Ha adhatnál valamit a jövőbeli önmagadnak, mi lenne az? Egy ház? Biztos megtakarítás? Vagy egy autó? Mit szólnál valami kevésbé kézzelfogható dologhoz, például a lelki békéhez? A megnyugváshoz, hogy van időd karriert építeni és megtalálni a megfelelő partnert, mielőtt a gyerekvállaláson kellene gondolkodnod?

Pontosan ez az a nyugalom, ami miatt világszerte egyre több fiatal dönt úgy, hogy megajándékozza jövőbeli énjét – a petesejtfagyasztás lehetőségével.

Rekordszámú fagyasztás

Az egyesült királyságbeli Humán Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) friss jelentése szerint rekordszámú nő fagyasztja le petesejtjeit. Az eredmények alapján 2019 és 2021 között hatvan százalékos növekedés történt a petesejtfagyasztás terén, míg 2013 és 2018 között 523 százalékos növekedés volt tapasztalható – köszönhetően a fagyasztási és tárolási technikák fejlődésének. Az Egyesült Államokban 2009 és 2016 között ezer százalékkal nőtt a petesejtjeiket lefagyasztó nők száma, az ilyen jellegű szolgáltatások iránti érdeklődés pedig még inkább megugrott a világjárvány idején.

A petesejtfagyasztás folyamata kezdetben csak azok számára volt hozzáférhető, akiknek súlyos egészségügyi problémái voltak, de később szerettek volna gyereket vállalni –

ma már azonban számos országban dönthetnek úgy a nők, hogy különösebb egészségügyi probléma nélkül, szociális okokra hivatkozva fagyasztatják le a petesejtjeiket.

Szülni, de milyen áron?

Az Egyesült Királyságban átlagosan 37 éves korukban döntenek a nők a petesejtek lefagyasztása mellett, ám ahogy a termékenység megőrzése körüli tudatosság egyre nő, úgy dönt egyre több 25 év alatti fiatal nő a saját petesejtjének lefagyasztása mellett. A trend pedig egyre csak terjed, a TikTok-on már több mint 124 millió megtekintésnél jár az #EggFreezing hashtag, és egyre több fiatal felhasználó beszél arról, hogy miért döntött a petesejtek lefagyasztása mellett.

@oliviamollyrogers I’ll be sharing more about this process as I go - so if you have questions ill try to answer down the track too 🫶🏼 #eggfreezing #fertility #eggretrieval ♬ original sound - Olivia Molly Rogers

A legtöbb, tudatosan tervező ember fejében ott a lista azokról a dolgokról, amiket szeretnének elérni/megteremteni/átélni, mielőtt gyereket vállalnak – legyen az akár szakmai cél, a megfelelő partner megtalálása, vagy stabil anyagi helyzet megteremtése.

És bár a tudomány jelenlegi állása szerint egészségügyi szempontból a 23 és 32 év közötti életkor a legideálisabb a szülésre, tekintve, hogy bizonyos születési rendellenességek előfordulási esélye ebben a korban a legalacsonyabb, sok esetben az egyéni életutak és a prioritások felülírják a viszonylag korai gyermekvállalást.

De tényleg megállíthatjuk az időt, hogy megéljünk mindent, amit szeretnénk?

A petesejtek 25 éves kor előtti lefagyasztása jól hangzik, de korántsem kockázatmentes

A Canadian Medical Association Journal megfogalmazása szerint a petesejtfagyasztás olyan eljárás, amely a petefészkek hormonális stimulációját, majd a nő életképes petesejtjeinek transzvaginális kinyerését, fagyasztását és tárolását foglalja magában. A pácienseknek naponta kétszer kell beadniuk maguknak egy gonadotropinokat tartalmazó hormonális gyógyszert, amelynek célja a tüszőnövekedés ösztönzése, így minél több petesejt stimulációja. Ez azonban a petefészkek túlstimulációjához, más néven petefészek-túlstimulációs szindrómához (OHSS) vezethet, amely az esetek nagyjából öt százalékában fordul elő. 

Ráadásul az eljárás más kockázatot is hordoz, mivel a szükséges hormonok a mentális egészséget is befolyásolják, ami hangulatingadozáshoz, súlyosabb esetben pedig depresszióhoz is vezethet.

Emellett pedig ott van az eljárás tényleges megbízhatóságának kérdése is. A metódus kritikusai megkérdőjelezik a folyamat biztonságosságát, mivel a gyógyszeriparban még soha senki nem végzett tanulmányt a termékenységi gyógyszerek hosszú távú hatásairól. Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk, hogy a sikerráta nem túl magas: a HFEA 2018-as tanulmánya szerint a páciensek saját fagyasztott petesejtjeinek felhasználása ciklusonként csak 18 százalékban eredményezett élve születést. 

Nem mindenki számára hozzáférhető

Magyarországon a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet értelmében kizárólag daganatos betegség gonadotoxikus kezelését megelőzően, bizonyos genetikai mutáció hordozása esetében, súlyos endometriózis esetén, veszélyes, fokozottan veszélyes vagy egészségkárosító munkakörben foglalkoztatott személynél, ha a munkavégzésből eredő kockázatok a termékenységét veszélyeztethetik, valamint a mesterséges megtermékenyítés bizonyos eseteiben engedélyezett a petesejtfagyasztás.

Azonban hiába a törvény által adott lehetőség, azokban az országokban is csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a húszas éveik során éljenek a lehetőséggel, ahol elérhető a szociális alapú petesejtfagyasztás.

Az Egyesült Államok egészségügyi rendszerében a termékenységi klinikákon keresztül történő eljárás gyakran több mint tizenötezer dollárba (5,3 millió forintba) kerül, emiatt pedig egyre több amerikai nő veszi igénybe a szolgáltatást Európa-szerte: jelenleg Spanyolország, Csehország, valamint Görögország a legjobb hely a petesejtfagyasztásra, ha nem akarjuk minden megtakarításunkat felélni. Ennek ellenére azonban még a legolcsóbb régiókban is több ezer dollárba kerülhet a petesejtfagyasztás, ráadásul a beadott hormonok, a petesejtek leszívása, fagyasztása, tárolása, valamint az egészséges embrió előállításához szükséges későbbi IVF-körök is költségesek.

Bár a petesejtfagyasztás sok esetben jó lehetőség, a beültetések szükséges száma sokszor kiszámíthatatlan, a felmerülő költségeket pedig kevesen tudják vállalni.

Kiemelt képünk illusztráció – forrás: Getty Images/ YULIIA ANTOSHCHENKO

Mózes Zsófi