Advertisement

Le a borotvával!

A közösségi oldalakon görgetve egyre többször látni olyan nőket, akik mindenféle hacacáré nélkül simán felvállalják, hogy nem szőrtelenítenek. Legyen szó a láb, a hónalj, vagy a fanszőrzetről, napról napra egyre többen vallják és hirdetik, hogy elég volt a kényszerű szőrtelenítésből. Miért is kellene csupasznak lennünk csak azért, mert az utóbbi évtizedekben épp az a divat? Arról nem is beszélve, hogy valójában az is kiderült, egyáltalán nem elhanyagolható egészségügyi oka van annak, hogy szőr nő az intim tájékainkra.

Az egyik barátnőm a rutin nőgyógyászati szűrésén hatalmas dicséretet kapott az orvosától azért, mert nem borotválkozik, mondván: így sokkal egészségesebb.

Erre én is felkaptam a fejem, a szűrésekkel kapcsolatban ugyanis pont az terjedt el, hogy sokan direkt a vizsgálat előtt gyantáztatnak vagy borotválkoznak, úgymond alkalomhoz illően, hogy rendezettek legyenek a viszonyok odalent. Nem hagyott nyugodni a dolog, gondoltam, utánanézek, mi is a helyzet az intimszőrzettel.

Kiderült, az az általánosan elterjedt nézet, miszerint a szeméremszőrzet nem higiénikus, és az ápolatlanság látszatát kelti, abszolút nem igaz. Belegondolva, ez hasonlóan logikátlan, mint a húsevés. Az ember kitalálta, hogy a disznót, tehenet, csirkét le lehet vágni, elneveztük őket haszonállatnak, de a macska és a kutya abszolút tabu, őket külön kategóriába soroltuk. Hasonló analógia mentén a nőkön a haj, a szemöldök (bizonyos sűrűségig), a szempilla oké, az összes többi szőr azonban nem. De miért?! Mik az előnyei és hátrányai annak, ha egy nő (nem) szőrteleníti az intim testrészeit?

Ennek jártam utána. 

Ezúttal sincs új a nap alatt: állítólag már az ókori görög nők is kitépték a szőrszálaikat, vagy leégették (aucs!). De ez a modern kori szőrtelenség a nyolcvanas években indult hódító útjára, ahogy a Playboy magazinban egyre kevesebb, aztán már szinte semennyi szőrt nem  lehetett látni.

Miért ártalmas az intimszőrtelenítés?

Az a helyzet, hogy bármelyik táborba is tartozunk, a tények még tények maradnak, és a tudomány mai állása szerint a szőrtelenítésnek több az egészségügyi kockázata, mint a buja szőrzetnek. 

  • A mikrosérülések melegágyai a baciknak

A rendszeres szőrtelenítés, történjen az bármilyen módon, mindenképpen mikrosérüléseket okoz a bőr felületén. Márpedig a baktériumok, gombák és egyéb fertőzések számára ez maga a paradicsom,

akkor is, ha nagyon odafigyelünk a higiéniára, pláne, hogy ezen a területen általában a hőmérséklet is magasabb. Az esetlegesen fellépő szőrtüsző-gyulladások is elfajulhatnak további kellemetlenségeket okozva.

  • Fokozottabb kitettség

A szőrtelenítés után gyakran előforduló szőrtüsző-gyulladások és sérülések egyes kutatások szerint bizonyos herpeszfertőzésekre és szexuális úton terjedő betegségekre jóval nagyobb kitettséget okozhatnak. Tehát nyugodtan elmondhatjuk: nemhogy nem higiénikusabb a csupasz bőr, hanem épp ellenkezőleg.

Miért fontos a szeméremszőrzet?

Annyi negatív jelzővel illetik a fanszőrzetet, a Szex és New York szereplőin túl a trollkodó kommentelők egyik kedvenc tevékenysége a szőrzetükkel barátságban élő influenszerek bikinis képei alá azt kommentelni, hogy milyen undorító és igénytelen dolog nem borotválkozni. Pedig ha tudnák, milyen fontos szerepet tölt be az intim egészségünkben, lehet, hogy egy fokkal jóindulatúbbak lennének.

  • Megóv a felületi sérülésektől is

A nemi szervek kifejezetten sérülékenyek, nem véletlenül vastagabb, sprődebb körülöttük a fanszőrzet, pont, mint a szintén érzékeny arcon a bajusz és a szakáll. Az ellenállóbb szőrzet képes minimalizálni a felületi sérüléseket és a kidörzsölődést.

  • Óv a nemi úton terjedő és húgyúti betegségektől

Megannyi kutatás rámutatott már, hogy a gyakran és rendszeresen szőrtelenítők fogékonyabbá válhatnak a nemi úton terjedő betegségekre. Azt speciel itt érdemes figyelembe venni, hogy aki nem él aktív szexuális életet, gyaníthatóan kevésbé foglalkozik az intimszőrtelenítéssel, és partner híján a betegségekre is jóval kevesebb az esélye. Mindenesetre az tény, hogy a szőrzet valamennyi védelmet a semmihez képest mindenképpen nyújt, mint afféle pajzs, és némileg gátolja a kórokozók hüvelybe és a húgyvezetékbe való bejutását is. A védelem nem százszázalékos, de a csupasz bőrhöz képest egyértelműen nagyobb.

  • Véd a gombás fertőzésektől

Az intimszőrzet egyik nagyon fontos funkciója, hogy megakadályozza a gombák elszaporodását azzal, hogy elvezeti a nedvességet, ami a gomba szaporodásához és túléléséhez nélkülözhetetlen lenne.

  • Fokozza az örömérzetet

A szőrtüszők tövében idegvégződések találhatóak, amik ingerlésre egész testre kiterjedő örömérzést kelthetnek, ezáltal akár a szexuális aktus során is fokozhatják az élvezeteket.

Ez nem összekeverendő a csupasz bőr érintésével, hiszen konkrétan a szőrszálak cirógatása indítja be a szőrtüszők körül lévő idegvégződéseket. Előnye a szőrös altestnek az is, hogy a szőrnek köszönhetően csökken a tapadás, így könnyítve a mozgást, ugyanis a csupasz bőrfelületek jóval erősebben tapadnak egymáshoz, ami nem feltétlenül segíti az aktust. És ha mindez nem elég, a nemi vágy felpezsdítéséért felelős feromonok is nagyobb koncentrációban lehetnek jelen, ha a szőrszálak felületén „csapdába esnek” ezek a molekulák. 

Fan(szőr) klub a láthatáron

Érdemes e szempontok figyelembevételével átgondolni az intimszőrzet kérdését.

Amennyiben csak a trendeknek akarunk megfelelni, de valójában egy merő kínlódásként éljük meg a borotválkozást, gyantázást, epilálást, és nem belső meggyőződésből csináljuk, akkor nem árt tudni, hogy létezik más opció. 

Úgy tűnik, valódi észérvek nem nagyon szólnak a csupaszság mellett. Habár a társadalmi megítélés szerint a dús szőrzet egyelőre még mindig valami retró egzotikumnak számít, rendkívül fontos funkciót tölt be. Az sem véletlen, hogy egyre több orvos ad ennek hangot, és a közösségi oldalak, női magazinok is jóval többet foglalkoznak azzal, hogy leszámoljanak az elavult nézettel, miszerint az intimszőrzet egyenlő lenne az igénytelenséggel. 

A természetességnek való teljes hátat fordítás ideje lassan kezd lejárni, és egyre inkább utat tör magának az irányzat, ami szerint lehet, hogy inkább el kéne fogadnunk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és leszámolni azzal a nézettel, miszerint természetes valónkban gusztustalan a testünk. Ki van az találva, méghozzá alaposan, ha tetszik, ha nem. 

Források: ITT, ITT és ITT

A cikket a Bayer Hungária Kft. támogatta. (x)

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/  Anton Vierietin

Szabó Anna Eszter