Nem vagyok különösebben szégyenlős, a korábbi tapasztalataim miatt mégis hónapok óta feszengek a látogatás miatt. Időnként megnyitom a rendelő honlapját, végigolvasom, amit az orvosom szakmai útjáról ír, belém hasít a tudat, hogy még sosem voltam női nőgyógyásznál, és újabb és újabb forgatókönyveket gyártok a fejemben arra, hogy ez vajon miben befolyásolja majd az élményt. 

A rendelőbe érve a recepcióhoz lépek, egy barna lány üdvözöl. Velem egyidős lehet, kedvesen mosolyog, miközben átnyújtja nekem az üres adatlapot a rácsatolt tollal. Kitöltöm, amit kell, majd egy fehér, bőr borítású fotelbe huppanok. Bárcsak megnyílna alattam, és soha, de soha ne kellene visszajönnöm, gondolom, de alig néhány perc múlva, ahogy elüti a négyet az óra, résnyire nyílik a szemben lévő vizsgáló ajtaja, és már hallom is a nevem.

Felállok, a combom lassan válik el a kárpittól, még visszanyúlok a fotelbe a táskámért, és mély levegőt veszek: essünk túl rajta.

A vizsgáló ajtajában a doktornő fogad, hosszú, szőke haja copfba fonva fekszik a vállán. Kezet rázunk, bemutatkozik, majd az asztalához kísér. Előveszem a zöld papírmappát, röviden vázolom, hogy miért jöttem, kicsit több az éves rákszűrésnél, de semmi olyan, ami komolyabb utánajárást igényelne. A doktornő feltesz néhány kérdést, évszámokat egyeztetünk, gépel még pár sort, majd ismét feláll és a vizsgálóágyhoz vezet.

Alulról vegyek le mindent, mondja, papucsot pedig találok a pad alatti kis kosárban. Mire végzek a függöny mögött, ő már izzítja az ultrahangot. Az ágyra fekszem, csússzak lejjebb, még lejjebb, ez lesz az, instruál, én pedig megpróbálok kizárni mindent, és csak a plafon repedéseire, nehezebb pillanatokban meg a légzésemre figyelni. Jó hír, az ultrahang alapján rendben vagyok, a problémámat viszont nem biztos, hogy meg fogja tudni itt oldani. Még egy kicsit próbálkozik, közben a recepcióról már ismerős, barna lány is ott terem a szék mellett, és megfogja a kezem. Csak szólni szeretett volna, hogy nyugodtan fogjam meg az övét, mondja, majd tovább vigasztal:

ha a szülést kibírtam, ez már biztos semmiség. 

Elengedem a fülem mellett, a hasfalamat belülről feszítő, rendszertelen nyomásokra figyelek, egymáshoz szorítom a fogsoraimat és kapaszkodom az ágy szélébe. Kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzem magam, mint korábban már annyiszor. Végtelennek tűnő másodpercek telnek így, míg végül a doktornő megkönyörül rajtam. Nyugodtan öltözzek fel, mondja, nem kínoz tovább. 

A függöny mögött gyorsan végzek, ő már az asztalnál ülve vár. Hol lakom, kérdezi, majd listába szedi a teendőimet: nyomtat egy ambuláns lapot, azzal jelentkezzek a területileg illetékes kórházba. Egy rövid rutinműtét vár rám, bódításban, már aznap haza is mehetek, próbál nyugtatni, miközben én nem is a műtét miatt érzem rosszul magam. A recepciós lány látja, hogy nem vagyok jól, búcsúzóul még egy kis csokit is ad. Szedem a lábamat, ahogy csak tudom, egyenesen, ki az utcára, miközben a könnyeimet nyelem. Hónapok óta készültem erre, és ki tudja, még hány hétig húzódik majd.

A kórházat ma már nem tudom hívni, délután egyig lehet csak. Elolvasok mindent, amit a nőgyógyászatról találok a honlapon, örökké tart minden várakozással töltött perc. Reggel első dolgom tárcsázni a megadott számot, persze nem veszik fel, engem pedig feszít a bizonytalanság, szeretnék minél előbb túl lenni az egészen. A sokadik próbálkozásra végre elérek valakit, elhadarom neki, hogy mit szeretnék, keressem őket ebédszünet után, hangzik a válasz. Ebédszünet után aztán valóban sikerrel járok, egy kedves, idősebb nő szól a telefonba.

Kiderül, hogy nem elég a magánorvosom véleménye, csak akkor műtenek meg, ha előtte ők is megvizsgáltak, de szerencsém van, több időpont közül is választhatok: jövő csütörtökre, vagy úgy egy hónap múlva tud beírni.

Csütörtök reggel negyedórával korábban érkezem, a kórház portáján kapott iránymutatást pedig szigorúan követem: jobbra el, át a függőfolyosón, fel az első emeletre, és a liftből kilépve balra lesz a szülészet. Ott csak foglaljak helyet, majd szólítanak. 

Hiába az időpont, másfél órát ficergek a folyosón a kemény faszéken. Szinte észrevétlenül olvadok a sarokba, kívülállóként szemlélem az eseményeket: orvosok és nővérek váltják egymást, kismamák érkeznek, mások az újszülöttjük társaságában indulnak haza, megint másokhoz pedig a család jön látogatóba. Aztán szólítanak, én pedig belépek a résnyire nyitott ajtón. A sötét szobában két fiatal nő ül egymás mellett az asztalnál. Odalépek, nyújtom feléjük az előző vizsgálat során kapott papírt, miközben összefoglalom, hogy miért jöttem. Az egyikük kiszalad egy határidőnaplóért, míg a másik elveszi a papírt és gépelni kezd: egy terhességem volt, természetes úton szültem, komplikáció nélkül. A múlt szerdai vizsgálatot végül elég frissnek ítélik ahhoz, hogy megússzam a kórházit is, időpontot a műtétre pedig egy héttel későbbre kapok.

Ez az egy hét épp arra elég, hogy kiderüljön, már vérvételre is hetekig tartó várólista van, a kerületi rendelőt pedig felújítják, úgyhogy EKG-ra egy törmelékekkel teli zsákok mentén vezető kis ösvényen át jutok el.

A következő csütörtök reggel hétkor már a kórház folyosóján ülök, kezemben a kis utazós táskám, papucstól kezdve hálóingen át benne minden, ami kellhet. Ezúttal egy másik ajtó mögül szólítanak, a szoba közepén egy kis, négyzet alakú asztal áll. Egyik felén a főorvos úr, hatvanas, kopaszodó, alacsony fazon, mellette egy szintén hatvan körüli, vörös hajú, szemüveges asszisztensnő ül. Odaülök harmadiknak, megnézik a leleteimet, írnak egy kartont, várjak kint a folyosón, hangzik a határozott utasítás. Néhány perccel később ismét abból a szobából hívnak, amiben múlt héten megúsztam a vizsgálatot, ezúttal azonban nincs ekkora szerencsém. Deréktól lefelé levetkőzöm, ösztönösen indulok a félig ülő helyzetben lévő, kengyeles vizsgálóágy felé, az asszisztens azonban rám szól, ne oda, ide. 

Egy teljesen vízszintes, puha, kórházi ágyra fektet, kispárnát nyom a derekam alá, csak megnéz az ultrahangon, mondja. A testhelyzet és a körülmények megtették a hatásukat, minden korábbi ultrahang-élményemet alulmúlja a mostani, ne ficeregjek már, szól megint az asszisztens, ez nem fájhat, hát csak a fejet mozgatja bennem.

Nekem azért mégis kellemetlen, gondolom magamban, de nem mondok semmit, csak fürkészem a plafonon a repedéseket.

A főorvos úr mellettünk a telefonját nyomkodja, úgy szorít, mint egy szűzlány, fordul oda hozzá az asszisztens, biztos ezért nem jártak sikerrel az előző helyen sem.

Hát kiderült, az én hibám. 

A vizsgálat végeztével egy pillanat alatt rántom magam vissza a nadrágomba. A folyosó végén lévő nővérszobába irányítanak, ott kapok karszalagot, ruhát a műtétre, gyógyszereket – ezeket majd altatás előtt vegyem be –, és ők mutatják meg az ágyamat is.

A táskámat és az alufóliába csavart tablettákat óvatosan az éjjeliszekrényre teszem, a hatágyas szoba egyik lakója épp távozik, a mellettem lévő ágyon pedig Erzsi fekszik. Ez idén már a második vetélése (a tavalyiakkal együtt talán az ötödik), műteni kell, de reméli, hogy ezután hagy majd neki egy kis időt a férje. Néhány mondatot váltunk egymással, őt kikísérik, hogy felhelyezzék a tágítót, én pedig pizsamát veszek, visszafekszem az ágyra és behunyom a szemem.

Megint a nevemet hallom, egy korábban sosem látott doktornő érkezik a szobába. Bemutatkozik, leül az ágyam szélére, és szinte levegővétel nélkül mondja végig: átnézte a leleteimet, megnézte a mai ultrahang eredményét, és mond néhány dolgot pro és kontra, de egyáltalán nem látja indokoltnak, így nem is javasolja a mai műtétet.

Jöjjek vissza egy év múlva.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Marina Demeshko

Mózes Zsófi