Hónapok teltek el, mire kitapasztaltam, hogy a zabkása az egyik legkevésbé nélkülözhető dolog az étrendemben. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha nem úgy kezdem a napom, hogy ezt eszem, akkor az egész nap mehet a kukába. Semmilyen más reggelit nem tudok olyan jó szívvel megenni, mert a bizonytalan lábakon álló emésztésemet ez állítja haptákba. Jó, elárulom a titkot, már biztos tűkön ültök: minden reggel zabkásával indítok, és a zabkása különböző fajtáit váltogatom. 

Ha megvan a kb. három-négy evőkanál zabból elkészített, sokszor chia maggal, gyümölcsökkel, magvakkal feltuningolt, fantasztikusan mutatós reggelikölteményem, akkor tudom, hogy aznap minden a legnagyobb rendben lesz az emésztésemmel.

(Persze ez csak akkor igaz, ha utána sincsenek kilengéseim.)

A zab lassú felszívódású szénhidrát, ami azt jelenti, hogy sokáig eltelít, lassítja a cukor felszívódását, javítja a koleszterinszintet, természetes értágító, és eredetileg nem tartalmaz glutént, ám utóbbi információval csak óvatosan bánjatok – mindig nézzétek meg, valóban gluténmentes-e a zab, amit vesztek, hiszen gyakran együtt termesztik más gabonákkal. 

A zab tehát csodás, és a végtelen lehetőségek forrása.

Én általában piros bogyós gyümölcsökkel, fahéjjal, pekán- vagy kesudióval kombinálom, és mindig, de mindig növényi tejjel készítem el, hiszen ezzel is prímán működik, sőt! És a kedves páromat is próbálom rászoktatni, bár van, hogy ő ágál ellene. 

A mostani receptem pedig valóságos varázslat, pedig semmi extra nincs benne, ha csak az nem, hogy este kell elkészíteni, és egy egész éjszakára a hűtőben tárolni ahhoz, hogy ténylegesen összeérjen. 

Epres zabköltemény chia maggal

Hozzávalók:

  • 4 ek zabpehely
  • 2 ek chia mag
  • 13 db eper (jó, lehet 14 is)
  • 4 ek kókuszjoghurt
  • 1 dl mandulatej
  • pekándió

Ha szeretitek az édesebb reggeliket, akkor tehettek hozzá természetes édesítőt, de én kifejezetten szeretem érezni a gyümölcsök eredeti ízét, ezért a zabkásámat sem szoktam pluszban édesíteni. De aki nem bírja natúran megenni (nem akarok ujjal mutogatni), az egészen nyugodtan tegyen hozzá agavé- vagy juharszirupot, például. 

Elkészítése:

Na, ebben nem lesz semmi extra. Nevetségesen könnyű elkészíteni, még egy kisbaba is megtudja csinálni némi rásegítéssel.

1. Ha van friss eprünk, az a legjobb, de ha nincs, az se baj, mert a fagyasztott is megteszi. Én most kombinálom: a masszámhoz vettem ki a mélyhűtőből fagyasztott epret, kb. 10 szemet, és a díszítéshez majd frisset használok. 

Szóval a fagyasztott epret kiolvasztom, és egy tálban villával szép pépesre töröm. 

2. Hozzákanalazok négy evőkanál nagy szemű zabpelyhet, kb. egy deci mandulatejet, négy evőkanál kókuszjoghurtot, és két evőkanál chia magot, majd teljesen simára keverem.

3. Ezután beleöntöm egy üvegtálba, majd pedig szép vékony szeletekre vágom a friss epret, és beterítem vele a masszámat. Pluszban meghintem egy kevés félbevágott pekándióval. 

4. Ha ez megvan, akkor éjszakára beteszem a hűtőbe, reggel pedig kiveszem, és szépen megeszem. 

Annyira finom és friss, hogy nem is tudom nektek elmondani. Tényleg ki kell próbálnotok, nemcsak azért, mert egyszerű elkészíteni, hanem mert igazán jó hatással van az emésztésre. Ha nincs alkalmam este nekiállni, akkor pedig reggel melegen főzök magamnak kását, amit van, hogy mogyoróvajjal, és vegán fehérjeporral egészítek ki, néha fahéjasan, máskor pedig piros gyümölcsökkel variálom. Adható hozzá pirított kókuszpehely, kesu vagy más diók, és/vagy aszalványok. 

Egyetek zabkását, és az emésztésetek meghálálja a törődést. Az enyém mostanra ujjong.

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak