„Jaj, oda én csak családi rendezvények előtt merek bemenni!” – meséli nevetve egy ismerősöm, amikor megemlítem neki, felfedeztem egy csodálatos oázist a Wesselényi utca 34-ben: az Iráni cukrászdát. Barátnőm már régóta nagy rajongója, nem is tud csupán egy-két édességet vásárolni, (ami valóban lehetetlen, ahogy te is látni fogod), úgyhogy azt az önvédelmi módszert dolgozta ki, hogy kizárólag a hétvégi családi lakomák előtt tankol fel a finomságokból, akkor legalább nem egymaga eszik meg mindent egy ültő helyében.

Magyarország édesség Iráni cukrászda Raheban Freedon Wesselényi utca
Kép: Benkő M. Fanni

Az Iráni cukrászda neve sok budapestinek lehet ismerős. Nyolc évvel ezelőtt nyitotta meg a Nagy Diófa utcában található kicsi üzletét Raheban Freedon, onnan költözött át a Wesselényibe, ahol már kényelmesen le lehet ülni egy kávéra, vagy kardamomos teára is.

Freedon Tebrizben született, a családjában hagyomány a cukrász mesterség, az édesapja, az édesanyja, a nagyapja, de még a nagybátyja is édességkészítéssel foglalkozott, így volt kitől eltanulnia a szakmát. Nyolc éves volt, amikor először állt be segédkezni az apja mellé a műhelybe, apránként tanulva el a különféle édességek receptjeit, amik bár igen különbözőek – csak baklavából legalább nyolc fajtát lehet kapni a cukrászdában – a java részükben az iráni pisztácia közös. „Van pisztáciás-kókuszos, pisztáciás-mézes, pisztáciás-kardamomos, mandulás, fahéjas, diós, kesudiós és gyömbéres is” – sorolja a baklava kínálatot Raheban, hogy az ember nem tudja, melyik kezébe harapjon e hatalmas kínálat láttán… úgyhogy aztán harap mindenbe, ami előtte van.

Magyarország édesség Iráni cukrászda Raheban Freedon Wesselényi utca
Kép: Benkő M. Fanni

Freedon a szülőhazáját hátrahagyva először Norvégiában próbált szerencsét. Húsz éven keresztül sütötte az illatos, édes mézeseit az észak-európai országban, de végül úgy döntött, Magyarországra költözik. „Norvégia nagyon hideg és sötét, rengeteget esik az eső, a hó. Magyarország ezzel szemben olyan, mint Irán. Nem kifejezetten hideg, sokat süt a nap, van rendes nyár, az emberek pedig nagyon kedvesek, társaságkedvelők, nyitottak és okosak is.” 

A pisztácia, a méz és a sáfrány (ami az egyik legfontosabb hozzávalója az autentikus édességeknek) Iránból érkezik a süteményekbe, amelyek java része rizsliszttel készül, így a gluténérzékenyek is bátran betérhetnek hozzá. De vannak vegán finomságai is, csicseriborsó lisztből készült kekszek, rózsavizes török lokum, sáfrányos sütemény, szezámos halva, kakaós piskóta, illetve születésnapi tortákat is süt megrendelésre.

Magyarország édesség Iráni cukrászda Raheban Freedon Wesselényi utca
Kép: Benkő M. Fanni

„Melyik a kedvenc édessége a kínálatból?” – faggatom, végigmutatva az ínycsiklandó aprósüteményeken. „Mindegyik” – nevet, de azért bevallja, talán a kókuszos, pisztáciás, diós habcsókok állnak legközelebb a szívéhez. Freedon mindent maga készít, és ő áll a pult mögött is a cukrászdában, ami reggel nyolckor nyit és este kilenckor zár, kivéve vasárnap, amikor délután kettőkor lehúzza a rolót, hogy egy kis pihenéshez is jusson. „Mikor tud aludni?” – kérdezem elhűlve. „Keveset alszom! Keveset” – válaszolja, de úgy tűnik, nem bánja, hogy az élete ilyen szorosan összefonódik a budapestiek édesszájúságával. Nyaralni is ritkán jut el, mindig húzza-halasztja a pihenést. Nemrégiben azonban visszalátogatott Norvégiába, de azt mondja, a legjobb ebben az volt, amikor hazaért Budapestre. Nyáron azért tervezi, hogy elmegy megnézni a Svédországban élő lánytestvérét.

A vendégei között ugyan vannak turisták és más irániak is, de a java részük a magyarok közül kerül ki. „A magyarok nagyon sokat segítenek, mesélnek a cukrászdáról a barátaiknak is, nagy reklámot csinálnak nekem!” – büszkélkedik.

Magyarország édesség Iráni cukrászda Raheban Freedon Wesselényi utca
Kép: Benkő M. Fanni

Ha egyszer arra jársz, mindenképp ugorj be egy édes falatra a cukrászdába, a baklavákon kívül nagyon melegen ajánlom a virág formájú csicseriborsós kekszet, és a sáfránytól narancssárga, mézben tocsogó kókuszos csókokat. Bár nem vagyok egy kifejezetten édesszájú, de legszívesebben az első falat után végiglegeltem volna a teljes kínálatot. Már csak azért is, mert minden egyes süteményen érződik: Raheban Freedon szívvel készítette.

Képek: Benkő M. Fanni/WMN