Ha visszagondolok az általános iskolában átélt szexuális felvilágosító órákra, sajnos nem igazán dereng, hogy bármit is tanultam volna a testem működéséről. Hacsak azt nem, hogy mivel nő vagyok, előbb-utóbb menstruálni fogok. Később a nőgyógyászhoz eljutva sem gyarapodott a tudásom. Azzal tisztában voltam, hogy a testemben lezajlanak bizonyos természetes folyamatok, és hogy egyes hormonok érzékeny váltakozása felelős az egészséges működésemért. De itt megállt a tudomány. Azok számára, akik valamilyen hormonális problémával küszködnek, babát terveznek vagy kicsit tudatosabban állnak az egészségükhöz, talán ismerősebben cseng az ovuláció, a ragadós méhnyaknyák vagy az ösztrogén–progeszteron egyensúly, de sokszor még a legnagyobb tudatosság ellenére is könnyű elveszni az információrengetegben.

A ciklus mélyreható megismerése azonban nemcsak a hormonális problémák kezelésében segíthet, hanem abban is, hogy közelebb kerüljünk a nőiség lenyűgöző természetéhez, valamint megismerjük aktuális egészségi állapotunkat.

Sőt egy olyan iránytűt ad a kezünkbe, amivel kiaknázhatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket.

Ezért nemrég többedmagammal részt vettem dr. Varga Zsuzsanna családorvos, termékenységtudat-oktató, ciklusszinkron-szakértő webináriumán: előadásában összefoglalta a ciklusszinkron-szemléletű életmód lényegét. Íme!

A női ciklus olyan, mint az évszakok váltakozása

Ahhoz, hogy harmóniába kerülhessünk vele, meg kell ismernünk a működését. Egy ciklust általánosságban akkor tekintünk normálisnak, ha 28 napig tart, de kevésbé szigorúan nézve egy 21–35 napos ciklus sem kell, hogy bajt jelezzen, ha korábban is hasonló időtartamú volt. Ennek során jól megfigyelhető – és megfigyelésre érdemes – változások zajlanak le a testben: változnak a hormonszintek, a petefészek aktivitása, a méhnyálkahártya-összetétel vagy a testhőmérséklet. A szabályos és kiegyensúlyozott működés elengedhetetlen feltétele a női egészségnek, nézzük, hogyan is épül fel pontosan! 

1. szakasz: menstruáció, a nyugalmas tél (1–5. nap)

A ciklus első napjának a szabályos menstruáció első napja számít, így talán ez a leglátványosabb és legkönnyebben érzékelt fázis. Mivel a petesejt megtermékenyülése elmarad, vagy a beágyazódás nem következik be, a progeszterontermelés szépen lassan alábbhagy, a hormonszint csökkenésének következményeként a feleslegessé vált méhnyálkahártya vérzés által lelökődik.

Ilyenkor a szervezet intenzív belső terhelés alatt áll, jobb ezt az időszakot a lelassulásnak szentelni. Alapvetően is észrevehetjük, hogy a bennünk mozgó energiák a megszokottnál alacsonyabbak, sőt sokkal érzékenyebbek vagyunk a fájdalomra. Teljesen természetes, ha elfog a nyugtalanság vagy az elégedetlenség érzése, ha inkább befelé figyelnénk és önvizsgálatot tartanánk.

Ezért a középpontba ilyenkor a lelassulás, a testünk jelzéseire való odafigyelés, a hallgatás és az elengedés kerül, így ilyenkor jólesik a pihenés, egy könnyed masszázs, egy forró zuhany.

Nem érdemes fizikai aktivitással terhelni a szervezetet, inkább a regenerációt és a pihenést tartsuk szem előtt, végezhetünk könnyedebb nyújtó- vagy jógagyakorlatokat, esetleg tehetünk egy lazító sétát. Az étkezésben ilyenkor a melegítő ételek és a fűszerek kapnak hangsúlyt, fontos a vastartalmú ételek fogyasztása, a fokozott figyelem az ásványi anyagok pótlására és a folyadékbevitelre.

Az sem véletlen, hogy ebben a befelé fordulós időszakban vágyunk az intimitásra, a jó hosszú ölelésekre, a csendes, meghitt beszélgetésekre, ugyanis ezek során oxitocin termelődik, ami csökkenti a fájdalomérzetet. Ez pedig választ is ad arra a vitatott kérdésre, miszerint jó-e menstruáció alatt szexelni. 

2. szakasz: follikuláris szakasz, az ébredező tavasz (6–12. nap)

A befelé fordulást egy pezsgő időszak váltja, amelynek során a természethez hasonlóan testileg és lelkileg is felkészülünk a megnyílásra. Az energiaszintünk egyre növekszik, sokkal nagyobb kedvvel állunk neki a ránk váró feladatoknak. Nem véletlen, hiszen a follikuláris szakaszban a szervezetben elkezd termelődni a follikulus- (tüsző-) stimuláló hormon, ami elősegíti a tüszőérést. Ezzel párhuzamosan emelkedik az ösztrogén- és a tesztoszteronszint, ami megdobja az energiaszintet.

Így nem véletlen, hogy ebben az időszakban magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, sokkal szívesebben vállalunk kockázatot, előtérbe kerül a nyitottabb énünk, társaságba vágyunk.

Érdemes ezt az optimista világszemléletű időszakot új projektek elindításának, ötletelésnek, tervezésnek, problémamegoldásnak szentelni, hiszen a bennünk végbemenő változások hatására szárnyalunk szellemileg.

Az étkezésben is hasznos lehet a könnyedségre törekedni, ugyanis ekkor az étvágyunk is kisebb. Mivel ilyenkor jobb az inzulinérzékenység és stabilabb a vércukorszint, kevesebb étellel is jóllakunk. Ebben a szakaszban leginkább színes, könnyű ételekkel támogathatjuk a testünk működését.

Mivel az energiaszint növekszik, áttérhetünk intenzívebb erősítő edzésekre: ekkor a leghatékonyabb az izomépítés, hiszen ilyenkor gyorsabb a regeneráció is, így nyugodtan választhatunk megerőltetőbb, dinamikus, aktív mozgásformákat.

És mi a helyzet a szexszel? Ebben a fázisban a méhnyálkahártya egyre vastagszik, a méhnyak pedig egyre több nyákot termel, így a nedvesedés érzése intenzívebb. A libidó is folyamatosan növekszik, ilyenkor (is!) jóleshet időt szentelni a hosszú előjátéknak, az érintéseknek, az érzékek kényeztetésének. 

3. szakasz: ovuláció, az intenzív nyár (13–15. nap)

Egészen idáig erre készült a test, a gyümölcs pedig végre beérik. A harmadik szakasz az ovuláció, azaz a tüszőrepedés időszaka, ami a ciklus legintenzívebb fázisa. Ilyenkor minden a csúcsra ér: a hormonszintek, az energia, a termékenység és a libidó is. Még tovább emelkedik az ösztrogén- és a tesztoszteronszint, amikor pedig elérték a maximumot, a sárgatest érését serkentő luteinizáló hormon (LH) szintje megugrik, mivel ez repeszti meg az érett tüszőt, így az érett petesejt a petevezetékbe jut, és megkezdi útját a méh felé. A kiszabadult petesejt 12–24 órán át megtermékenyíthető, azután felszívódik.

Így tehát ez az időszak a családalapítás ideje, de ha nincs ilyen jellegű terv, akkor is érdemes ilyenkor szexelni. A libidó a csúcson, nagyon könnyen és gyorsan nedvesedünk, kiélesednek az érzékszerveink, jobban látunk, sokkal intenzívebben érezzük a partnerünk feromonjait. Ekkor a legkönnyebb elérni az igazán intenzív orgazmust.

Természetesen az érzelmi világunk is változik, magabiztosabbá válunk, könnyebben kommunikálunk, sokkal szívesebben kötünk kompromisszumot, jobban hajlunk az együttműködésre, és a befogadásra.

Nem csak biológiai értelemben. Ez a legkiválóbb időszak a társas összejövetelekre, a nagy beszélgetésekre, a bulikra.

Mivel nagyon fontos folyamat zajlik a testben, ilyenkor a táplálkozásban figyelni kell a jó szénhidrátok bevitelére, a folyadékpótlásra, fogyasszunk sok rostot, antioxidánst és magnéziumban gazdag ételeket. Egyértelműen a fizikai tűréshatárunk is ekkor a legmagasabb, érdemes ilyenkor a maximumra járatni a testünket. Jöhet bármilyen intenzív mozgás, intervall- és rezisztenciaedzések, ilyenkor úgysem érezzük, hogy bármi határt szabna az energiánknak.

4. szakasz: luteális szakasz, a lassuló ősz (16–28. nap)

A felhevült állapot után a szervezetnek újra egy nyugalmasabb időszakra van szüksége. Ismét természetes, ha azt érezzük, hogy egyre kevesebb az energiánk, befelé figyelnénk, reflektálnánk, összegeznénk. S hogy mi indokolja ezt hormonálisan? A visszamaradó tüsző sárgatestté alakul, ami megkezdi a progeszteron hormon termelését, aminek hatására a méhnyálkahártya minőségileg átalakul, a méhnyaknyák sűrűbbé válik, hogy megtermékenyülés esetén a petesejt könnyedén beágyazódhasson. A többi hormonszint eközben folyamatosan csökkenésnek indul.

Mivel a progeszteron nyugtató hatású hormon, álmosabbak, lassabbak és fáradékonyabbak lehetünk.

Sőt a szakasz második felében megjelenhetnek a PMS-tünetek is, mint a hangulatingadozás, a sóvárgás bizonyos ételek után vagy a csillapíthatatlan puffadás. Ebben az időszakban hasznos lehet felkészülni az érkező télre, rendszerezni, lezárni a korábbi dolgainkat.

A változást az étrenddel úgy lehet támogatni, hogy törekszünk a vércukorszint egyensúlyára, ezért döntő többségben lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztunk, súlyt fektetve a B-vitaminok, a magnézium, a kalcium és a rostok bevitelére egyaránt. Ekkor már az edzést sem szabad túlzásba vinni, noha azt tapasztalhatjuk, hogy zsírraktáraink indokolatlan gyarapodásnak indulhatnak, vagy könnyebben vesztünk az izmainkból.

  

A testem értem van, én pedig a testemért

Akkor tudunk együttműködni, ha megértjük a másikat. Igaz ez a testünkre is. Hiszen látható, hogy a ciklus változásával teljesen más fizikai és érzelmi folyamatok zajlanak le bennünk. Más igények, más szükségletek, más kerül a fókuszba. Egy biztos: ha kellő tudatossággal és türelemmel fordulunk magunkhoz, a testünk valódi szövetséges lehet.

Révész Boglárka

Források: a dr. Varga Zsuzsanna Női Biohacking webináriumán készített jegyzeteim; Dr. Csiszár Miklós – Nora Igloi Syversen: Női igazságok – Hormonegyensúly és egészség. Naturwell Kiadó, Budapest, 2017.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Maria Korneeva