A Project 2025 a The Heritage Foundation amerikai szélsőjobboldali konzervatív szervezet politikai elméleteinek tára arra vonatkozóan, hogy a következő republikánus elnöknek mit kellene tennie a hatalmával, hogy sokkal szervezettebb és hatékonyabb legyen a második ciklus. A Project 2025 egy közel ezeroldalas lista a teendőkről.

A programtervet olyan emberek állították össze, akik legutóbb Trump idején töltöttek be csúcspozíciókat, így akár újra hatalomhoz juthatnak. (A Project 2025 egy adatbázist is tartalmaz olyan konzervatív politikusok neveiből, akik Trump második ciklusában pozíciókat foglalhatnának el.)

De mit mond a program? Valóban olyan rémisztők és szélsőségesek a javaslatok, mint ahogyan azt sokan állítják?

A válasz bonyolult, mivel a 2025-ös projekt nagyon szerteágazó, sok mindent foglal magában – így azt meg se próbálom egyetlen cikkbe belesűríteni.

Az elképzelés szerint Trump és az általa kinevezett vezetők nagyobb befolyást kapnának majd a végrehajtó hatalom felett a független szakemberekhez képest, ami a program bírálói szerint egyenes út a hatalommal való visszaéléshez.

Ezen kívül tartalmazza a szociális támogatásra fordított szövetségi kiadások csökkentését, de a klímaváltozás elleni küzdelemre költött összegek megkurtítását is.

És a keményvonalas keresztény-jobboldali ideológia terjesztése sem állna le – a projekt ugyanis meglehetősen brutális javaslatokat fogalmaz meg többek között az abortuszok számának csökkentésére és bizonyos fogamzásgátló eszközök korlátozására, ami a jelenleginél is sokkal kiszolgáltatottabbá tenné a nőket.

Már mondom is, hogyan.

„Ma az amerikai család válságban van – áll a dokumentum bevezetőjében. – A gyerekek negyven százaléka házasságon kívül születik, a fekete gyerekek esetében pedig több mint hetven százalék ez az arány. Nincs olyan kormányzati program, amely pótolhatná azt az űrt, amelyet az apa hiánya hagy a gyermek lelkében. Az amerikai szegénység, bűnözés, mentális betegségek, tinédzserkori öngyilkosságok, kábítószerrel való visszaélés, az egyház elutasítása és a középiskolai lemorzsolódás egyik fő forrása az apátlanság.”

A Project 2025 többek között a nukleáris (azaz hagyományos), heteroszexuális emberek házas kapcsolatán alapuló családmodell „megmentését” tűzte zászlajára, ennek érdekében pedig tovább korlátozná az utóbbi években amúgy is sokat csorbult reproduktív jogokat (többek között ITT írtam erről korábban), megnehezítené az egyedülálló szülők számára a gyerekgondozást és a segélyek igénylését, valamint bevezetné a „házasságra és párkapcsolatra nevelést” a szövetség által finanszírozott családtervezési programokba.

Így nem csoda, hogy a dokumentumban felmerül a nemek közti egyenlőség kérdése

A Project 2025 erősen indít: „Az elnöknek azonnal vissza kell vonnia az 14020-as végrehajtási rendeletet és minden olyan irányelvet, beleértve az alárendelt irányadó dokumentumokat is, amelyek a Nemek közötti egyenlőségi politikai tanács és annak alárendelt ügyeinek létrehozása vagy előmozdítása nevében vagy azzal kapcsolatban készültek.”

A Joe Biden elnök által törvénybe iktatott 14020. számú végrehajtási rendelet létrehozta a Fehér Ház Nemek közötti politikai tanácsát, amelynek célja, hogy

„előmozdítsa a nemek közötti egyenlőséget és egyenjogúságot, érzékenyen reagálva azoknak a tapasztalataira, akik több tényező, többek között a hátrányos helyzetű közösséghez tartozás miatt hátrányos megkülönböztetést szenvednek el”.

A tanács 2023 februárjában tette közzé első előrehaladási jelentését a nemek közti egyenlőség javítására tett erőfeszítéseiről, amelyek között szerepelt a várandós munkavállalók védelmének bevezetése és a nemi alapú erőszak visszaszorítása is.

De tovább csorbulnának a reprodukciós jogok is

Dobbs kontra Jackson-döntés, amely hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade-ítéletet, jelentős politikai győzelem volt a szélsőjobboldal számára, és a 2025-ös projekt azt mutatja, hogy minden szándék megvan bennük a reproduktív jogok további korlátozására. A dokumentum nem szólít fel ugyan az abortusz országos szintű, teljes betiltására, ahogyan azt egyes konzervatív politikusok javasolták, ehelyett azonban egy olyan stratégiát vázol, amely a meglévő törvények felhasználásával tovább nehezíti az emberek abortuszhoz való hozzáférését.

A terv egyik különösen ijesztő politikai javaslata az abortusz országos szintű nyilvántartásának fejlesztése.

Jelenleg az állami egészségügyi hivatalok önkéntes alapon jelentik az abortuszra vonatkozó adatokat az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak, a Project 2025 azonban kötelezővé tenné az abortuszadatok jelentését, méghozzá sokkal részletesebben – kifejezetten az abortuszturizmus kezelése érdekében.

„Mivel a liberális államok mára az abortuszturizmus célpontjaivá váltak, az egészségügyi minisztériumnak minden rendelkezésre álló eszközt – beleértve a pénzbeli támogatások megvonását is – be kell vetnie annak érdekében, hogy minden állam pontosan jelentse, hány abortuszra kerül sor a határain belül, a terhesség mely szakaszában, milyen okból, az anya lakóhelye szerinti államban történt-e, és milyen módszerrel hajtották végre a beavatkozást” – áll a dokumentumban.

A Project 2025 többek között újra megpróbálná rávenni az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt (FDA), hogy vonja vissza a mifepriszton engedélyét, miközben gyógyszeresen végzik leggyakrabban az abortuszt az Egyesült Államokban – 2023-ban a művi terhességmegszakítások körülbelül 63 százalékát.

A Project 2025 szerzőinek arra az esetre is van tervük, ha az FDA mégsem tiltaná be a gyógyszer alkalmazását: ebben az esetben új szabályokat javasolnak, például csökkentenék a gyógyszeres abortusz elvégezhetőségének a határidejét (tízről a hetedik terhességi hétre), és kizárólag személyesen lehetne elvégeztetni a beavatkozást – ez része a csoport azon erőfeszítéseinek, hogy korlátozzák a gyógyszerhez postai úton történő hozzáférést. Júniusban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága eljárási okok miatt egyébként elutasította a mifepriszton FDA általi jóváhagyásának jogi úton történő megtámadását.

A Project 2025 által elképzelt Egészségügyi erőforrás- és szolgáltatási igazgatóság (HRSA) biztosítaná azt is, „hogy az egészségügyi szakemberek (orvosok, ápolók stb.) és dúlák képzéséből kimaradjon az abortusz elvégzéséhez kapcsolódó oktatás”.

És ha már HRSA...

Jelenleg a HRSA által támogatott Női megelőző szolgáltatásokra vonatkozó iránymutatások alapján a felnőtt nőknek teljes körű hozzáférést kell adni a fogamzásgátlás minden formájához, beleértve a műtétet és a sürgősségi fogamzásgátlást is.

A Project 2025 azonban ezen is változtatna:

a terv korlátozná a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hozzáférhetőségét, mivel állításuk szerint az „potenciális terhességmegszakító” hatással bír.

Csakhogy a tabletta valójában nem idéz elő vetélést, és a védekezés nélküli együttlét után legfeljebb öt napon belül hatékony.

A Project 2025 ennél is tovább megy: követeli a „férfi óvszer” elhagyását az irányelvekből.

Mindez, bár nem jelenti a fogamzásgátlás teljes betiltását, jelentős erőfeszítést mutat az egyes fogamzásgátlási eszközök hozzáférhetőségének korlátozására – és nem kell politikusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a nehezen hozzáférhető fogamzásgátlás következménye több nem kívánt terhesség.

Kevesebb óvoda, bölcsőde

Számos tanulmány kimutatta, hogy a megfizethető gyerekgondozáshoz való hozzáférés alapvetően meghatározza a nők munkaerőpiaci helyzetét, és a hozzáférhető gyerekgondozás jobb foglalkoztatási és pénzügyi eredményekkel jár a nők esetében. Bár a mindenki számára hozzáférhető gyerekgondozástól még messze vannak, a kormány Head Start programjai ingyenes, szövetségi finanszírozású óvodai ellátást kínálnak az alacsony jövedelmű szülők gyerekei számára.

A Project 2025 azonban a Head Start teljes megszüntetését javasolja, mondván:

„A kutatások kimutatták, hogy a szövetségi Head Start központok, amelyek alacsony jövedelmű családok gyerekeinek nyújtanak óvodai ellátást, hosszú távon nem vagy csak kevéssé válnak a gyerekek javára. Tekintettel az elharapódzó visszaélésekből és a pozitív eredmények hiányából adódó kezeletlen válságra, ezt a programot meg kellene szüntetni.”

A Brookings Institute azonban 2016-ban megállapította, hogy a Head Start programokban való részvétel javít az oktatási eredményeken, segíti a szociális készségek fejlődését, és támogatja a pozitív szülői magatartás kialakulását is.

Hogy gyerekgondozási intézmények nélkül hogy tervezi megoldani a Project 2025 a gyerekek felügyeletét? A terv nem csak a Head Startot akarja megszüntetni, az egyetemes gyerekgondozás gondolatát is teljes egészében elutasítja az „otthoni” gyerekgondozási megoldások ösztönzése érdekében: azaz a szülők legyenek otthon a gyerekekkel. „Az általános napközbeni ellátás helyett a szülőknek kellene támogatást nyújtani, hogy vagy a gyerekkel való otthonmaradás költségeit kompenzálják, vagy a családon belüli, otthoni gyerekgondozást fizessék” – olvasható a dokumentumban.

Bár a tervezet direktben nem szorítaná ki a nőket a munkaerőpiacról, nem nehéz megjósolni, hogy amennyiben megvalósulna, sok nőt kényszerítene arra, hogy anyagi szempontok miatt ők maguk maradjanak otthon a gyerekekkel. 

Családon belüli erőszak, szexuális erőszak és válás

Hogy mi a Projekt 2025 stratégiája ezekben a kérdésekben, az egyelőre nem világos. Abban viszont következetes, hogy a a heteroszexuális házasságot maximálisan ösztönözni és támogatni kell.

És abban is biztosak lehetünk, hogy a tervezett irány oda vezetne, hogy a nők számára még nehezebbé válna a kilépés a veszélyes vagy bántalmazó kapcsolatokból.

Bár az általános elvek szintjén Trump egyetért a Project 2025 elképzeléseinek nagy részével – számos szerzője az ő embere volt és maradna is vélhetően –, van néhány pont, amit valószínűleg el fog utasítani, ha ismét hatalomra kerül. Például a pornótilalmat, amit nem támogat.

A legnagyobb bizonytalanságot így az abortusszal kapcsolatos témák jelentik.

Első ciklusában Trump boldogan adott kulcsfontosságú pozíciókat az abortuszellenes konzervatívoknak, beleértve azokat a legfelsőbb bírákat, akik végül hatályon kívül helyezték a Roe kontra Wade-ítéletet – miközben a hivatalért való indulása során homályosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy megválasztása esetén mit tenne az abortuszpolitika feletti szövetségi hatáskörrel, mondván, hogy a kérdést az államokra akarja bízni

Nem tudhatjuk biztosan, hogy Trump mit tesz az esetleges győzelme után. Mégis jó okunk van azt hinni, hogy megjutalmazná hűséges szövetségeseit – ami azt jelenti, hogy a Project 2025 legszélsőségesebb ötletei közül néhány könnyedén megvalósulhat, ha ismét ő kerül a Fehér Házba.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Joe Raedle / Staff

Mózes Zsófi