Még mielőtt elmerülnénk a különböző vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek rejtelmeiben, és sorra vennénk a tévhiteket és a jótanácsokat, szeretném leszögezni, hogy az erős immunrendszer nem feltétlenül jelent megfelelő védelmet a Covid–19 vírussal szemben, azt a szakértő szerint is csak az oltások biztosíthatják. Ám a koronavírus terjedése mellett sajnos nem marad el érdeklődés hiányában a többi köhögős-szortyogós-tüsszögős betegség szezonja sem, így érdemes ezekre is megfelelően felkészíteni a szervezetünket.

A kulcsszó: fokozatosan!

Az immunrendszer szerencsére nem egy szezonális dolog, mégis sokan vannak, akik a naptár fordulásával vagy az első hideg fuvallat érkezésével kapnak észbe, hogy tenni kellene valamit azért, hogy a következő hónapokban bírjuk a gyűrődést. Márpedig amennyire nekünk szükségünk van az immunrendszerünkre, hogy megvédjen minket a betegségektől, annyira szüksége van neki is arra, hogy megtámogassuk ebben a küzdelemben.

Még a dr. Mangó Gabriellával való beszélgetésem előtt körbenéztem a neten, vajon az egészségüggyel foglalkozó honlapok mit ajánlanak immunerősítésre, hogy aztán a doktornőnél rákérdezhessek az olvasottak valóságtartalmára.

Röviden, az a leggyakoribb jótanács, hogy ne sajnáljuk magunktól az A-, B-, C- és E-vitaminokat, valamint, hogy érdemes méregtelenítés céljából valamilyen tisztítókúrát, mondjuk, léböjtkúrát tartani.

Ahogy sejtettem, ennél a pontnál dr. Mangó Gabriella közbe is szólt, hogy jelezze:

nehogy nekiálljon itt mindenki nyakra-főre a semmiből méregteleníteni, ugyanis az ilyen kúrák az első három napban még gyengítik is az immunrendszert, amikor távoznak a méreganyagok.

Inkább azt javasolja, hogy fokozatosan haladjunk: aki például eddig nem sportolt semmit, az ne szigetkörrel kezdjen, hanem sétáljon, és szépen lassan növelje a mennyiséget és az intenzitást. Ugyanígy a méregtelenítéssel: először vitaminokkal és helyes táplálkozással erősítsük meg magunkat, hogy aztán ki lehessen pucolni a káros anyagokat.

Mindenki másképp csinálja,

mert mindenkinek másmilyen. Mármint az immunrendszerének az állapota. Mivel ez egy nagyon komplex rendszer, amit rengeteg tényező befolyásol, ezért nem lehet univerzális tanácsot adni, ami mindenkinek ugyanúgy beválik. Ugyanakkor természetesen vannak irányelvek, amik alapján el lehet indulni, és ki kell tapasztalni, hogy nekünk személyesen mi és hogyan válik be.

Dr. Mangó Gabriella szerint két nyomelemet mindenképpen szednünk kellene: reggel szerves szelént, ami a májat, a hormonháztartást és a pajzsmirigyet segíti, este pedig cinket.

Ha pedig komplex vitaminokat is szeretnénk beszedni, azt lehetőleg délben tegyük. Továbbá erősen ajánlja, hogy mindig valami természetes dologgal együtt vegyük be a tablettákat – a D-vitamint például valami zsírosabb étellel –, hogy könnyebben felszívódjanak.

Persze olyanok is vannak, akik nem szeretnének ilyesmiket szedni, vagy csak folyton elfelejtik bevenni a vitaminkapszulákat. Nekik azt ajánlja a háziorvos, hogy az étkezésükre nagyon figyeljenek oda, hogy minden vitamint bevigyenek, amire szükségük van, azonban még nekik is azt javasolja, hogy szedjenek külön cinket és szelént.

Helyes táplálkozás és stresszcsökkentés: nem könnyű, de elengedhetetlen

Azt viszont remélhetőleg senki nem gondolja, hogy miközben gyorskaján él, egyszerűen csak beveszi a tablettákat, mondván, hogy ezzel meg van oldva a helyzet, mert sajnos ez nem így működik. A helyes táplálkozás akkor is kiemelkedően fontos, ha pirulák formájában vesszük magunkhoz a vitaminokat, ugyanis a bélflóránk egészsége érdekében oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszük. A bélflóra védelmének érdekében dr. Mangó Gabriella erősen javasolja, hogy minél több rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk.

És az utolsó mumus: a stressz. Jelentősen rontja az immunrendszer védekező képességét, és az egész szervezetet megbetegítő hatása van. Az elmúlt lassan két év bizonytalansága, a pandémiával járó korlátozások, a szociális életünk leépülése, átalakulása is mind konstans stresszhelyzetben tartott és tart, főleg most, a negyedik hullám küszöbén. Mostanság még nehezebb mérsékelni a stresszt az életünkben, mint azelőtt, ezért is kifejezetten fontos, hogy jobban odafigyeljünk magunkra és az egészségünkre.

Az orvos azt tanácsolja, hogy amikor tudjuk, zárjuk ki az életünkből egy kis időre a feszültséget. Ne csak híreket olvassunk, hanem könyveket is, és legyünk minél többet friss levegőn, a természetben.

„A gyerekeknek készült vitaminok főleg arra jók, hogy a szülő megnyugodjon”

 – mondja a szakértő. A kicsik esetében az édes gumicukrok, nyalókák és rágógumik helyett inkább a táplálkozásra helyezné a hangsúlyt: ha a gyerek kiegyensúlyozottan, napi rendszerességgel eszik gyümölcsöt és zöldséget, olykor magvakat is csempészünk a tányérjára, és rendszeresen mozog, akkor nincs miért aggódni.

Hozzáteszi, hogy ő is adott kiegészítő vitamint a gyerekeinek, mert ha valaki nagyon válogatós, és nem hajlandó megenni a zöldségeket és gyümölcsöket, a vitaminkapszula is jobb a semminél.

Eső után köpönyeg: szerencsére működik, ha hagyjuk

Ha pedig már elkapott minket a nyavalya, akkor is érdemes nekiállni vitaminokkal bombázni a szervezetünket. Viszont a doktornő azt javasolja, hogy amit csak tudunk, természetes forrásból vigyünk be a szervezetünkbe. Azaz kapszula helyett, mondjuk, mézzel összekeverve és vízzel hígítva kortyolgassuk el három-négy citrom levét.

És ami úgymond rendelői közhely, de tényleg elengedhetetlen a gyors és maradéktalan gyógyulás érdekében:

hagyjunk időt az immunrendszerünknek legyőzni a betegséget, ne terheljük magunkat nehéz ételekkel vagy megerőltető mozgással – a jólléthez vezető pár nap pihenő jár a szervezetünknek.

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Westend61