„Szabad Oroszországban akarok élni, szabad Oroszországot akarok építeni – mondta Julija Navalnaja legutóbbi videóüzenetében. – Tudom, hogy úgy tűnik, már nem lehetséges folytatni a küzdelmet.

De többre van szükségünk. Arra, hogy mindannyian összefogjunk, és egy erős, ökölbe szorított kézzel lecsapjunk erre az őrült rezsimre: Putyinra, a barátaira, az egyenruhás banditákra, a tolvajokra és gyilkosokra, akik megnyomorították az országunkat.

Arra kérem önöket, hogy álljanak mellém – mondta a kilencperces videóban, amely azóta már többmilliós nézettségnél jár. – Arra kérem önöket, hogy osztozzunk a dühben. A dühben, a haragban, a gyűlöletben azok iránt, akik meg merték ölni a jövőnket.”

Nem tervezett politikai pályára lépni

Navalnaja 1976-ban született Moszkvában egy elismert tudós és egy köztisztviselő gyerekeként. Közgazdaságtant tanult és banki területen dolgozott, mielőtt otthagyta a munkahelyét, hogy a gyerekei nevelésére koncentrálhasson. Navalnijjal 1998-ban egy törökországi nyaraláson ismerkedett meg, két évvel később pedig összeházasodtak. Erre egy interjúban így emlékezett vissza: 

„Nem egy ígéretes ügyvédhez vagy egy ellenzéki vezetőhöz mentem hozzá. Egy Alekszej nevű fiatalemberrel házasodtam össze.”

Bár Navalnaja igyekezett távol tartani magát a nyilvános politikai szerepvállalástól, és hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata a férje támogatása és a családi egység fenntartása, ahogy Navalnij pályája egyre feljebb ívelt, először korrupcióellenes aktivistaként, majd ellenzéki politikusként – beleértve a 2013-as indulását a moszkvai polgármesteri címért és az elnöki posztért való indulását 2018-ban –, Julija mindig mellette volt.

Az évek alatt világossá tette, hogy osztja férje Putyin-ellenes nézeteit, nyilvános szerepléseit és nyilatkozatait Navalnij életének kulcsfontosságú fordulópontjaira korlátozta, és szót emelt a férfi szabadon bocsátásáért és a vele való humánus bánásmódért.

Támogatta férjét a tüntetéseken, részt vett a bírósági tárgyalásokon, többször őrizetbe vették, és segített Navalnijnak túlélni és felépülni a 2020-as mérgezésből.

Nyíltan beszéltek egymás iránti szerelmükről

Navalnaja jelen volt a bíróságon 2021. február 2-án is, amikor Navalnijt három és fél év börtönbüntetésre ítélték egy 2014-es sikkasztási ügy kapcsán. Az ellenzéki politikus az üvegre szívet rajzolt feleségének – és ezzel egy pillanat alatt vált az internet kedvencévé –, majd miután a bíró felolvasta az ítéletet, odakiáltotta a feleségének: „Ne szomorkodj! Minden rendben lesz!”

Navalnij Valentin-napon, két nappal a halála előtt az Instagramon egy feleségével közös képet tett közzé, a poszt szövege pedig a következő volt: „Minden másodpercben érzem, hogy közel vagy hozzám, és egyre jobban szeretlek.”

Történetük és kapcsolatuk szöges ellentétben állt Putyinéval, aki 2013-ban jelentette be válását, és igyekezett titokban tartani magánéletét, beleértve a gyerekei számát és kilétét is.

Amennyiben átveszi férje szerepét, Navalnaja más aktivista özvegyek által kitaposott úton járna

Coretta Scott King amerikai polgárjogi harcostól a Fülöp-szigeteki Corazon Aquinóig nem Navalnij özvegye az első nő, aki folytatja férje küldetését: a száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanovszkaja is vonakodva ugyan, de végül indult az elnökválasztáson, miután férjét, Szjarhej Cihanovszkijt 2020-ban bebörtönözték.

Navalnij harcának folytatása azonban nehézségekkel és veszélyekkel jár, mivel Moszkva nyilvánvalóan figyelni fogja Navalnaja minden lépését. 

Bármilyen kísérlet arra, hogy Oroszországon belülről irányítsa az ellenzéket, szinte biztos, hogy a letartóztatásához vezetne, míg a külföldről tevékenykedő vezetőt a Putyin-kormányzat a nyugati hírszerzés által irányított bábnak tekintené.

„Ha Navalnaja ezt Oroszországban teszi, akkor nagy eséllyel ott végzi, ahol néhai férje – mondta Alekszej Levinson, az orosz közvélemény-kutató cég, a Levada Központ szociokulturális kutatásainak vezetője. – Ha azonban külföldről teszi mindezt, a hatása ugyanaz lesz, mint az összes többi embernek, akik valahogyan külföldről próbálják befolyásolni az Oroszországban zajló folyamatokat: véleményem szerint nem sok mindent érnek el.”

Tatjana Sztanovaja, az RPolitik elemző cég alapítója szerint Navalnaja nyilatkozata „egyértelmű ajánlat a független politikai szerepvállalásra”.

„Nagyon sok múlik majd azon, hogy mit tud felmutatni. Nem mint egy halálra kínzott, figyelemre méltó politikus özvegye, hanem mint független személyiség”

– mondta.

Putyin következő célpontja

Az orosz állam által felügyelt médiában minden nyilvános fellépését intenzív vizsgálatnak vetik alá, és a kommentelők azzal vádolják, hogy túlságosan vidám, vagy hogy a CIA utasítására cselekszik.

„Nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, mert egyértelmű, hogy ő lesz a Kreml rágalomhadjáratainak következő célpontja – nyilatkozta Ljubov Sobol ügyvéd, aki korábban együtt dolgozott az orosz ellenzéki politikussal. – Megpróbálják majd megtörni őt.” 

„Mindig is fontos volt számára, hogy a gyerekek gyerekek maradjanak, az otthon maradjon otthon, a család pedig család lehessen

– mondta Anna VedutaNavalnij korrupcióellenes alapítványának Washingtonból dolgozó alelnöke, az ellenzéki politikus korábbi szövetségese. – Most, Navalnij halála után, viszont nincs választása. Ők ketten egyek, és soha nem fog meghátrálni vagy elárulni az eszméit.” Azt azonban, hogy Navalnaja képes lesz-e megtalálni a saját politikai stílusát, a saját hangját és egy kellően erős támogatói csapatot, az idő dönti el.

Forrás: ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images / Photonews / Contributor; YouTube / euronews (magyarul)

Mózes Zsófi