Élet és tudás

Az ajurvéda kifejezés a szanszkrit ájur (élet) és véda (tudás) szóból származik. Ez az indiai eredetű gyógyító és filozófiai rendszer a szervezet életerejének erősítésére helyezi a hangsúlyt. Eszköztárát a megfelelő étrend és az aktivitás-pihenés egyensúlya mellett gyógynövények és olajak alkotják, de például a színeknek és az illatoknak is kiemelt szerep jut. Mindennél fontosabb azonban, hogy önmagunkkal és szűkebb-tágabb környezetünkkel harmóniában éljünk. Talán ezt a legnehezebb manapság megteremteni.

Reggeli rutin – ájurvédikusan

Az ájurvéda szerint télen kelhetsz a megszokottnál valamivel később – az optimális időpont reggel fél hét és fél nyolc között van. Ébredés után első a fogmosás, majd a nyelved is tisztítsd meg, lehetőleg ne fogkefével, hanem az annál jóval hatékonyabb nyelvkaparóval.

Ily módon az éjszaka során felhalmozódott salakanyagok mellett a kórokozók jelentős részét is eltávolíthatod. Ezzel máris segítetted az immunrendszered működését.

A maradéktól olajos szájöblítéssel szabadulhatsz meg. Egy evőkanál hidegen sajtolt növényi olajat – legjobb a szezámolaj – néhány percig zubogtass a szádban. A végén köpd ki, lehetőleg a vécébe. A valóban nem túl gusztusos praktikának számos pozitív hatása van: hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez, megelőzi a hajhullást, illetve csökkenti annak mértékét, és a bőr is tisztábbá válik általa. Emellett növeli az energiaszintet, sőt, a stresszel való megküzdésben is segít.

Ha ezután még átdörzsölöd a testet langyos olajjal, tovább fokozhatos a vitalitást, miközben a hőháztartást is szabályozhatod valamelyest. Ráadásul így az ízületek rugalmasabbá, az izmok tónusosabbá válnak, és a bőr szárazsága is csökken. A bázisolajat feldobhatod pár csepp meleg, édes illóolajjal – például az édesnarancs hangulatjavító, a rózsa nyitottá és elfogadóvá tesz –, így a lélek is kisimul. Ezután következzen egy gyors tusolás – és máris erősebben és derűsebben kezdheted a napot.

Meleg étel, meleg ital

A nyers vagy hideg ételek – például saláták, turmixok – fogyasztása ebben az időszakban nem, vagy legalábbis csak kisebb mértékben javasoltak, ezek ugyanis lefojtják az emésztés tüzét. Így pedig nemcsak a test természetes védekezőképessége gyengül, de a tél végére pár pluszkiló is felszaladhat.

Ajánlott viszont levesnek, egytálételnek, rakottasnak elkészítve mindenféle zöldség, úgymint: tök, cékla, sárgarépa, burgonya és édesburgonya.

Ezek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, nem utolsósorban pedig rostokban – vagyis úgy regenerálják a szervezetet, hogy nem vezetnek súlyfelesleg kialakulásához. Rostok találhatók a gabonafélékben és a különféle rizsekben is, amikből szintén többet ehetsz télen.

A főzéshez-sütéshez kicsit több zsiradékot használhatsz, mint egyébként, ám az jó minőségű legyen, például extra szűz olívaolaj. A szervezetnek természetesen fehérjére is nagyobb szüksége van ilyenkor, amit azonban nemcsak húsokból vehetsz fel – kiváló forrásai például a különféle magvak, úgymint dió, mogyoró, mandula.

Bevethetsz melegítő hatású fűszereket is: paprikát, feketeborsot, Cayenne-borsot, szerecsendiót, kurkumát, fahéjat, gyömbért. A két utóbbiból teát is készíthetsz .

Mozgás!

Télen hajlamos lehetsz visszahúzódni a csigaházadba. Fontos, hogy fizikailag is aktív légy, ami az edzéstől kezdve a táncon át az egyszerű sétáig bármi lehet. Az ájurvéda elsősorban a jógát ajánlja, ami messze több a különféle pózok kivitelezésénél – szellemileg-lelkileg is egyensúlyba hoz.

Színekkel a téli depresszió ellen

Sokakat elér az évnek ebben a szakában az úgynevezett téli depresszió – ami már önmagában is éppen elég kellemetlen, ráadásul ebben a lehangolt, enervált állapotban mindenki könnyebben megbetegszik.

Az élénkebb meleg színek – mint például a narancs, a bordó, a mustár vagy az arany – sokat javítanak a hangulaton, és nem utolsósorban a hőérzeten.

Jó ötlet ilyenekkel körülvenni magad, illetve ilyeneket viselni.

Találkozás önmagaddal

Az ájurvéda szerint akkor betegszel meg, ha eltávolodsz attól, aki valójában vagy.

Ez persze manapság sajnos könnyen megy – miközben mindannyian igyekszünk megfelelni a különféle elvárásoknak, nemigen jut időnk és energiánk azon gondolkodni, hogy milyen okkal-céllal érkeztünk erre a világra, és voltaképpen kik is vagyunk. A hosszú téli esték azonban lehetőséget adnak arra, hogy ismerkedj-barátkozz a lelkeddel, és arra is megtalálhatod a megoldást, hogy miként élhetsz – nemcsak ilyenkor, hanem az év minden szakában – nagyobb összhangban önmagaddal és szűkebb-tágabb környezeteddel egyaránt.

Jóság, harmónia, boldogság

„Az élet tudománya az összes földi tudományok közül a legdicsőbb, mert az embert megtanítja a jóság elérésére a szó szoros értelmében” – olvashatjó az ájurvéda „ősatyjaként” is emlegetett Csaraka-szamhitában. Ezt megfogadva adj minél nagyobb teret a jóság minőségének, amelyhez olyan értékek tartoznak, mint az elfogadás, a kedvesség, a szerénység, az őszinteség, a komolyság vagy a tudatosság. Ha elég sokáig gyakorolod őket, előbb szokássá, majd a természeted részévé válnak – egy harmonikusabb, boldogabb és jóval egészségesebb életet eredményezve, amelyben már a vírusoktól sem kell annyira félni.

Mezei M. Katalin

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images