Jó ideje igyekszem tudatosan élni és fenntartható háztartást vezetni

Azaz tényleg minimális mennyiségű műanyagot vásárolni, csökkenteni a hulladékot, és nem pazarolni az élelmiszert. Az erőfeszítéseim ellenére sajnos tisztában vagyok vele, hogy még bőven van hová fejlődnöm. Bevásárló zsákokat például még nem szereztem be, hogy kiküszöböljem velük a kimért zöldség-gyümölcs tárolására használt vacak plasztikzacskókat, és sajnos a szemetest is megetetem időről időre annyi élelmiszer maradékkal, hogy elkapjam a kutyám vágyakozó tekintetét: bárcsak lehetne ő is inkább kuka. 

1,85 tonna felesleg

Az elmúlt évek tapasztalatainak, és a folyamatos tájékozódásnak hála, viszont pontosan tudom, milyen fontos, hogy képezzük magunkat, tervezzünk előre, és tisztában legyünk azokkal a lehetőségekkel, amikkel csökkenthetjük az élelmiszerpazarlásunkat. A hazai állapotok ugyanis felettébb aggasztóak. Felmérések szerint évente 1,85 millió tonna élelmiszert pocsékolunk el teljesen feleslegesen – egy másik felmérés szerint fejenként évente 68 kilogrammot.

Ez nemcsak etikusan megkérdőjelezhető cselekedet, de iszonyú pénzkidobás is. Felmérések szerint egy négyfős magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert dob ki, amit így teljesen feleslegesen vett meg. 

Mindannyiunk felelőssége, hogy ezt a döbbenetes mennyiséget csökkentsük, vagy úgy, hogy eleve megelőzzük a kialakulását, vagy végső megoldásként igyekezzünk megtalálni azokat a lehetőségeket, melynek során rászorulók kaphatják meg azt az élelmiszert, ami számunkra feleslegessé vált. Íme, néhány hasznos praktika, tipp, szolgáltatás és szervezet az élelmiszerpazarlás visszaszorítására onnantól, hogy eleve létre sem hozzuk a problémát, odáig, hogy mit kezdjünk vele, ha már ott van.

Megelőzés

1. Mennyiség helyett minőséget

A matek nagyon egyszerű: úgy tudod a legokosabban elkerülni, hogy a kukába kelljen dobnod ételt, hogy nem hozol létre felesleget. Tapasztalatból tudom, ez valójában milyen nehéz, hiszen a legtöbb élelmiszerlánc azt támogatja, hogy nagyobb mennyiséget halmozz fel otthon. A Maradék nélkül nevezetű program több gyakorlati tanácsa mellett az egyik ez:

ugyanazt a pénzt inkább kevesebb, de jobb minőségi holmira költsd el! Így biztosan nem marad felesleg, és a szervezetedet sem silány minőségű holmival tömöd.

2. Porciózás

A porciózás gyakorlatát is érdemes elsajátítani. Sokan – én is közéjük tartozom sajnos – beleesnek abba a hibába, hogy egy hadseregre főznek. A képlet – legalábbis elméletben – azonban roppant egyszerű, tapasztalatból azért körülbelül lehet tudni, melyik ételből mennyit esznek meg a családtagok, innentől fogva pedig nincs más dolgod, mint pontosan annyit elkészíteni, még úgy is, ha így marad egy plusz tojás, egy deci tej, 100 gramm liszt a dobozban – majd elhasználod máskor. 

3. Fagyasztás

Kamasz gyerekek mellett tudom, mennyire kiszámíthatatlan az étvágy (és az ebédre, vacsorára igényt tartók száma is), az ilyen esetekre nagyon jó megoldás, ha felcímkézve lefagyasztod, szintén egy-két adagokra szétosztva a maradékot. Ha mindehhez beszerzel egy vákuumfóliázó gépet, akkor még tovább el tudod tartani az élelmiszereket a mélyhűtőben, amik légtelenítve kisebb helyet is foglalnak.

4. Okos tárolás

Ne csak bezsuppold ész nélkül a megvásárolt holmikat a hűtőbe, kamrába, mert akkor garantáltan elfeledkezel pár hátul megbújó holmiról, ami úgy fog szép csendben tönkremenni, hogy észre sem veszed.

Tegyél mindent átlátszó dobozba, és a közeli lejáratú élelmiszereket rakd előre, hogy szem előtt legyenek. Amik nincsenek egymásra jó hatással (például a banán az almával), azokat „ültesd szét”, a nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget pedig időnként nézd át, hogy ne tegyen tönkre egy penészes, rothadt darab egy komplett ládányit

– tanácsolja Nagy Réka, azaz Ökoanyu.

Tudatos vásárlás

5. Élelmiszermentés

Nem csak a pénztárcádat kíméled, ha visszahozol a halálsorról élelmiszereket, amik biztosan nagyon hálásak lesznek neked! Természetesen nem romlott ételek elfogyasztására akarlak rábeszélni, de sok olyan élelmiszer kerül teljesen feleslegesen a kukába, ami vagy ténylegesen túlment a dobozra rápecsételt szavatossági dátumon, vagy ahhoz közel került. (Egy harvardi felmérés szerint az amerikai vásárlók 84 százaléka szokott kidobni szavatosságához közeli vagy lejárt szavatosságú ételt, egy 2015-ös vizsgálat szerint pedig a magyar családok 42 százaléka is hasonlóan jár el – iszonyú mennyiségű ételt elpazarolva – teljesen feleslegesen, hiszen ezeknek tetemes része még bőven fogyasztható.) Ma már a legtöbb nagy élelmiszeráruházban kiemelt pultokból vásárolhatsz közeli lejáratú termékeket jelentősen leárazva, de például a kifli.hu szupermarket oldalán külön kategóriából válogathatsz a lejárathoz közeli, változatos kínálatú élelmiszerek közül, melyeknél a cég garantálja a hibátlan minőséget, ráadásul valóban töredékáron.

6. Egyél csúnyát!

Nemcsak a közeli lejáratú holmik esnek sokak szemében a nemkívánatos kategóriába, de a kevésbé csinos élelmiszerek is.

Mindenki tökéletesen kinéző, olcsó és ízletes zöldséget, gyümölcsöt szeretne fogyasztani, annak ellenére, hogy ez a három kritérium ritkán valósul meg egyszerre.

Én azt mondom, kössünk kompromisszumot a külcsín frontján, hiszen egy kicsit sérült alma is bátran felhasználható pitékbe, palacsintába, kompótba, a göcsörtös répát amúgy is meghámozod, felvágod, ahogy a görbe, netán nem egyenletes vastagságú uborka sem ér kevesebbet az egyenesnél.

Csővégi megoldások

7. Adományozd e!l

Ha már tele a mélyhűtő, illetve minden elővigyázatosságod ellenére mégiscsak megmaradt egy rakat étel, akkor a legokosabb, amit tehetsz, hogy eladományozod azoknak, akiknek szüksége van rá. (Amúgy a fent említett kifli.hu szupermarket is így jár el, azokat az élelmiszereket, amiket mégsem mentettél meg, a Magyar Élelmiszerbankkal együttműködve juttatják el a rászorulóknak)

Ne feledd, míg sok háztartás a kukát eteti itthon is, mellettük él közel ötvenezer gyerek, és több százezer felnőtt, akik mindennapos éhezéssel küzdenek. Nekik valóban nagy segítség az, ami neked nem áll semmiből.

Sok iskolában, óvodában általános jelenség, hogy megmaradnak a tízóraira, uzsonnára szánt szendvicsek, pékáru, ezeket például a zuglói Napraforgó óvoda (két szomszédos iskola együttműködésével) a szülők és a Bike Maffia segítségével osztja el a rászorulók között.

A Heti Betevő Egyesület is két budapesti helyszínen, azonkívül három vidéki városban (Makón, Székesfehérváron és Pécsett) várja az élelmiszeradományokat, amiket aztán szervezetten osztanak szét a rászorulók között. 

És ti milyen szuper megoldásokat ismertek, milyen tippeket tudnátok adni az élelmiszerpazarlás csökkentésére? Írjátok meg nekünk kommentben!

Fiala Borcsa