Az ország közel harmadában az abortusz szinte minden körülmények között illegális, a Roe kontra Wade-ítéletet megsemmisítő legfelsőbb bírósági döntés következtében a déli államok nagy része hozzáférési lehetőség nélkül maradt. Az elmúlt év nagy részében Florida és Észak-Karolina volt a menedékük azoknak, akik a terhességmegszakítás mellett döntöttek, de a további korlátozások hatálybalépése miatt – Észak-Karolinában a tizenkettedik, Floridában a hatodik hét végéig elérhető az eljárás – hamarosan Dél-Karolina lehet a legmegengedőbb a déli államok közül. Itt a terhesség huszonkettedik hetéig van lehetőség az abortusz elvégzésére, ami azonban hamarosan szintén megváltozhat – ugyanis folyamatban van az új szabályozás elfogadása, amely tiltaná a hatodik hét után végzett abortuszt.

Bár a szigorítást szorgalmazó konzervatív párt állítása szerint a terhességmegszakítás tiltása nem lehetetleníti el, hogy egészségügyi vészhelyzetben abortuszhoz jussanak az érintettek, az orvosok ezzel nem feltétlenül értenek egyet. A jogszabályok megfogalmazása ugyanis gyakran nem egyértelmű, így van, hogy maguk a szakemberek sem tudják, mikor és milyen esetekben végezhetnek abortuszt – ha megtehetik egyáltalán.

Több mint húsz abortuszklinika szinte azonnal bezárt

2022 márciusa és 2023 áprilisa között – bár vannak rendelők, amelyek nyitva maradtak – közel száz létesítmény szüntette be az abortuszok elvégzését. Egyes klinikák kénytelenek voltak olyan államba költözni, amelyben kevésbé szigorúan szabályozzák a tevékenységüket, hiszen a terhességmegszakítás lehetősége nélkül fenntarthatatlanná vált az intézetek működése.

„Olyan ez, mintha egy bőrgyógyásznak azt mondanánk, hogy a vizsgálatokon kívül más bőrgyógyászati tevékenységet nem végezhet.

Nincs más olyan egészségügyi szolgáltató, amelyiktől elvárnák, hogy annak ellenére nyitva tartson, hogy ellehetetlenítik az ellátást” – mondta Amy Hagstrom Miller, a Whole Woman’s Health alapítója, miután a klinika tavaly Új-Mexikóba költözött.

Marva Sadler, aki korábban a texasi Whole Woman’s Health klinikák szolgáltatásait vezette, hónapokig fontolgatta, hogy a Whole Woman’s Healthszel átköltözzön-e az új-mexikói Albuquerque-be – ahol a hálózat most új intézményt nyitott. Az utóbbi évben négyszer költözött Texason belül, hogy továbbra is a Whole Woman’s Healthnél dolgozhasson, de mindig autóval elérhető távolságban maradjon a családjától. „A munkán kívül is több szállal kapcsolódom Texashoz: család, gyerekek, unokák, idős szülők, akikről gondoskodunk – nyilatkozta Sadler októberben, amikor mérlegelte a döntést. – Melyik részét tudom elvágni ezeknek a gyökereknek, ha mégis át kellene költöznöm? Nemcsak a társadalomnak és a nőknek, hanem a családomnak is nagy szüksége van rám.”

„Pénzügyi veszteségeink ellenére közel négyszáz páciensnek segítettünk – mondta Robin Marty, a West Alabama Women’s Center operatív igazgatója. Az egykori abortuszklinika ma már többek között fogamzásgátlással foglalkozik, és segít a vetélések kezelésében.

– Hogy mindez összehasonlítható-e azzal a kétezer-ötszáz abortusszal, amit korábban évente végeztünk? Természetesen nem, de minden egyes páciens olyasvalaki, aki nélkülünk nem jutott volna ellátáshoz.”

„Mintha a saját testemet használnák arra, hogy megbüntessenek”

2022 júliusában, alig egy héttel a Roe kontra Wade-ítélet hatályon kívül helyezése után robbant a hír, miszerint érintettek Indianába kénytelenek utazni a szolgáltatásért, mivel más, környező államok korlátozzák az ellátást. Az egyik ilyen páciens egy tízéves lány volt, aki nemi erőszak áldozataként Ohióból menekült el. „Arra kényszerült, hogy az államon kívülre, Indianába utazzon, hogy megpróbálja megszakíttatni a terhességet, és lehetőséget kapjon arra, hogy megmentse az életét – mondta Joe Biden az abortuszjogokról szóló fehér házi beszédében. – Még csak tízéves! Megerőszakolták, hathetes terhes, máris rengeteg trauma érte. És most arra kényszerült, hogy egy másik államba utazzon.”

Louisianában, bár az orvosoknak engedélyezték, hogy vészhelyzetben abortuszt végezzenek, senki sem volt teljesen biztos abban, hogy mi minősül vészhelyzetnek – ez a kérdés pedig újra és újra felmerült, nemcsak az államban, de az egész országban. Egy louisianai orvos arról mesélt, hogy az egyik páciensének a terhessége tizenhatodik hetében elfolyt a magzatvize, túl korán ahhoz, hogy a magzat túlélje.

És bár a páciens meg akarta szakíttatni a terhességet, az orvosnak jogilag nem volt lehetősége segíteni neki.

Ehelyett, mondta az orvos, a páciens „kénytelen volt fájdalmas, órákig tartó vajúdáson keresztülmenni, hogy életképtelen magzatot hozzon világra, kívánsága és az orvosi szakvélemény ellenére”, miközben közel egy liter vért vesztett.

Arizonában egy huszonhárom éves nő gyógyszerekkel, titokban, egy szállodában volt kénytelen megszakítani a terhességét, mivel az egymással ellentmondásban álló jogszabályok miatt az arizonai abortuszszolgáltatók ideiglenesen leállították az eljárás elvégzését. „Úgy érzem, mintha mindenki ellenem lenne, és azt mondaná: te keveredtél ebbe, úgyhogy jobb, ha kitalálod, hogyan hozod rendbe, vagy élsz a következményekkel – mondta a Vice-nak. 

– Úgy érzem, mintha a saját testemet használnák arra, hogy megbüntessenek.”

2022 augusztusában a nebraskai rendőrség több bűncselekménnyel is megvádolta a tizenhét éves Celeste Burgesst és édesanyját, Jessica Burgesst, miután mindent megtettek annak érdekében, hogy a lány terhességét megszakítsák. Annak ellenére, hogy állítólag még azelőtt idézték elő a vetélést, hogy a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte volna a Roe-ítéletet, a rendőrség bírósági végzéssel megszerezte Celeste privát Facebook-üzeneteit, hogy ezt felhasználva vádat emelhessen. 

A többség nem ért egyet a szigorítással

Felmérések szerint az amerikaiak több mint hatvan százaléka nem ért egyet Roe kontra Wade-ítélet hatályon kívül helyezésével. Az amerikaiak közel hetven százaléka – ami rekordmagas aránynak számít – úgy véli, hogy az abortusznak legálisnak kellene lennie a terhesség első harmadában, abban az időintervallumban, amelyben az Amerikai Járványügyi Hivatal adatai szerint az abortuszok túlnyomó többségét végzik.

A Roe-ítélet hatályon kívül helyezése utáni hat hónapban közel hetvenezer ember nem élhetett a terhességmegszakítás lehetőségével a saját államában, és több mint harmincezren egyáltalán nem jutottak legális abortuszhoz.

Hogy mi történt velük, az valószínűleg soha nem fog kiderülni – az viszont biztos, hogy a fentiekhez hasonló történetek egyre csak sokasodnak.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images / Chip Somodevilla / Staff

Mózes Zsófi