Kezdjük a biológiával!

Egy behozhatatlan előnyük mindenképpen van a nőknek a férfiakkal szemben (legalábbis a menopauzáig, onnantól fokozatosan csökken a szintje): ez pedig a női hormon, az ösztrogén. „Az ösztrogén egészségesen tartja az ereket azáltal, hogy kitágítja őket és javítja az endothel sejtek, a vérerek belső falának sejtjeinek a működését – mondja dr. Robert Segal kardiológus a Huffington Postnak. – Ezzel az ösztrogén javíthatja a véráramlást és csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát, amely a szívbetegségek egyik fő kiváltó oka.”

Ezen felül a koleszterinszint kordában tartásában is jótékony szerepe van: csökkenti az úgynevezett rossz (LDL) koleszterin, és növeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét.

Több kockázat, rövidebb élet

A nyilvánvaló biológiai különbség mellett azonban még számos oka van annak, hogy a férfiak átlagosan rövidebb ideig élnek, mint a nők. Az egyik magyarázat, hogy a férfiak több, a hosszú életre nézve kockázatos tevékenységet művelnek, mint nőtársaik. Ők nagyobb valószínűséggel dohányoznak, fogyasztanak nagymértékben alkoholt vagy használnak kábítószereket.

Mindezek növelik az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vesebetegség és a májcirrózis, ezek pedig értelemszerűen nem segítenek abban, hogy valaki hosszú és egészséges életet éljen.

De nemcsak a szervezetük egészségét hajlamosabbak rombolni a férfiak, hanem a testi épségüket is nagyobb valószínűséggel kockáztatják veszélyes munkával vagy sporttal a kardiológus szerint.

A nők általában jobban odafigyelnek az egészségükre

Az egészséges és tápanyagban gazdag étkezés hozzájárulhat a hosszú élethez, és a kutatások azt bizonyítják, hogy a nők nagyobb valószínűséggel figyelnek erre oda, mint a férfiak. Blanca Garcia dietetikus szerint, a nők gyakrabban vásárolnak élelmiszert, tervezik meg az étkezést, és többet törődnek a testük szükségleteivel, mint a férfiak, ráadásul hajlamosabbak szakértő segítségét kérni a cél érdekében.

„Meggyőződésem, hogy az étrend és a testmozgás nagy szerepet játszik abban, hogy az emberek sokáig éljenek. A minőségi és egészséges ételek egyensúlyban tartják a testet, a mozgás pedig erősebbé teszi az izmokat és a csontokat” – mondja a szakértő.

A férfiak inkább elfojtják az érzelmeiket

Rendszeresen írunk arról, hogy mennyire káros az a férfiak elé állított társadalmi elvárás, hogy ne mutassák ki az érzéseiket, hogy minden körülmények között tartsák magukat, mert az a „férfias”. Csakhogy a folyamatos elfojtást az ember rövid távon is megsínyli, hosszú távon pedig súlyos következményei lehetnek. Avigail Lev klinikai szakpszichológus úgy véli, a rövidebb várható élettartam és az, hogy valaki nem éli meg az érzelmeit, összefügg egymással.

„Míg a férfiakat arra kondicionálja a társadalom, hogy nyomják el az érzéseiket, a nők iránt nincsenek ilyen elvárások, így ők általában bensőségesebb kapcsolatokat ápolnak, több olyan ember veszi őket körül, akikre számíthatnak és támaszkodhatnak” – mondja a szakértő. Mindez pedig pozitív hatással van a mentális egészségükre, hiszen az őket körülvevő támogató szociális hálójuknak hála általában könnyebben birkóznak meg a stresszel.

Ellenben a férfiak esetében az érzelmek elnyomása fokozhatja a stresszt, rontja az alvás minőségét, és sokkal valószínűbb, hogy mentális problémák alakulnak ki náluk, ami szintén nem segíti elő, hogy ugyanolyan hosszú életet éljenek, mint a nők.

A nők hamarabb fordulnak orvoshoz, mint a férfiak

Ez a pont bizonyos mértékben összefügg az előzővel, mivel sok férfi azt is a férfiasságán esett csorbaként éli meg, ha beteg lesz – hiszen „egy férfi mindent kibír”, akár lelki, akár testi fájdalomról van szó. Ez a hozzáállás is az egyik oka annak, hogy a férfiak hamarabb halnak meg, mint a nők – sokkal kevésbé valószínű ugyanis, hogy ugyanazzal a tünettel egy férfi orvoshoz fordul, mint egy nő. 

A férfiak esetében gyakoribb, hogy már csak akkor kérnek segítséget, amikor súlyossá vált a helyzet, rontva ezzel a túlélési esélyeiket is.

Ráadásul, ha elmennek is orvoshoz, az még egyáltalán nem garancia arra, hogy ráléptek a gyógyulás útjára. Az Amerikai Családorvosok Akadémiájának 2017-es tanulmánya szerint ugyanis a férfi páciensek fele nem követi az orvosa ajánlásait.

Ebbe beletartozik, hogy nem váltják ki a recepteket, nem veszik be a gyógyszereket, nem követik nyomon az állapotukat, és nem jelennek meg a kontrollvizsgálatokon.

Összességében tehát nem csupán biológiai okai vannak annak, hogy a nők hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Ahhoz viszont, hogy ez változzon, nemcsak az egyéneknek kell lépéseket tenniük, de a társadalom férfiakhoz való hozzáállásán is változtatni kellene.

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Westend61

Dián Dóri