• Mi tegyek, ha rákot diagnosztizáltak nálam?
  • Milyen egészségkárosító hatásai vannak a negatív érzelmeknek?
  • Hogyan tudom a stresszt csökkenteni?
  • Hogyan tudom a lelki egyensúlyomat újra megtalálni?
  • Hogyan tudok kommunikálni a betegségemről a családommal?

Például ilyen kérdésekre tud szakmai választ adni Anna, az onkopszichologia.hu-n március 7-óta elérhető MI-chatbot.

Az ötlet, hogy legyen egy MI-chatszolgáltatás, amely onkopszichológiai kérdésekre szakosodott, Csernák Bence fejéből pattant ki.

„Mikor láttam, hogy az OpenAI, a GPT3 kitalálója lehetővé tette, hogy bárki használja a rendszerüket arra, hogy saját chatbotot készítsen és kibővítse a meglévő GPT3 adatbázisát a saját tudásával, elkezdtem tesztelni több programozási eszközt, hogy miként lehetne egy kísérleti projektbe bevonni az Onkopszichológia Online weboldalt. A Chatbase nevű kiegészítővel – amit egy, a Szilícium-völgyben már régóta tevékenykedő fejlesztő készített –, viszonylag egyszerűen és olcsón meg lehetett oldani, hogy egy működőképes, a többmilliárd dolláros chatGPT alapjain futó csevegőablak jelenjen meg az Onkopszichológia Online felületén, ami kizárólag a tudásbázisra feltöltött anyag témájában beszélget velünk a világ 95 nyelvén” – mondja Csernák Bence.

Tehát ez a szolgáltatás technológiai háttere, de mire lehet használni, és mire nem?

„Az informáltság a lelki megküzdés egyik legfontosabb összetevője”

„Amikor valakit daganatos betegséggel diagnosztizálnak, akkor nemcsak szakértelemre, orvosi vizsgálatokra, kezelésekre és tanácsokra van szükség, hanem az érintett személynek a lelki erejére és a hozzátartozói támogatására. Ahhoz pedig, hogy reagálni tudjanak egy ilyen helyzetre, információra van szükségük.

Az informáltság a lelki megküzdés egyik legfontosabb összetevője. Ez a chatbot, akit Annának hívnak, csak úgynevezett pszichoszociális kérdésekkel foglalkozik, tehát nem onkológus, hanem pszichológusi és pszichiáteri tudással rendelkezik, így a lelki megküzdéssel kapcsolatos kérdésekre tud válaszolni”

– mondja dr. Riskó Ágnes onkopszichológus, az Onkopszichológia Online nevű oldal tulajdonosa. 

 

Kinézetre is hasonlóan működik egyébként, mint a ChatGPT: van egy chatablak, amibe beírhatjuk a kérdéseinket, Anna pedig pár pillanat múlva válaszol rá. Azonban van egy nagy különbség is közte és a híres-hírhedt chatbot között: míg a ChatGPT mindenféle átfogó információval rendelkezik, Annába kizárólag az onkopszichologia.hu-n megjelent írások és dr. Riskó Ágnes könyvei és tanulmányai vannak betáplálva, amiket más szakemberek lektoráltak. Tehát nem egy általános szakmai tudásból dolgozik a chatbot, hanem kizárólag azokból, amikről Riskó Ágnes tudja, hogy ellenőrzött információ. „Ez egy nagyon érzékeny etikai kérdés. Itt nincs helye semmiféle improvizációnak, megalapozatlan kijelentésnek” – hangsúlyozza az onkopszichológus.

„Az a forradalmi benne, hogy bárki könnyedén és szinte korlátlanul tudhat meg neki kellő információkat, nem kell több száz cikket, oldalt átolvasnia.

Folyamatosan töltjük fel tudással a rendszert, ami csak itt érhető el, a standard chatGPT-ben ez a tudás nincs meg. Tehát két dolgot ötvöztünk itt olyan módon, amire még nem volt példa” – mondja Annáról Csernák Bence.

Nem onkológus, és nem helyettesíti a szakembereket

Dr. Riskó Ágnes hangsúlyozza, hogy ez egy onkopszichológiai kérdésekre szakosodott chatbot, tehát nem onkológus – azaz nem tud diagnosztizálni, nem tud orvost ajánlani, csak a pszichológiai és szociális kérdésekre képes válaszolni.

Fontos továbbá, hogy nem helyettesít semmilyen szakembert, sem pszichológust, sem pszichiátert! „Ez a chatbot soha nem fogja kiváltani a terápiát és nem tudja helyettesíteni a pszichológust. A személyes konzultációkon nonverbális kommunikáció is zajlik a páciens és a szakember között, és az odafigyelő tekintet, a szakember empátiája és ideje nem kiváltható egy ilyen chatszolgáltatással. Ez egy kiegészítő segítség, nem szabad túlértékelni, de nagyon jó támogató lehet, amikor szükség van rá” – mondja dr. Riskó Ágnes. 

 

Csernák Bence azt mondja, Anna válaszainak pontossága az OpenaAI által megadott paraméterek szerint 90 százalékos, így a szakemberrel való konzultáció nagyon fontos, és nem szabad minden választ fenntartások nélkül elhinni neki.

Az emberek nagyon egyedül maradnak a lelki vonatkozású kérdéseikkel

Annával nem csak a betegek és a hozzátartozóik beszélgethetnek. Az egészséges életmódról és táplálkozásról, valamint a megelőzésről is nagyon sokat tud, így azoknak is hasznára lehet, akik nem érintettek betegként vagy hozzátartozóként.

Valamint azoknak is lelki támogatást nyújthat, akiknek rákban halt meg egy szerettük.

„A betegek nagyon egyedül maradnak ezekkel a lelki vonatkozású kérdéseikkel, ezért azt várom Annától, hogy segítsen az embereknek. Hogy jó információkat, jó gondolatokat közöljön velük, mert Magyarországon rendkívül gyakori a rákbetegség. Több százezer embert érint hozzátartozói szinten, és évente körülbelül kilencvenezer új beteget diagnosztizálnak. Tehát itt olyan létszámú embertársunkról van szó, akiknek egy része nem biztos, hogy eljut pszichológushoz, viszont az internetes felületeket használják” – mondja dr. Riskó Ágnes arról, mit vár ettől a szolgáltatástól.

Annával, az onkopszichológiára szakosodott MI-chatbottal ITT lehet beszélgetni.

Kiemelt kép: onkopszichologia.hu

Dián Dóri