Alekszej Navalnij 1998-ban szerzett jogi diplomát, majd pénzügyi területen is képezte magát. 2004-ben részt vett a Moszkvaiak Védelmi Bizottsága nevű szervezet létrehozásában, és 2008-ban kezdte tényfeltáró tevékenységét, amelynek során számos korrupciós ügyet hozott napvilágra. Ezzel párhuzamosan politikai karrierbe kezdett, a Haladás Pártja nevű ellenzéki pártnak később a vezetője lett.

Megkerülhetetlen lett az orosz politikában, felszólalásai és kiállásai Putyin ellen hamar ismertté és népszerűvé tették az orosz ellenzékiek körében. 2018-ban szándékai szerint elindult volna Putyin ellen az elnökválasztáson, és bár megszerezte a kellő mennyiségű ajánlást, a választási bizottság elutasította a jelöltként való indítását arra hivatkozva, hogy a politikus gazdasági bűncselekmény miatt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat választáson. Ezt követően Navalnij tüntetést szervezett és bojkottot hirdetett a 2018-as orosz elnökválasztás ellen, amiért őrizetbe vették.

Vlagyimir Putyin elnök egy ideig nyilvánosan nem foglalkozott vele, a nevét sem volt hajlandó kimondani, ezzel is jelezve, hogy számára nem ellenfél, jelentéktelen tényező Navalnij.

Egy ponton túl aztán minden lehetséges módon próbálta ellehetetleníteni a Kreml: az irodáit felforgatták, a tüntetéseit betiltották, a vele nyíltan szimpatizáló embereket a hatóságok vegzálták, letartóztatták és megbüntették.

Navalnij a róla szóló 2022-es, az HBO és a CNN által közösen jegyzett dokumentumfilmben (ami most is megtekinthető az HBO Max felületén) úgy nyilatkozott, hogy sokáig azt hitte, mivel országszerte és globálisan is ismert és népszerű lett, a hatalom nem fog az életére törni, a nyilvánosság megvédi. Tévedett.

2020. augusztus 20-án egy repülőút során novicsokkal mérgezték meg. Ezt az idegmérget orosz állami laboratóriumban állíthattak elő. Navalnijt először az oroszországi Omszkban, majd Berlinben kezelték, így túlélte a mérgezést, a vér- és vizeletvizsgálat pedig kimutatta a harci idegméreg nyomait a szervezetében. Navalnij Putyint vádolta azzal, hogy megrendelte a meggyilkolását – a Kreml azonban tagadta, hogy köze lenne a merénylethez.

Miután felépült, Navalnij 2021 januárjában visszatért Németországból Moszkvába, ahol jól tudta, mi vár rá: a repülőtéren letartóztatták, majd szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt ítélték el, 12 év letöltendőt kapott. Később aztán bűnösnek találták még szélsőséges közösség létrehozásában és számos egyéb bűncselekményben, amiért további 19 évet kapott. 

Az utóbbi időben Navalnijt Oroszország egyik legkeményebb börtönében tartották fogva: a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepe az északi sarkkör közelében van, a foglyokat pedig hajnali ötkor ébresztik az orosz himnusszal, és szinte bármiért magánzárkába küldik az elítélteket.

Navalnij kollégái az orosz büntetésvégrehajtás által közölt információk mellett egyelőre nem kaptak más hírt, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják a hírt.

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ euronews (magyarul)

Dián Dóri