„Ha valami létrehozol, azzal te is épülni fogsz”

A rajzaimmal arra szeretnék buzdítani másokat is, hogy ők is próbálják kifejezni valamilyen formában a saját érzéseiket, és ne hagyják elnyomva, elhessegetve őket. Illusztrációimban elsősorban azokhoz a témákhoz nyúlok, amelyek engem is érdekelnek – ilyen értelemben személyes a blogom, és ezekhez választom a szakirodalmat, amit feldolgozok egy-egy rajzban.

Amikor a járványhelyzet kialakult, sokan hasonlóképp érezzük magunkat. És sokan maradtak egyedül az érzéseikkel. A rajzaim kapcsok lehetnek az emberek közt, amelyek talán megerősíthetnek mindenkit abban, hogy nincsenek egyedül.”

Na jó, mindenkitől elnézést kérek, aki frissen követett be, hogy rögtön ilyen trigger-gyanús rajzzal jövök (meg mindenki mástól is persze), de az a nagy helyzet, hogy most éppen így érzem magam😕⁣ ⁣ Szétszakadva sok különböző feladat között, folyamatosan próbálva utolérni magamat, a teendőlisták a végtelenbe nyúlnak, egyik munkát azzal "pihenem ki", hogy egy másikba kezdek bele...⁣ ⁣ Ismerős valakinek?...⁣ ⁣ Úgyhogy magamnak is mondom, hogy nem, ez így nem mehet tovább, és hogy amikor úgy érzem magam, mint akit ledarálnak, ott már valami gond van a rendszerrel, amiben működöm.⁣ ⁣ Mert egyszerűen hosszú távon nem tud működni az, hogy⁣ 1. mindent vállalj el,⁣ 2. mindent csinálj is végig,⁣ 3. és persze mindezt tökéletes végeredménnyel.⁣ ⁣ Még külön-külön is elég neccesek ezek a pontok, de hogy egyszerre... Ha ilyet veszünk magunkra, abból semmi jó nem sülhet ki.⁣ És mégis, mennyiszer várjuk el ezt saját magunktól!⁣ ⁣ Úgy érzem, muszáj lassítanom, és most kell végiggondolnom, hogy hogyan, mert később csak rosszabb lesz.⁣ ⁣ Első lépésként azt tettem, hogy a reggeleimbe visszavezettem a "naplózást", amit régen rendszeresen csináltam, de most "sosincs rá időm"...⁣ Viszont egy ideje megint szakítok rá, és reggelenként leülök egy kis időre, és leírok mindent, ami éppen kavarog bennem, bármit, ami jön👐🏻⁣ ⁣ És az agyam mondogathatja, hogy "ezt az időt is valami hasznosabb dologgal tölthetted volna", de én tudni fogom, hogy hosszú távon ez fog hozzátenni a mentális egészségemhez, nem az, hogy ehelyett is pörgök valamilyen feladaton🙄⁣ ⁣ Egyszerűen nem tudunk sokáig egészségesen létezni anélkül, hogy ne "csekkolnánk be" valamilyen módon magunkhoz.⁣ Ha napi egy óránk van rá, akkor egy órát, ha 10 percünk van rá, akkor 10 percet - minden apróság számít, ami nem a "darálás"🤦🏻‍♀️⁣ ⁣ Nektek mi szokott segíteni, amikor túlterheltnek érzitek magatokat?⁣ Mi az, amire ilyenkor is mindenképp próbáltok időt szakítani?💛⁣ .⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz

– meséli nekünk Juli, aki úgy tartja, hogy „ha valamit létrehozol, azzal te is épülni fogsz”. Fiatal kora ellenére elképesztő érzékenységgel és bölcsességgel figyeli a világot, hivatásul a pszichológiát választotta. Hamarosan átveheti mesterdiplomáját. Jelenleg az a munkája, hogy tíz-tizenkét éves lányoknak tart felvilágosító foglalkozásokat iskolákban. Emellett pedig aktívan alkot – sosem tétlenkedik, nemrég indította el például saját webshopját is. Huszonöt éves és még nem tudja pontosan, merre menjen tovább, melyik pályát válassza. 

Kompromisszumos megoldásként egyelőre azt tette, hogy egybegyúrta Instagramján, ami érdekli: a pszichológiát és az illusztrálást. Oldalán mindennapi élményeit, érzéseit rajzolja ki magából.

A művészet terápia

„Sokan írták nekem, hogy örülnek neki hogy megfogalmaztam az érzéseiket. Abban hiszek, hogy az embereknek minél több olyan tartalmat kellene fogyasztani, ami elősegíti, hogy elgondolkozzanak a dolgokon, önmagukon. Az önismeret nagyon fontos. Nem véletlen, hogy ekkora kereslet van most a kézműves foglalkozásokra. A művészet segítségével sokkal könnyebb a gátlásokat levetkőznünk, és őszintének lennünk. Nekem több éven keresztül volt egy rajzos naplóm. Akkoriban nem is írtam semmit, csak lerajzoltam a saját élményeimet, ami éppen foglalkoztatott.  

A legnagyobb problémánk jelenleg szerintem, hogy az agyunk folyamatosan pörög valamin, és folyamatosan máshol vagyunk lélekben, mint testben, leginkább azzal foglalkozunk, hogy mit lehetne a „to do-listről” kipipálni.

A pszichológiában fontos téma ezért a mindfulness, azaz: hogyan tudunk a múlt vagy a jövő helyett itt lenni a jelenben. Ebben nagyon sokat segítenek az érzékszervi tapasztalatok, a »mit hallok, mit látok?«. A tapintás szintén nagyon erős érzékszervi tapasztalás, vissza tud hozni a valóságba.

Ahogy a művészi kapcsok – rajzolás, korongozás, kézműveskedés, zenélés, írás stb – is mind-mind vissza tudnak hozni a mostba, akkor, amikor el vagyunk veszve a gondolatainkban.”

Gyógyító írás

„Az írás gyógyítóan tud hatni, akkor is, ha csak leülsz és bármiről írsz, ami eszedbe jut, és próbálsz öncenzúra nélkül tényleg teret engedni az érzéseidnek. Az íráson, rajzoláson kívül az is ilyen lehet, ha kézműveskedsz, és létrehozol valami teljesen új dolgot” – folytatja Juli.

„A jelenlegi blogomat tavaly indítottam el – az évek során több Instagram-oldalt is csináltam – ezt most direkt azért, hogy megpróbáljam magamat a lehető legőszintébben kifejezni. Már korábban voltak ilyen és ehhez hasonló próbálkozásaim, de azokkal sokszor abba a hibába estem, hogy nem az volt az első kérdésem, mi az, amit ki akarok fejezni, hanem meg akartam felelni a közönségnek és kiszolgálni őket. Éreztem, hogy nem megy, és teljesen kiégtem benne. Kellett is egy hosszabb szünet, azzal a mentális feljegyzéssel magamnak, hogy csak azt fogom rajzolni, ami belülről jön.

Amikor elkezdtem felszabadultan rajzolni, csak azt, ami akkor foglalkoztatott, egyfajta megnyugvást éreztem, azt, hogy megérkeztem.

Nem számítanak a lájkok, mert akárki akármit is szóljon, én belül megtaláltam valamit: a belső középpontot, szóval nekem már biztos, hogy megérte rajzolni.”

1. Introvertált álom Az introvertált álom😀✌🏻 Ne hari emberek, lesz azért más témájú rajz is még az életben. De nevetve minden könnyebb💛 .⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

2. Én, te, ő, mi, ti, ők ⁣Olyan könnyű elvesznünk a saját fejünkben, addig a pontig, ahol az egész világ, és majdnem mindenki más szimpla díszletté válik. Eközben pedig minden egyes embernek, akivel csak találkozunk, ugyanúgy megvan a saját világa... És szinte senkinek sem ismerjük az igazi érzéseit, vágyait, félelmeit, nehézségeit. Legyünk egy kicsit kedvesebbek egymással!💛 .⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

3. Napom, hetem 🌪💩Kakatornádó!💩🌪⁣ ⁣ Egy 2017-es firkálmányt rajzoltam újra, mert túlságosan aktuális most is...⁣ És amikor sztoriba tettem ki, közületek is fájóan sokan tudtak vele azonosulni🤔😀⁣ ⁣ A deep gondolatok pedig, amik rajzolás közben megrohantak: lehet, hogy pont az a probléma, hogy rohanok a kakavihar elől👐🏻⁣ Hogy ellenállok, hogy nem akarom, hogy halogatok, és folyamatosan görcsben vagyok.⁣ ⁣ Úgyhogy az új stratégia a következő lesz: megállok, bevárom a kakát, veszek egy nagy levegőt, és hagyom, hogy átsuhanjon rajtam🤢😀⁣ 💫Embrace the shitstorm!💫⁣ ⁣ Közben szar lesz (szó szerint), de amikor túlestem a feladatokon, amikhez semmi kedvem, utána kibukkanhatok a másik oldalon, ahol nem kell többet menekülnöm előlük. Úgyhogy megéri összeszedni rá magam.⁣ ⁣ Hát, ez nagyon mély eszmefuttatás volt, legalább annyira mély, mint maga a kakahalom😀⁣ Mindenkinek kitartást a hét maradékához!💪🏻💛⁣ ⁣ .⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

4. Hello, 2020 kössz, hogy jöttél No words needed🍋👀🤷🏻‍♀️ .⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #koronavírus #karantén #életünkakoronavírusidején #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta #ihun

5. Karantén dress code Kinek ismerős a fogalom?🤔😀⁣ Ha már szar helyzet, legalább legyek kényelmesen💃🏻 ⁣ (Őszintén, nekem amúgy a produktivitásomat sem zavarja semmilyen mértékben. Maximalista lévén én éppenhogy soha nem bírok leállni a dolgaimmal... úgyhogy lehet, hogy pont azért kéne rendesen felöltöznöm, mert akkor kényelmetlenül érezném magam, és hamarabb abbahagynám a munkát, nem csak akkor, amikor összeesek😀🤷🏻‍♀️)⁣ ⁣ Ti hogy vagytok ezzel?😀⁣ .⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #koronavírus #karantén #életünkakoronavírusidején #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta #ihun #magyarig

6. Hello, Szia! Sokszor olyan jó lenne, ha valaki varázsütésre megoldaná a gondjainkat - várjuk a herceget, aki majd szólás nélkül kitalálja a gondolatainkat és vágyainkat, várjuk a tündér keresztanyát, aki majd megmondja, hogy kik is vagyunk valójában, és merre visz az utunk.⁣ ⁣ És bizony fájdalmas végül azzal szembesülni, hogy a Tökéletes Megmentő soha nem fog megérkezni.⁣ ⁣ De ez a fájdalom nem a történet vége...⁣ ⁣ Félelmetes dolog beismerni magunknak, hogy az életünk és a döntéseink a mi felelősségünk.⁣ De csak ezután az elfogadás után jöhetünk rá, hogy amire annyit vártunk, végig ott volt bennünk.⁣ ⁣ 🌟🌟🌟⁣ ⁣ Mi az, amire most leginkább vágysz?⁣ Lehet, hogy máris ott rejtőzik benned... ha mersz szembenézni vele💛⁣ ⁣ (Csak hogy a legegyszerűbb példát mondjam: én például épp nagyon szerettem volna valamit, ami nem vírus meg karantén témájú. Aztán rájöttem, hogy akár rajzolhatok is egyet😀🙌🏻)⁣⁣ ⁣ ((És aztán @via_urbaneve rádöbbentett arra is, hogy ez tiszta Frozen 2 reference🤭 Na, ilyen egy jó film, hogy még hetekkel a megnézése után is ott munkál az agyamban🙊💕)) .⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #koronavírus #karantén #életünkakoronavírusidején #húsvét #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta #ihun #magyarig

7. Indokolatlan szomorúság egy képben ~A nap érzése~⁣ .⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

8. Komfortzóna Úgy érzem, hogy a "komfortzóna" fogalmával egy kicsit átestünk a ló túloldalára az elmúlt években, és lassan már úgy él a közvéleményben, mint minden rossznak a forrása, és ahonnan mindenképp ki kell szabadulnunk🤷🏻‍♀️⁣ ⁣ Hát, az a helyzet, hogy ennyire nem egyszerű a dolog. A komfortzóna minden, amit már ismerünk, amit szeretünk, ahol tudjuk, hogy mire számíthatunk.⁣ Azok a tevékenységek és feladatok, amikről tudjuk, hogy jól el tudjuk végezni, és az a környezet, ahol biztonságban érezzük magunkat.⁣ ⁣ És erre mind nagyon is szükségünk van!💛⁣ ⁣ De mégis, az új tapasztalatok, a kihívást jelentő, ismeretlen helyzetek nélkül nincs fejlődés, és növekedés.⁣ Néha hajlamosak vagyunk beragadni abba a bizonyos komfortzónába, és ilyenkor tényleg muszáj rákényszerítenünk magunkra a változást, és egy kicsit tágítanunk a saját határainkat.⁣ ⁣ De ettől még a komfortzónánkat sem kell kihajítani az ablakon🙂⁣ Mint az élet minden területén, itt is az egyensúly a fontos: időről időre kilépni a megszokottból... de nem folyamatosan hajcsárkodni magunk felett.⁣ Hanem amikor elfáradtunk, megengedni saját magunknak, hogy visszatérhessünk a megszokott és biztonságos kereteink közé, megpihenni egy kicsit.⁣ Aztán, ha felkészültünk egy újabb lépésre, elölről kezdeni az egészet🙂🙌🏻⁣ ⁣ Neked mire van most inkább szükséged? Arra, hogy belevágj valami új és izgalmas dologba, vagy hogy egy kicsit lazíts a saját magaddal szembeni elvárásokon, és visszatérj erőt gyűjteni a biztonságos zónádba?💛⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

9. Nem az a fontos, hogy tökéletes legyél, az a fontos, hogy kiegyensúlyozott legyél Mindenkinek, aki bármilyen formában küzd ezzel:⁣ Most nem az a fontos, hogy vékony legyél, most az a fontos, hogy egészséges legyél.⁣ Testileg-lelkileg.⁣ ⁣ És ehhez semmilyen formában nem segít hozzá az, hogyha a mérleget nézegeted, vagy ezen pörgeted az agyadat.⁣ ⁣ És ezzel abszolút nem azt mondom, hogy hát, ez egy ilyen helyzet, tespedjünk és együnk egész nap, ha attól érezzünk jobban magunkat...⁣ ⁣ Oké, persze néha lehet, hogy jól esik egy ilyen nap, és azzal sincs gáz😀⁣ De hosszú távon is fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, arra, hogy milyen táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, és hogy mozogjunk is valamit néhanapján.⁣ ⁣ A mostani időszakban pedig szerintem kiemelten sokat segít a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkban mindez.⁣ De az már nem, hogyha aggódunk rajta, és ebből is csak egy elvárás lesz magunkkal szemben.⁣ ⁣ Hogyha nem azért csináljuk, mert most, a jelenben is segít, és jobban érezzük magunkat tőle, hanem azért, mert "majd egyszer a jövőben, amikor megfelelek annak a bizonyos külső vagy belső elvárásnak, na, majd AKKOR jobban érzem magam".⁣ ⁣ De sajnos ez nem így működik, mert ez az egész csak egy tünet.⁣ ⁣ És ami miatt ez a mostani helyzetben különösen nehéz:⁣ Sokan vagyunk úgy, hogy amikor meginog a kontrollérzetünk, és úgy érezzük, hogy bizonytalanná válik körülöttünk a világ, akkor ennek enyhítésére belekapaszkodunk abba az egy dologba, amit legkönnyebben kontrollálni tudunk.⁣ Ez pedig a testünk.⁣ ⁣ A testünk, ami folyamatosan azon dolgozik, hogy minket életben tartson, a negatív gondolatok, a saját magunk lebecsülése, a testképünk miatti szorongás, a diéták vagy akár éheztetés mellett...⁣ Még így is, folyamatosan küzd értünk.⁣ ⁣ Küzdjünk mi is érte!⁣ Figyeljünk arra, hogy mi a jó nekünk és a testünknek - ne arra, hogy mit várnak el tőlünk, vagy milyen elvárásokat vettünk mi magunkra.⁣ ⁣ Nem az a fontos, hogy tökéletes legyél, az a fontos, hogy kiegyensúlyozott legyél.⁣ Testileg-lelkileg.💛⁣ .⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #koronavírus #karantén #életünkakoronavírusidején #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #magyarig #mik #ikozosseg

10.

Hétfők egy képben És nektek hogy telt a hétfőtök?⁣🤔😀 .⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

11. Ha az élet kifacsar... Hát, ez a hónap nekem munka szempontból elég kiégetősre sikeredett - ebből is született az előző rajz, mert igyekszem nem tagadni, amikor szarul érzem magam... és a kétségbeesést meg kell élni először, csak utána tudunk vele kezdeni is valami konstruktívat.⁣ ⁣ Viszont ilyenkor igyekszem keresni a lehetőséget arra, hogy átkeretezzem magamban a hasonló helyzeteket, úgyhogy szerettem volna a kifacsart rajznak egy belső lezárást adni💛⁣ ⁣ Az előző rajz képe is @rekavasarhelyi egy elejtett mondatából született a fejemben, és most arra is ő adta meg az ötletet, hogy szegény meggyötört citromból hogyan bújhatna elő valami pozitív gondolat is😀 ⁣ És ez a napjaimban is megvalósult végül, mert bár igaz, hogy teljesen kikészített ez a hónap, de így visszanézve látom, hogy valahogy mégis megtaláltam közben az időt arra, hogy lerajzoljam, ami bennem van, akár pozitív volt éppen, akár negatív, és ez meg annyira jó. ⁣ Utólag mindig olyan büszke vagyok azokra az napokra, amikor az aktuális szorongásomba vagy dühömbe nem ragadok bele még dagonyázni is, hanem elfogadom az érzéseimet, és hagyom átmenni magamon... Persze nem mindig sikerül, de amikor igen, akkor a szétesés után egy teljesebb egésszé állok össze.⁣ ⁣ Gondolom, nálatok sem volt felhőtlen az elmúlt időszak... Ti hogyan csináltok a kifacsart, savanyú önmagatokból limonádét?🙂💕⁣ .⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ .⁣⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #koronavírus #karantén #életünkakoronavírusidején #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta #ihun

12. A személyiség strukturális modellje

Jó ideje szerettem volna megint pszichológia-témában rajzolni valamit, és ha már a jéghegy megvolt, nem maradhatott ki a klasszikus freudi pszichoanalízis másik alapköve sem🌚👐🏻⁣ ⁣ Most is mondom persze, hogy ez a szösszenet csak a saját hirtelen interpretációm, nem fedi le az egész elméletet, és akit érdekel, mindenképp olvasson utána😉⁣ ⁣ Az ösztönénben például sokkal inkább meghatározó a szexuális késztetés, na de erre vonatkozó explicit felszólítást azért nem mertem rátenni a képre, ki tudja, mit szabad itt Instagramon pontosan.⁣ Az elhárító mechanizmusok sem kaptak most helyet - már így is három kép kellett ahhoz, hogy néhány részletet megpróbáljak megfogni, úgyhogy ezt a témát majd máskor. Megér az egy külön rajzot is😀 ⁣ Van olyan pszichológiai elmélet, amit szívesen viszontlátnál rajzos formában? Írd meg kommentben!🙈👇🏻 (Freud-tól el lehet szakadni persze😌)⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #magyarig #gondolatok #pszichológia #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #mik #ikozosseg #magyarinsta

13. Szív küldi szívnek Ha egyetlen dolgot mondhatnék el magamnak minden egyes nap, akkor ez lenne az💛 És sokszor még így is nehéz elhinni👐🏻⁣ ⁣ Ez most elég személyes kérdés... de nektek van hasonló dolog, amit fejben tudtok, de mégis újra és újra elbizonytalanodtok benne?⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ #digitalillustrator #theeverydayproject #magicalart #freelanceartist #colorscheme #whimsicalart #simpleandstill #illustrationdaily #illustratorsofinstagram #postitfortheaesthetic #rajz #hungarianartist #saját #gondolat #gondolatok #idézet #idézetek #budapestcreatives #procreateillustration #scribbler #budapesthungary #cuteillustration #illustrationartist

14. Pont itt Introvertált ember vagyok, és a mindennapjaimban akkor érzem magam a leginkább boldognak és kiegyensúlyozottnak, ha egyedül lehetek, a saját dolgaimmal, feladataimmal, gondolataimmal, érzéseimmel elfoglalva.⁣ ⁣ A legkülönlegesebb pillanatok mégis azok az életemben, amikor valakivel őszintén beszélgetek, vagy valakinek többet tudok meg az érzéseiről vagy gondolatairól, és hirtelen valami klikkel, valami elindul, valami növekszik.⁣ Vagy azért, mert hasonlóan gondolkodik és érez, mint én, vagy pont azért, mert teljesen másképp.⁣ ⁣ Ez az őszinte kapcsolódás, úgy érzem, elengedhetetlen a belső növekedéshez is.⁣ ⁣ Sokáig hittem azt, hogy az introvertált-lét egyenlő azzal, hogy mindig egyedül vagyok, és belülre figyelek.⁣ Nem olyan rég jöttem csak rá, hogy milyen hihetetlenül szükségem van az olyan emberekre az életemben, akik gondolkodásra késztetnek, akiknek a hatására új szemszögből tudom megtapasztalni a világot!💛👐🏻⁣ ⁣ Az introvertáltság sem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs szükségünk a külvilágra, új élményekre, és más emberekre.⁣ Azokat az élményeket, amiket viszont úgy döntünk, hogy beengedünk, azt nagyon megforgatjuk magunkban, és a saját belső világunk építőkövévé válik.🌱⁣ ⁣ Te is introvertált vagy? Neked milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban?💛⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #illusztráció #ihun #mik #magyarig #pszichológia #gondolatok #regény #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary

15. Ok, cső! Bárcsak ilyen egyszerű lenne! .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ #hellohungary #pszichológia #illusztráció #gondolatok #idézet #mutimitcsinálsz #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #mutimitalkotsz #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #magyarig #sorozat #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary

16. Nektek is? Minden adandó alkalommal eljátszom, hogy kétszer (vagy háromszor) annyi dolgot akarok megcsinálni és kipipálni, mint ami belefér az időmbe.⁣ ⁣ És évről évre tanulgatom, hogy ez egyrészt egyszerűen nem lehetséges, másrészt pedig, hogy nem történik semmilyen tragédia, ha nem lesz minden tökéletes, és ha nem úgy alakul az összes apróság, ahogyan én azt elterveztem.⁣ ⁣ De bármennyire is igyekszem tudatosnak lenni, az agyam egyszerűen imád aggodalmaskodni bármin, és mindenen...⁣ ⁣ És még most is van, hogy azon kapom magam, hogy teljesen befeszülök, és például azon pörgök, hogy úristen, milyen sütiket melyik nap kellene majd megsütni?⁣ Kinek nincs még ajándék?⁣ És honnan lesz karácsonyfánk, most, hogy csak kettesben karácsonyozunk? És műfenyőt vegyünk, vagy kertészetbe visszavivős cserepeset?!⁣ ⁣ Nehéz leállítani ezt - ilyenkor csak próbálok mély együttérzéssel tekinteni a saját agyamra, amiért szegény néha tényleg elhiszi, hogy ez a világ legnagyobb problémája.⁣ Amiért magának generálja a problémákat és feladatokat, és megindokolja, hogy miért kell folyamatosan valahova rohanni, és valamit csinálni.⁣ ⁣ Az ebben való fejlődés útján az idei nagy lépés az, hogy több nagycsaládi összejövetelt is kihagyok (kihagyunk).⁣ Én úgy érzem, bárkihez szívesen elmegyek, hogy beszélgessek vele egy kicsit, ha tényleg szeretne... De nem abban a pár napban, ami a szeretteimről és a pihenésről kellene, hogy szóljon.⁣ ⁣ Mert az egy vicc, amikor arról szólnak az ünnepek, hogy minden nap különböző helyekre kell utazni, csak hogy az ember lefussa a kötelező tiszteletköröket, és udvariasan mosolyogjon egy kicsit, miközben alig áll a lábán, próbál elbújni a sarokban néhány rokon elől, és amúgy sem tud igazából senkivel igazi kapcsolatot teremteni, mert akkora a kavarodás.⁣ ⁣ Egyszerűen nem akarok többet karácsony harmadnapján sírógörcsöt kapni azért, mert teljesen kikészít, hogy együttlét helyett mindig csak rohanni kell valahova, és idegeskedni valamin. (Fuck me, right?)⁣ ⁣ A nyomás persze mindig ott van, de lépésről lépésre azért talán egyre inkább sikerül elengedni.⁣ ⁣ Nektek ismerős a karácsony előtti időbe-való-beszorítottság érzés?⁣ És mit szoktatok tenni ellene?👐🏻⁣

17. Mentális egészség > bejgli > minden más  Értsd: persze, tök jó lenne, ha minden úgy menne, ahogy elképzeltem és elterveztem...⁣ ⁣ De:⁣ A) tudom, hogy hajlamos vagyok obszesszíven beleragadni az ötleteimbe, egészen addig, amíg már teljesen elhiszem magamnak, hogy CSAK ÚGY LESZ JÓ⁣ ⁣ B) azt is tudom, hogy hogy az idealista tervem általában 50%-al több, mint amennyit fizikailag és mentálisan egyáltalán meg lehetne valósítani⁣ ⁣ Szóval persze, hogy tök jó lenne, ha minden úgy menne..., de egyszerűen nem éri meg, hogy ezen idegeskedjek, amikor borítékolható, hogy úgysem fog úgy menni.⁣ ⁣ És nem csak úgy lehet karácsony a karácsony, ha minden tökéletesen sikerül...⁣ ⁣ Az viszont biztos, hogy úgy 🅽🅴🅼 lesz karácsony a karácsony, ha egész végig idegbajosan kergetjük a több méteres teendőlistánkat, és nem marad időnk arra, hogy ott legyünk a pillanatban, a szeretteinkkel.⁣ ⁣ Nézd meg jól azt a listát.⁣ Biztos, hogy kell az a huszadik bejgli?🤔⁣ Megéri, hogy emiatt aggódj?🤷🏻‍♀️⁣ ⁣ Ha nem, akkor kérlek, engedd el, hogy ezt is meg kéne csinálni - nehéz, de utólag hálás leszel magadnak.⁣ ⁣ (Persze itt most abszolút nem csak a bejgliről van szó, bármennyire is kipécéztem magamnak szerencsétlent🌚⁣ Hanem az összes millió plusz egy dologról és feladatról, amit elvárunk magunktól és az ünnepi helyzettől, miközben észre sem vesszük, hogy pont ettől nem lesz igazi ünnepünk.)⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #pszichológia #gondolatok #ajándék #illusztráció #karácsony #advent #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #mutimitalkotsz #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig

18. Te is?  Amikor nagyon szorongok valami miatt, vagy amikor egyszerűen csak minden túl sok, amikor úgy érzem, hogy agyonnyom az összes rám nehezedő feladat súlya... Néha elképzelem, mintha kívülről látnám magamat.⁣ ⁣ És mintha egy drónfelvétel lenne, a kamera elkezd távolodni: már az egész szobát felülről nézem, aztán kint is vagyok, és a házunk tetejét látom, aztán már a környező utcákat is, és az ott járkáló embereket.⁣ Ahogy feljebb emelkedek, a sok ember már csak sok kis hangyának tűnik, pár másodperc múlva pedig már a házunkat sem tudom kivenni, lassan kibontakozik alattam az egész kerület.⁣ Aztán a város.⁣ Aztán az ország.⁣ Aztán a földrész.⁣ ⁣ Már az űrben lebegve nézem a Földet.⁣ Fénysebességgel utazok, a többi bolygót, és az egész Naprendszert látom.⁣ Aztán a Tejútrendszert.⁣ ⁣ Végül már ez is egészen kicsinek tűnik.⁣ Körülöttem a galaxisok, együtt tágulok a Világegyetemmel.⁣ ⁣ És legkésőbb ilyenkor már biztosan megérzem, hogy nem az univerzum jövője múlik a dolgon, amin éppen aggódok. (Sőt...) És ez olyan nagyon jó!⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #regény #gondolatok #pszichológia #idézet #illusztráció #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #mutimitalkotsz #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig

19. Téli reggelek Ismerős az érzés?😀⁣ Pluszpont, ha előtte éjfél után feküdtél le. (A másik véglet meg az, amikor hétvége van, és lehetne aludni, de magadtól felébredsz reggel 6-kor...) ⁣ Mindenesetre nekem ma bejátszott egy jó kis 5 órai kelés, amikor úgy éreztem, hogy mindjárt átnyúlok a fejemen🤦🏻‍♀️⁣ ⁣ Nem tudom, tudjátok-e, de a munkám egyik részeként felvilágosító foglalkozásokat szoktam tartani 5-6. osztályos lányoknak sulikban🌚 Ilyenkor sokszor több kollégával együtt megyünk, mert persze a fiúknak is van közben foglalkozás, meg a párhuzamos osztályban is...⁣ ⁣ És hát gyakran megesik, hogy vidéki sulikba hívnak minket (olyan utazó vándorcirkusz fíling🤔😀) ilyenkor pedig összejönnek a maihoz hasonló napok, amikor reggel 6-kor elmegyek itthonról, és este 8 után jövök haza. ⁣ ⁣ Amúgy nagyon szeretem ezt a munkát... De azért jó, hogy nem minden reggel ilyen, mert engem teljesen kikészít. Milyen dolog az, hogy még a nap előtt kell felkelnem?👐🏻⁣ ⁣ Ti hánykor szoktatok kelni?😀⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #regény #gondolatok #pszichológia #idézet #illusztráció #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #mutimitalkotsz #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig

20. Mi jöhet még? Gyerekek, ahogy telnek az évek, én csak egyre jobban összezavarodok:D⁣ ⁣ Valaha tényleg azt hittük, hogy a felnőtt-lét a mindenhatóság?⁣ De helyette legalább lehet minden nap egzisztenciális krízised! Ki tart velem?🥳⁣ (Pluszpont, ha közben az identitásod is meginog néha.)⁣ ⁣ Amúgy meg mindezek mellett összességében mégis úgy érzem, hogy sosem voltam jobban mentálisan.⁣ Ki érti ezt?⁣ ⁣ Nem tudom... Van valami megnyugtató abban, amikor az ember belátja a saját végességét👐🏻⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #gondolatok #pszichológia #idézet #illusztráció #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #mutimitalkotsz #vscohun #magyarmeme #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig

21. Éjjeli műszak Ismerős az érzés?⁣ Persze ez most egy jó kis prekauzális következtetés (az ok és az okozat összekeverése)...⁣ ⁣ Mert hát az a helyzet, hogy nem azért vagyok fáradt reggelre, mert annyi hülyeséget álmodok, hanem pont azért emlékszem túlságosan a hülyeségekre, amiket álmodtam, mert felületes és nem elég pihentető az alvásom.⁣ Ha több a deep sleep, rögtön nem ennyire gáz az ébredés.⁣ Ez science!⁣ ⁣ De ettől még sajnos az érzés ugyanaz😀⁣ ⁣ Hogy azokon a reggeleken, amikor úgy ébredek fel, hogy ott kavarog a fejemben az egész katyvasz, amit a tudatalattim köpött fel az éjszaka, és azt sem tudom hirtelen, hogy mikor és hol vagyok... akkor egyszerűen olyan, mintha az alvás fárasztott volna el, ha nem is testileg, de lelkileg biztosan.⁣ ⁣ Ti hogy vagytok ezzel?⁣ Szoktatok-e emlékezni az álmaitokra, és mennyire van ez utána hatással a napotokra?⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #alvás #gondolatok #pszichológia #illusztráció #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #magyarmeme #kenyér #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #mutimitalkotsz #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig

22. És neked milyen a kötődési stílusod? A kötődési stílusunk egy olyan dolog, ami alapvetően meghatározza a másokkal való kapcsolatunkat.⁣ A kialakulása a gyermekkorunkhoz, és az édesanyánkkal való kapcsolatunkhoz köthető - de az ekkor kialakult belső modelljeink még felnőtt korban is folyamatosan befolyásolnak minket.⁣ ⁣ Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyes kapcsolatunkban, és minden egyes helyzetben ugyanígy fogunk reagálni!⁣ Inkább úgy kell elképzelni, mint egy alapvető belső képet arról, hogy egy kapcsolatban én milyen vagyok (pl. mennyire vagyok méltó a szeretetre), és ehhez képest mire számíthatunk másoktól (pl. a másik jól reagál-e majd a közeledésünkre, az igényeinkre).⁣ ⁣ Ezek a hiedelmek már babakorunkban kialakulnak bennünk, de persze később is megváltozhatnak az életeseményeink hatására - és sokszor nem pozitív irányba...⁣ Mind tudjuk, hogy sokkal gyorsabban töri meg valami az önbizalmunkat, vagy a másokba vetett bizalmunkat, mint ahogy utána azt képesek vagyunk újra felépíteni.⁣ ⁣ Hogyha viszont felismertük, hogy problémánk van ezen a téren, a fejlődésre és változásra is abszolút van lehetőség, de ez nem egyik napról a másikra megy.⁣ Az első lépés viszont egy hatalmas lépés ezen az úton: ez pedig a tudatosítás.⁣ ⁣ Ez az a pont, amikor észrevesszük a saját működésünket, és ráeszmélünk ezekre a mintázatokra.⁣ ⁣ Ha legközelebb egy hozzád közel álló személlyel konfliktusba kerülsz, figyeld meg, hogy reagálsz!⁣ ⁣ Milyen gondolatok és érzések jönnek magaddal kapcsolatban? (Pl. Rögtön arra gondolsz, hogy veled van a baj, és mindent meg akarsz tenni, hogy megbékítsd és „visszaszerezd" a szeretetét? Vagy le akarsz lépni az egész helyzetből?)⁣ ⁣ És a másikkal kapcsolatban? (Pl. Félsz, hogy el fog hagyni? Vagy úgy érzed, a másik úgysem ért majd meg?)⁣ ⁣ Nagyon sokféle dolog jöhet fel - ezeket később akár le is írhatod magadnak, és összehasonlíthatod azzal, hogy máskor, mással kapcsolatban hogyan reagálsz.⁣ Sok belső munka van vele, de ennek a tudatosítása a legelső lépés a fejlődés útján.⁣ ⁣ Folytatás kommentben🙂👇🏻

23. Na és ilyenkor mi van? Egóhalál; amikor ha csak egy pillanatra is, de átragyog rajtad az univerzum⁣ ⁣ ⁣ (Azt hiszem, egy kicsit melankólikus hangulatban vagyok👐🏻)⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #gondolatok #idézet #illusztráció #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #csillagok #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #univerzum #mutimitalkotsz #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig

24. <3 Fejezd be kommentben!🌷⁣ ⁣ ...Mert most nem azért, de hányszor esik meg egy nap folyamán, hogy overly detailed listákat készítesz a fejedben arról, hogy éppen mit csináltál rosszul?⁣ ⁣ Hányszor gondolod végig, hogy miben nem vagy olyan, mint ahogy azt elvárják tőled/elvárod magadtól?⁣ Hogy milyennek "kéne" lenned, ahelyett, amilyen vagy... ahhoz, hogy értékes, szerethető, ... (illessz ide egy tetszőleges pozitív melléknevet) legyél?⁣ ⁣ Ki számolja...🤷🏻‍♀️⁣ ⁣ Most egy pillanatra viszont azt is gondold végig, hogy mi az, amit szeretsz magadban, mi az, amit jól csináltál, amiben fejlődtél, amire büszke vagy.⁣ Olyan könnyű ezekről megfeledkezni, amikor már „kipipáltad", és természetessé válik.⁣ ⁣ „Hát persze, hogy sokat dolgozom."⁣ „Hát persze, hogy mindig igyekszem precízen végezni a dolgomat."⁣ „Hát persze, hogy igyekszem kedves és nyitott lenni mások felé."⁣ ⁣ És közben meg 𝓃𝒶𝑔𝓎𝑜𝓃 𝓃𝑒𝓂 𝓅𝑒𝓇𝓈𝓏𝑒!⁣ ⁣ Haladóknak a challenge a következőképpen szól: csak mondd ki hangosan, hogy „Szeretem magamat."⁣ Nincs „de", nincs „mert", nincs semmi.⁣ Csak pont.💛⁣ ⁣ Ez persze nagyon nehéz... És sok olyan nap van, amikor egyszerűen nem sikerül.⁣ ⁣ Úgyhogy most a feladat csak annyi, hogy kommentben egy olyan dolgot írj, amit igazán szeretsz magadban!💓⁣ (De persze ha többet is mondasz, akkor sem esel ki a játékból...😀🙌🏻)⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ .⁣⁣ #hellohungary #regény #gondolatok #pszichológia #idézet #illusztráció #rajz #hungarianartist #hungarianart #művészet #rajzolás #hungarygram #imagyar #muveszet #saját #budapestcreatives #budapeststudio #hungarianillustrator #mutimitalkotsz #vscohun #hungary_gram #ighungary #budapesthungary #instamagyarorszag #mutimitcsinalsz #magyarinsta #magyar #ig_hungary #magyarig