Varázsszavak mágia nélkül

Tegye fel a kezét, aki még sose szembesült ezzel! Vagy legalábbis nem volt fültanúja annak, amikor másnak mondják ezt a mondatot. Szívesen állítanám habzó szájjal, hogy csak a férfiak szokták ez tenni, ám sajnos rosszabb a helyzet: nőtől is hallottam már ezt. Egy régi kolléganőm kérdezte egy másiktól, amikor az egyszer falfehér arccal szobrozta végig a műszakját (könyvesboltban dolgoztunk), a kérdésekre pedig összeszorított szájjal és könnyes szemmel rázta a fejét. Akkor jöttem rá, hogy vannak emberek, akiknek mindenre muszáj magyarázatot találniuk, és ha nem kapnak segítséget attól, aki érintett, kreálnak egyet maguknak – ebből lett a fenti „indoklás”.

Persze leggyakrabban tényleg férfiaktól halljuk, a szövegkörnyezet pedig a lehető legváltozatosabb.

Ezzel a mondattal érvek sortüzét lehet elvágni egy pillanat alatt, szavak miriádját lehet belefojtani a másikba, mintha titokzatos varázsige volna, mindennek az alfája és ómegája, az élet értelme, a magyarázat.

Bármilyen okból kezelhetetlen a nő? Uraim, kik eddig a sötétben tévelyegtetek, és kétségbeesve kutattatok fogódzó után, íme, itt van! Fel a fejjel, baj elhárítva, asszony a sarokban, hadd dohogjon, immár tudjátok az okát: MEGJÖTT NEKI. Ugye, micsoda megkönnyebbülés?

Mítosz és valóság

Akkor segítek egy kicsit: a kifejezés, amit kerestek, valójában egy mozaikszó. Így hangzik: PMS, azaz premenstruációs szindróma. Ahogy a „pre”-előtagból is következtetni lehet, ennek a csúnya, hosszú fogalomnak a jelentése a menstruációs ciklus kezdetével függ össze, egész pontosan a menstruáció előtti napokat jelöli, amikor, drága feleim, bizony... bármi megtörténhet. Újra hangsúlyozom, a menstruációt megelőző időszakról van szó. Ilyenkor hajlamosak vagyunk az indokolatlan tűzokádásra. Láthatjátok, eszem ágában sincs tagadni, hogy a PMS felborítja a hormonháztartást, és a külső szemlélő számára érthetetlen hangulatváltozásokat eredményezhet a nőknél, de hogy ez magyarázatul szolgálna arra, miért gömbölyű a Föld, miért forog a Nap körül, és miért nem, mondjuk, a Holdat kerüli meg (egyébként, ha már a ciklusoknál tartunk, a Holdnak is van némi köze a témához) – nos, ezt azért dőreség volna feltételezni.

A legtisztább és legőszintébb segítő szándék vezérelt, amikor összeraktam az alábbi, mindössze öt tételből álló minikalauzt. Mert vannak helyzetek, melyekért a PMS okolható, és vannak, amelyekért egyáltalán nem. Elismerem, nem könnyű különbséget tenni, de némi iránymutatást talán sikerül adnom.

1. Nem viszed ki a szemetet, én pedig elbőgöm magam/nem szólok hozzád két órán át, miközben vádló pillantásokat vetek rád/ordítva közlöm, hogy magatehetetlen, hálátlan alak vagy.

PMS. Nincs szemétkupac, ami megérné a bömbölést – na, jó, talán mégis van, ezt ne vegyétek biztatásnak, – de ezekben a napokban a mosogató alatt gőzölgő szemét a nemtörődömség és a szeretetlenség szimbóluma számunkra. Ellenérveket pedig nem fogadunk el.

2. Vitázunk valamin, és én nem értek feltétel nélkül egyet az érveiddel.

NEM PMS. Ezt inkább úgy hívják, egy szuverén ember önállóan kialakított véleménye. Szokj hozzá! Vagy ha nem megy, tudunk ajánlani egy kellemes szobapálmát, amit csak ritkán kell locsolni, és biztosan nem beszél vissza.

3. Női kollégád fenekére csapsz. Vagy disznó megjegyzéssel illeted, amin mi felháborodunk (főként, ha mi vagyunk a női kolléga).

NEM PMS. Szolidaritás vagy a minket ért sérelem jogos megtorlása. Szorosan összefügg a már említett önállóan kialakított véleménnyel. Ha nehezen viseled, javasoljuk, hogy felvételizz egy olyan munkahelyre, ahol csak férfiak vannak – sok sikert a kereséshez, mert szerencsére rohamosan csökken a számuk.

4. Társaságban indokolatlanul lefagyunk, üvöltünk a kutyával/gyerekkel, este elfordulunk az ágyban, és csak hosszas puszilgatásra vagyunk hajlandók rád nézni.

PMS. Sajnos, ez van: ilyenkor tényleg minden apróság óriásinak tűnik, minden negatív történést személyre szólónak érzünk, a pozitívakat pedig hanyagul figyelmen kívül hagyjuk. Mentségünkre legyen mondva, tényleg nem mi tehetünk róla, nem azért viselkedünk így, mert ez nekünk jó, sőt... Tökéletesen tudjuk, hogy ilyenkor hozzuk az összes rossz női sztereotípiát, mégse bírunk leállni, vagy csak akkor, ha már legalább ötnél több értetlen szempár mered ránk.

Ördögi kör, és mi is pont ugyanúgy szenvedünk tőle, mint ti.

5. Nem őszinte a mosolyunk, amikor bejelented, hogy az anyád átjönne a hosszú hétvégére. Vagy a következő három hétre, mert molyok lepték el a lakását.

Háhá, kakukktojás! Nem segítünk. Jó töprengést!

Kalapos Éva Veronika

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Kate Tepl