Homályos pénzügyi jövő

Azt tapasztalom, hogy a várandós kismamák a legtöbb esetben nincsenek tisztában azzal, milyen ellátásokra lesznek jogosultak abban az időszakban, amíg távol vannak a munkahelyüktől. Pedig ha belegondolunk, akár több évről is beszélhetünk, főleg, ha egymás után érkeznek a gyerekek. Persze, honnan is tudnák, sok munkáltató röviden elmondja a teendőket, de kalkulációt biztosan nem készít. Így aztán kissé lutri, milyen jövedelemre számíthat az anya, amikor megszületik a gyermeke. Hogy az alapokat kicsit a helyükre tegyük, vegyük végig röviden, hogyan is jönnek az ellátások időrendben egymás után, és hogyan lehetséges mellette munkát végezni. 

Csed – 168 napig

Amikor megszületik a baba, az első időszakban szülési szabadságon van az anya, amely időszakra, ha jogosult, csecsemőgondozási díjat kaphat – ez a közismert csed. 168 napig jár, legkésőbb a gyermek születésétől indul, legkorábban a várt szülés előtt 28 nappal.

A csed mellett tilos minden keresőtevékenység – értelemszerűen nem dolgozhatsz munkaviszonyban, de egyéni vállalkozásodban sem.

Ha azonban sikerül találnod egy olyan alkalmazottat, aki helyetted elvégzi a munkát, akkor számlát kiállíthatsz. Sajnos arra sincs lehetőség, hogy alkalmi munkát vállalj, ha azonban olyan szerencsés vagy, hogy szerzői jogdíjat kapsz, akkor annak semmilyen akadálya nincs.

Szabadabb a gyed, de…

A 169. naptól indul a gyermekgondozási díj, vagyis a gyed, amely a gyermek kétéves koráig jár. Jó hírem van, itt már korlátlanul, tehát akár teljes munkaidőben is lehet munkát végezni, és persze a vállalkozásod útjában sem áll semmi. Ha ekkor merülne fel benned, hogy egy-egy alkalmi munkát elvállalj, nincs semmi akadálya, azonban szólok, hogy ugyanannál a munkáltatónál ezt nem teheted meg, mint ahol egyébként munkaviszonyban is állsz. És még egy tipp:

ha az aktuális munkahelyedre éppen nem tudsz, vagy nem akarsz visszamenni, de fenntartanád ezt a jogviszonyt, akkor nagy eséllyel ezt is megteheted: nézd meg, mit mond erről a munkaszerződésed, kérnek-e engedélyt, van-e benne tiltás, esetleg a kollektív szerződés (ha van) kitér-e a többes jogviszony létesítésére.

Ha nincs ilyen probléma, akkor annyi a teendőd, hogy írásban tájékoztatod a munkáltatót (az újat is a régiről), hogy hol fogsz dolgozni, mikortól, milyen munkakörben. Az eredeti munkaviszonyodban pedig maradsz fizetés nélküli szabadságon. Sosem tudhatod, beválik-e az új hely, vagy milyen lehetőségek merülnek fel később az eredeti helyeden, ahová mégis visszamennél. 

 

Magyarországon a gyermek hároméves koráig akár otthon is maradhat a szülő. A két és három éves kor között azonban, valljuk be, sok pénz nem jön a konyhára. A jelenlegi bruttó 28 500 Forint, amiből még tíz százalék nyugdíjjárulék is lejön, sokra nem elég. Így nem csoda, hogy ilyenkor már sokan munkát vállalnak, amit meg is tehetnek, teljes munkaidőben lehet már munkát végezni a gyes alatt is.

De ki vigyázzon a gyermekre? Lesz hely a bölcsiben?

Sokan tapasztalják, hogy a legtöbb helyen hosszú várólisták vannak az állami bölcsikben. Szerencsés, aki bejut, így nem kell más megoldást keresnie: drága bébiszitterre vagy magánbölcsire költeni. Mostanában kevés olyan családdal találkozom, ahol a nagyszülő tud segíteni a gyermek napi szintű ellátásában, hiszen ők is dolgoznak, vagy messze vannak. És bár a home office egyre elterjedtebb, őszintén, gyerek mellett dolgozni… Betegség idején, vagy egy-egy nap megoldható, de hosszú távon kevéssé hatékony. 

Tegyük tisztába először azt, hogy nem ugyanaz a gyed-bölcsi kettősének a kérdése (amiről mindjárt részletesen szó lesz), valamint az, hogy kit vesznek fel az állami bölcsődékbe.

Az állami bölcsődéket ugyanis azért biztosítják, hogy ha mindkét szülő dolgozik, a gyermek nappali felügyelete biztosítva legyen. Ha azonban az egyik szülő otthon van, akkor az állami bölcsibe nagy eséllyel nem veszik fel a gyermeket.

Ezért kérnek munkáltatói igazolást mindkét szülőtől. Egy ilyen helyzetben könnyen elképzelhető, hogy az anyának még nincs másik munkaviszonya, de keres állást, és a bölcsőde vezetője ad számára két-három hónap haladékot. Ez azonban független attól, hogy éppen gyedet vagy gyest kap, illetve melyik szülő kapja. 

 

Mehet a bölcsibe, de…

A másik kérdés, ha beadom a gyereket a bölcsibe (legyen szó államiról vagy magánról), és nem vesznek vissza a munkahelyemre, hogy attól a gyedet vagy a gyest kapom-e tovább. Nem mindegy, ugyanis. A legszerencsésebb helyzet az, amikor az anya jelzi a munkahelyén, hogy szeretne visszamenni, elkezdi kivenni a felhalmozott szabadságait, azzal a nappal pedig a gyermek is elkezdi a bölcsibe való szoktatást. Ez volna az álomfolyamat. Ha azonban a munkáltató nem tud visszavenni, de a gyermek már menne bölcsibe, te pedig azt tervezed, hogy keresel másik állást közben, akkor már nem olyan könnyű a helyzet.

És akkor jöjjön egy kis száraz jogszabály:

A jogosultsági feltételek fennállása esetén nem jár a szülőnek a gyermekgondozási díj (többek között), ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében, mini bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, családi bölcsődében, napközbeni gyermekfelügyeletben) helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben tanul, vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, vagy az intézmény, ahol a gyermeket elhelyezték, rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújt.

Fordítsuk le magyarra:

Nem jár a gyed, ha a gyermeked bölcsiben van, és te közben nem dolgozol.

Állami vagy magánbölcsi? Nem számít. Csak fél napot van a gyermek. Nem releváns. És ha heti három napot megy? Nem tér ki rá a jogszabály. Ha tehát a gyermeked elkezdi a bölcsibe a beszoktatást, és te attól a naptól nem kezded el legalább a szabadságokat kivenni, nem jár gyed. 

Nem arról van szó azonban, hogy attól a naptól nem folyósítják az ellátást automatikusan, ezt neked kell lemondani. Amikor a gyed-igénylőt leadtad, aláírtad, hogy nyolc napon belül bejelented a változást az ellátást folyósító szerv felé. Vagyis

a te felelősséged lesz, ha kapod a gyedet, a gyermek bölcsiben van, te nem folytatsz keresőtevékenységet, és így jogosulatlanul veszed fel az ellátást. Van, hogy kiderül, van, hogy nem.

  

Néhány tipp, mit tudunk tenni ilyen helyzetben

Mindig az a kérdés, hogy a gyedet igénylő dolgozik-e. Ha tehát apa átveszi a gyedet, aki egyébként dolgozik, akkor nem gond, ha anya még nem helyezkedett el, de közben a beszoktatást már elkezdték. Az „apa-gyed” nem mindig jó megoldás, folyton hangsúlyozom, hogy harmincnapos megszakítás esetén megszakad a folyamatos jogviszony, jelen esetben az anyának (lévén, nem dolgozik, ellátást nem kap, fizetnie kell a tb-t, ami azonban biztosítási jogviszonyt nem keletkeztet). De ha csak pár hétről van szó, lehet ez megoldás.

A jogszabály nem szabja meg, hogy heti hány órát kell dolgoznia a gyeden lévő anyának, hogy a gyed is megmaradjon, de a gyermek bölcsibe is járhasson. Ha tehát van lehetőség részmunkaidőben dolgozni valahol, akár másik munkahelyen (és ezt a munkaszerződés engedi), akkor el lehet menni ebbe az irányba is. 

És ha nagy vágyad vállalkozást indítani, lehet, hogy éppen itt az ideje. Nincs munkaidő, a magad ura vagy, és adózási formától függően kedvező lehet a vállalkozás indítása gyed alatt.

Ugyanis, ha átalányadózó vagy sima szja szerinti adózó vagy, akkor a minimum járulékokat nem kell megfizetned, csak a havi jövedelmed után adózol. 

És mi a helyzet, ha már elmúlt a gyermek kétéves és gyest kapsz? Az ismert kevés összegről már nem kell lemondanod, tehát ha a gyermek bölcsis, de te nem dolgozol, akkor is járhat a gyermek bölcsibe. 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Liderina

Czeglédi Bernadett