A lista története egy, az egész világon nagy felháborodást kiváltó tragédiával kezdődött: 2012-ben a 23 éves Jyoti Singh indiai orvostanhallgató brutális, csoportos nemi erőszak áldozata lett egy autóbuszon Új-Delhiben, majd két héttel később belehalt sérüléseibe. Ezt követően Liliane Landor, a BBC egyik felső vezetője és Fiona Crack szerkesztő számos újságíró támogatásával kezdeményezte, hogy több szó essen a médiában a nőket érintő témákról és a nők sikereiről. Az ötletet elsöprő lelkesedéssel fogadták az olvasók. Így született meg 2013-ban a BBC 100 Nő listája és a hozzá kapcsolódó, egy hónapos programsorozat, amelynek során a világ különböző pontjain élő nők megvitatták az őket érintő témákat, kulturális és társadalmi nehézségeket. Az elmúlt hét évben szó esett anyaságról, családon belüli erőszakról, szexuális zaklatásról, oktatásról, az egyenlő munkáért járó egyenlő bér elvéről, nőinemiszerv-csonkításról, vallásról.

A meg nem énekelt hős

Az idén már a megjelenés előtt elhangzott, hogy ez a lista más lesz, mint az elmúlt években, ahogy 2020 is különbözött a korábbi évektől: az idén a megszokottól eltérően az első hely üresen maradt.

Ebben a zűrzavaros évben, amikor számtalan nő hozott áldozatot azért, hogy másoknak segítsen, a BBC munkatársai az üresen hagyott hellyel előttük és azok előtt tisztelegnek, akik életüket vesztették a másoknak való segítségnyújtás közben.

Az alkotók ezzel annak is teret szándékoztak adni, hogy mi, olvasók is megálljunk egy pillanatra, és végigvegyük gondolatban azokat a nőket, akik ebben a nehézségekkel teli évben pozitív hatást gyakoroltak ránk.

Jane Fonda – Forrás: Getty Images/Caroline McCredie

A listán szereplők tevékenységei sokfélék, ahogy a problémák sora is, amelyekre megoldást keresnek. Az ismert klímaaktivista Jane Fonda színész mellett a női nemi szervek megcsonkítása ellen Szomáliföldön küzdő Ubah Alin vagy a koronavírus-vakcinát kutató, oxfordi csoport vezetőjén, Sarah Gilberten át a női pártvezetők alkotta koalíciós kormányt vezető Sanna Marin finn miniszterelnökig szintén nagyon sokféle területen, nagyon eltérő társadalmi és kulturális közegből érkező hölgyek kerültek fel a mértékadó listára.

Sanna Marin – Forrás: Getty Images/Sean Gallup

Az életkor sem számít: a most 13 éves Ridhima Pandey kilencévesen tagja volt annak a 16 fős gyerekcsoportnak, amelynek tagjai az ENSZ-hez benyújtott petíciójukban aktív környezetvédelmi szerepvállalásra szólították fel országukat. Ridhima azóta is tevékeny klímaaktivista.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ridhima Pandey (@ridhimapandeyy) által megosztott bejegyzés

A 82 éves, szintén indiai Bilkis Dadi ülősztrájkot folytatott egy állampolgári törvénymódosítás elleni tiltakozásként, ő szintén bekerült a leginspirálóbb asszonyok közé – nemcsak itt, de a Time magazin listáján is.

Bilkis Dadi – Forrás: Getty Images/Naveen Sharma/SOPA Images/LightRocket

Mentőszolgálat, járványkövetés, prostituáltak támogatása: a tudáskategória

Az ukrán dr. Anastazia Volkova mezőgazdasági fejlesztő, drónok, műholdadatok és algoritmusok segítségével járul hozzá a mezőgazdasági termelés optimalizálásához.

A kenyai orvos, dr. Jemimah Kariuki korábban is sokat tett a méhnyakrák megelőzése érdekében. A lezárások alatt nőgyógyász-rezidensként figyelt fel a szülészetre érkező nők számának zuhanása és a komplikációk számának emelkedése közötti összefüggésre: a szállítás korlátozottsága miatt későn jutottak kórházi ellátáshoz a vajúdó asszonyok.

Kenyában, ahol a járványt megelőzően 100 ezerből 362 nő halt bele a szülésbe, ingyenes mentőszolgálatot szervezett egy Uber típusú szolgáltatás segítségével azoknak a várandósoknak, akiknek sötétedés után kell kórházba jutniuk.

Rina Akter korábban szexmunkásként dolgozott Banglades fővárosában, Dakkában. Most egy alapítvány munkatársaként segíti a járvány miatt éhező prostituáltakat. Ételt osztott a nehéz helyzetbe került egykori sorstársainak, tanácsokkal látta el őket, és folyamatosan azon dolgozik, hogy kiemelkedhessenek a méltatlan helyzetből. „Az emberek talán lealacsonyítónak találják a foglalkozásunkat, de azért csináljuk, hogy ennivalót tudjunk venni. Azon dolgozom, hogy ezek a lányok ne maradjanak éhen, és a gyerekeiknek már ne ez a sors jusson.”

Lauren Gardner – Forrás: Getty Images/Samuel Corum

Lauren Gardner amerikai mérnökprofesszor vezette azt a csapatot, amely interaktív járványkövető rendszert dolgozott ki, amelyet világszerte használnak kormányok, kutatók és a média. Dr. Ethelreda Nakimuli-Mpungu ugandai pszichiáter azon fáradozik évek óta, hogy a mentális betegségeket kezelő terápiák elfogadottak legyenek a társadalomban, főleg a HIV-fertőzöttek körében. Az általa kidolgozott alacsony költségvetésű csoportterápiával hatékonyan gyógyítható a depresszió. A brit civil társadalmi miniszter, Diana Barran a családon belüli erőszak ellen végzett munkája elismeréseként került fel a listára.

Diana Barran – Forrás: Wikipedia

Tablet időseknek, újrahasznosított játszótér és távoktatás: a kreativitáskategória

Karen Dolva norvég UX/dizájnfejlesztő magánnyal és elszigeteltséggel küszködött még pár éve, majd sikertelen öngyilkossági kísérlete után létrehozta a No Isolation nevű céget, és munkatársaival olyan applikációt fejlesztettek ki hosszan tartó betegségben szenvedő gyerekek számára, amellyel távoktatás formájában részt vehetnek osztálytársaik óráján. Egy másik programjukkal azokat a magányos időseket segítik, akik nem érzik otthonosan magukat a tabletek világában, így Karenék programjának segítségével tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel. TEDx-beszédében saját tapasztalatai mellett a magány közegészségügyi hatásairól is beszél.

Karen Dolva – Forrás: YouTube

A szír filmrendező, Waad al-Kateab 2016-ban kényszerült elhagyni szülővárosát, Aleppót. Waad a háború borzalmai között lett szerelmes, és ekkor született meg lánya, Sama. A For Sama című, megrázó erejű dokumentumfilmje a lányának szóló üzenet, krónika Aleppo ostromáról, a kórházak bombázásáról és a lakosok szenvedéséről, és egyben Waad belső lelki tusája arról, hogy a lánya érdekében elhagyja-e szülővárosát. Az Emmy- és Oscar-díjas filmrendező Action for Sama nevű kampánya a szíriai kórházak bombázásának leállításáért küzd.

A vietnámi építész, Chu Kim Duc a gyerekek játékhoz való jogáért harcol azáltal, hogy újrahasznosított anyagokból ingyenes játszótereket építenek társaival. A már létrehozott 180 játszótér mellett a Vietnámi Nemzeti Gyermekkórháznak terápiás játszótereket alkottak, s közben alacsonyabb karbonlábnyomú játszóterek kialakításán is dolgoznak.

A burmai Nandar az ázsiai országban ritkaságszámba menő podcastjain olyan, a társadalomban még ma is tabunak számító témákról beszélget vendégeivel, mint a menstruáció vagy az abortusz, amely illegális volta miatt a harmadik leggyakoribb halálok a nők körében.

A krónikus fáradtságban és festékes szemideghártya-gyulladásban szenvedő walesi Elin Williams blogjában betegségei érzelmi hatásáról, az ebből fakadó társadalmi korlátokról mesél, miközben írásait átszövi a remény és a fogyatékkal élőknek való segíteni akarás.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

E L I N (@myblurredworld) által megosztott bejegyzés

Harc a nemi egyenlőségért, az LMBTI-jogokért és az áldozathibáztatás ellen: az identitáskategória

Az afroamerikaiakat megillető egyenlő bánásmódért küzdő civil mozgalom, a Black Lives Matter három alapítója, Alicia Garza, Opal Tometi és Patrisse Culloss mellett ott van a listán a thai modell, színésznő, ENSZ jószolgálati nagykövet, Cindy Bishop is, aki a nemi egyenlőségért száll síkra.

2018-ban indított #donttellmehowtodress, azaz „ne mondd meg nekem, hogyan öltözzem” kampánya a hatóságok azon felhívására adott reakciója volt, amelyben arra szólították fel a nőket, a szexuális zaklatás elkerülése érdekében ne viseljenek szexi ruhákat a thai újévi fesztivál alatt.

Áldozathibáztatást elítélő kezdeményezése mögé tömegek álltak be, a thai kormánnyal és számos nagykövetséggel együtt. Közben gyerekkönyveket is ír, amelyek a biztonságról, jogokról és az egymás tiszteletére épülő kapcsolatokról szólnak.

Az ujgur Muyesser Abdul’ehed orvosnak készült, majd diploma után az irodalom felé fordult: verseket írt, és első regénye, a Farewell to the Sun (Búcsú a Naptól) az első nagyobb lélegzetvételű regény az ujgur területeken működő átnevelőtáborokról.

Alice Wong amerikai aktivista a mozgássérültek érdekeiért küzd azzal, hogy személyes történeteiket juttatja el a nagyközönséghez.

A Givenchynál debütáló Lea T. transznemű brazil modell az LGBT-közösség jogaiért küzd.

Afganisztánban csak az apa neve szerepelhet a gyerek születési anyakönyvi kivonatán, a menyasszony nevét meg sem említik az esküvői meghívók, és amikor egy nő meghal, a neve nem szerepel a halotti anyakönyvi kivonaton vagy a sírkövön. Laleh Osmany WhereIsMyName kampányával és három év megfeszített munkájával érte el, hogy az afgán kormány engedélyezze, hogy a gyerekek személyi igazolványában szerepeljen az anya neve.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marco Di Bello (@marcodibello85) által megosztott bejegyzés

Vezetőitevékenység-kategória

„A nemünk és a származásunk nem határozhatja meg a jövőnket” – vallja az argentin Evelina Cabrera, aki tizenhárom évesen, szülei válását követően az utcán találta magát. Négy évig élt teljes kiszolgáltatottságban, majd amikor barátja megütötte, öngyilkosságot kísérelt meg. Tizenhét évesen visszaült az iskolapadba, tornatanár lett, és éveken át focizott.

Argentína első női futballmenedzsereként a sportot használja fel arra, hogy lehetőséget teremtsen nőknek a kitörésre és a felemelkedésre: bebörtönzötteknek, vakoknak és hátrányos helyzetűeknek szervezett focicsapatot.

A demokráciapárti hongkongi aktivista, Agnes Chow jelentős szerepet vállalt a 2014-es esernyős mozgalomban, valamint a tavalyi és idei évi tüntetésekben, amelynek egyik szervezőjeként augusztusban letartóztatták. A családját és hazáját védelmező kínai hősnő után támogatói csak Mulannak hívják.

Agnes Chow – Forrás: Getty Images/Keith Tsuji

A listára felkerült az orosz Okszana Puskina politikus, az orosz parlament egyetlen tagja, aki kiállt a több tucat újságírónő mellett, akik Leonyid Szluckij politikus ellen tettek feljelentést szexuális zaklatás miatt. A nigériai Aisha Yesufu a Bring Back Our Girls, a Boko Haram által elrabolt 200 kislány kiszabadításáért küzdő kampány egyik kezdeményezője. Aisha aktívan küzd a korrupt, szexuális erőszakért és gyilkosságért is felelős rendőrök felelősségre vonhatóságáért. Szvjatlana Cihanovszkaja a belorusz ellenzék Litvániába kényszerült vezetője, aki külföldről irányítja a demokráciáért folyó harcot.

Szvjatlana Cihanovszkaja – Forrás: Getty Images/Thierry Monasse

És a te listád élén ki áll?

Az üres helyre nálam sokan felkerültek: pedagógusok, akik ebben a bizonytalansággal terhelt időszakban a lehető legtöbb normalitással töltötték meg az online térbe szorult mindennapokat a nyolcéves lányom számára; az egészségügyben dolgozók, köztük az unokahúgom, Marcsi, aki egy vidéki kórházban ápolja a koronavírusos betegeket; Adél barátnőm, aki időt, energiát, fáradságot nem kímélve dolgozott a honlapomon.

Anyukám szintén ott van az első helyen, de neki ehhez nem kell világjárvány, ahogy a barátnőimnek, Kollinak, Gabinak és Taminak sem. A sorban még rangsor nélkül következik Edith Eva Eger, illetve a könyvei, végtelen tiszteletet érdemlő számomra is L. Ritók Nóra, aki mélyszegénységben élő gyerekekért dolgozik.

Idetartozik még Viki barátnőm, akivel a washingtoni korlátozások ideje alatt napi programként egy közeli patak partjára vittük a gyerekeket kavicsot dobálni, és akinek a humora segített átvészelni a nehezebb napokat.

Ahogy végigolvasom a listát és az első helyezetteimre gondolok, Szvjatlana Cihanovszkaja szavai jutnak eszembe: „Soha, egy pillanatra se gondold, hogy gyenge vagy. Gyakran nem tudjuk, milyen erősek vagyunk valójában.”

Keresd a nőt!

Sajnos lehetetlen mind a száz fantasztikus nő munkáját és eredményeit bemutatni ebben a cikkben, így inkább azt a sokrétű tevékenységet szerettem volna érzékeltetni, amelyet végeznek. Történeteik felemelők, sokuk sorsa megrázó, mások élethelyzete elgondolkodtató. A szír rendező, Waad al-Kateab dokumentumfilmjének trailerét vagy a magány és társadalmi elszigeteltség ellen küzdő norvég Karen Dolva TEDx-beszédét nem lehet sírás nélkül végignézni. Valamennyiük ereje elképesztő és tiszteletre méltó.

 

A BBC teljes listájáért kattints IDE!

Trembácz Éva Zsuzsanna

 

Szerzőnk írásait Facebook-oldalán és honlapján is olvashatod.