rossz látás látáskorrekció távol látás
Forrás: Ofotért

K. A./WMN: Kinek ajánlott a multifokális lencse, és kinek nem? Gondolok itt például a sebészekre, esetükben életbe vágó, hogy tisztán lássanak, ne keresgéljék a fókuszt.

Sz. N.: Orvosoknak is készítünk ilyen szemüveget műtétekhez is akár. Hiszen ha állva, karnyújtásnyira műt, akkor a multifokális szemüveg félútján ott van az a köztes távolságra való dioptria, amivel ő tökéletesen lát. Valószínűnek tartom, hogy egy orvosnak azért, hogy ne kelljen forgatnia a fejét, egy szélesebb csatornájú lencse szerencsésebb.

Igazából nem nagyon tudok olyan szakmát mondani, amely kizárná a multifokális szemüveg használatát. Talán csak az autószerelőnek, akinek be kell feküdnie a kocsik alá, adnék a munkára egy olvasószemüveget. Vezetéshez pedig a multifokális lencse a legjobb, mert egy szemüveggel látja jól az ember az utat, a műszerfalat és a GPS-t is.

A mindennapi életben mindenki életét megkönnyíti, hogy a multifokális szemüveggel visszakapja azt a látáskomfortot, amit akkor tapasztalt, amikor még minden távolságra tökéletesen látott szemüveg nélkül, vagy egyfókuszú szemüveggel.

Olyan embereknek, akiknek nincsen szükségük távollátó szemüvegre, csak olvasószemüvegre, ha nem is mindjárt a multifokális szemüveget javasolnám, de a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveget mindenképpen, mert így nem kell lekapkodni a szemüveget, nem fognak elszédülni, ha fel kell nézni olvasás közben. Ráadásul, ha egy olvasódioptriával sokszor távolabbra nézünk, mint amilyen távolra való, az rontja a szemet.

K. A./WMN: Annak alapján, amiket elmondott, feltételezem: lényeges, hogy nagyon precíz legyen a szemvizsgálat.

Sz. N.: Igen, és nemcsak a szemvizsgálat, hanem az igényfelmérés is, amit már elkezdenek nálunk az eladóink, aztán az optometristák folytatnak. Az első szemüvegesnek furcsa lehet, milyen kérdéseket teszünk fel, de ahhoz, hogy biztonsággal a legmegfelelőbb szemüveget adjuk a vásárlónak, ahhoz tudnunk kell a szemüveggel kapcsolatos szokásokat. Például hogy mennyire sűrűn használ valaki számítógépet, egyéb digitális eszközöket, mennyire az élete része az okostelefon, a tablet, a laptop, vagy inkább az asztali gépet preferálja. 

Aztán: milyen hobbija van? Mert ha valaki például gobelinezik, akkor nagyon jól kell látnia közelre. Neki a mindennapi élethez adnék egy multifokális szemüveget, de lehet, hogy a kézimunkához már javasolnék egy olvasószemüveget is. 

A fényérzékenységre is nagyon alaposan ki kell térni. Vannak különböző fényre sötétedő lencsék, ezek is vannak multifokális változatban – autóvezetéshez nagyon jók lehetnek.

K. A./WMN: Ha valakinek van multifokális szemüvege, akkor javasolná, hogy készíttessen hagyományos szemüvegeket is, távolra, közelre, ahová szükséges?

Sz. N.: Azért szoktam javasolni, hogy legyen egy tartalék szemüveg, mert ha az, amit hordunk, eltörik például, akkor elég nagy bajban van az ember. Mi azt szoktuk kérdezni a vásárlóktól, mi az a funkció, ami a legjobban hiányozna, ha a szemüveggel történne valami. Az olvasás például? Teszem azt, ha biztosan nem tudnék olvasni, amikor a multifokális szemüvegemmel történik valami, de távolra látok annyit, hogy elbotorkálok, akkor érdemes tartani egy olvasószemüveget tartalékban. 

Vagy ha valaki szeret ágyban fekve hosszabban olvasni, arra nem biztos, hogy tökéletes a multifokális szemüveg. Fel lehet persze támasztani úgy a párnával a fejet, hogy kényelmes legyen, de én arra is gondolnék, hogy van egy drága, szép keretem, egy gyönyörű multifokális szemüvegem, és nem biztos, hogy azzal szeretnék befeküdni az ágyba, mert mi van, ha ráfekszem és eltörik. Úgyhogy az olvasáshoz jó lehet egy olcsóbb olvasószemüveg, amit nem sajnálok és nem féltek. 

Vagy például kertészkedéshez lehet javasolni egy dioptriás egyfókuszú napszemüveget, hogy a multifokális szemüveg ne piszkolódjon, ne kezdje ki a keretet az izzadság. 

Tehát ilyen dolgokra érdemes gondolni, ezeket szoktunk mi is átbeszélni a vásárlókkal, és így tudunk nekik javaslatot tenni. Első és adott esetben második szemüvegre is. 

K. A./WMN: Úgy tudom, a multifokális lencséket sokáig tart megszokni. 

Sz. N.: Ez nagyon egyénfüggő.

Én nagyon sok szemüveget adtam ki vásárlóknak a pályafutásom alatt, és volt olyan, aki feltette a multifokális szemüvegét, kiment benne a boltból, és le sem vette többet. És van olyan vásárló is, aki négyszer-ötször visszajön, és mindig állítunk egy kicsit, hogy aztán tökéletes legyen.

Sok dioptria van egymás alá szépen sorban berakva a lencsékben. Nagyon nem mindegy, hogyan kerül a szeme elé, hogyan illeszkedik az arcára, az orrán hogyan áll. Nüansznyi állításokon is sok múlik. 

A szemüveg megszokása eltarthat bizonyos esetekben egy hónapig is, és olyan is van, hogy valaki már réges-régen multifokális szemüveget hord megelégedéssel, aztán jön egy akkora dioptriaváltozás, hogy a megszokás megint nehézséget okoz. Olyan ez, mint az új cipő: azt is meg kell szoknia a lábunknak.

K. A./WMN: Kontaktlencséből is létezik multifokális?

Sz. N.: Ma már igen. Nagyon jó tapasztalataink vannak vele. Igaz, nagyobb türelmet igényel a használótól, és a multifokális kontaktlencse nem tud annyira tökéletes látást nyújtani minden távolságra, mint egy multifokális szemüveg. Kontaktlencse esetében kompromisszumot kell kötni, vagy távolra vagy közelre picit gyengébb lesz a lencse teljesítménye. De érthető, hogy a kontaktlencsések nem akarnak lemondani a kényelmükről akkor sem, ha már olvasószemüvegre is szükségük van. Az igények hozzák a fejlődést az optikában.

Mi az a multifokális szemüveg?
A multifokális, más néven progresszív lencse esetén olyan többfókuszú szemüveglencsét illesztenek a keretbe, ami megoldja a közel- és a távollátási problémákat egyszerre, és éles, szédülést okozó átmenet nélkül teszi lehetővé a közepes távú látást is. Így különféle látási problémák együttese esetén nincs szükségünk 2-3 szemüvegre, az eltérő dioptriák váltogatása nélkül is élhetjük az életünket. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / miniseries

Kurucz Adrienn