–        

Mint azt már tapasztalhattátok, a WMN szerzői közül többen is aktív szerepet vállalnak különböző civilszervezetek munkájában. A magazin elmúlt csaknem két évében számos példaértékű adományozó munkájával volt szerencsék találkozni, ezeket az élményeket is felhasználtuk ehhez a listához.

A 2016-os év általunk és általatok is fontosnak tartott közéleti témái mentén több olyan szervezetre hivatkoztunk már, amelyekről tudjuk, hogy felelősen állnak az adományokhoz és az önkéntes segítséghez. A következőkben egy olyan listát olvashattok, amelyben témák szerint csoportosítottam segítő alapítványokat, közhasznú társaságokat. A felsorolásban közvetlen linket is találsz hozzájuk, ahol bővebb információkat olvashatsz arról, miként segíthetsz nekik.

1. Nőjogok

2016 az egyenjogúsági küzdelmek tekintetében fontos év volt. Egyre több nő vesz részt a politikai döntéshozatalban a világon, és noha itthon ez a folyamat sajnos lassabban indul be, mégis fontos, hogy léteznek jó példák, ha máshol nem, nemzetközi téren. Ez a példamutatás óriási hatással van a nők általános helyzetére a világ minden táján. Ahhoz, hogy az a  bizonyos üvegplafon örökre eltűnjön mindenhonnan, nyitottság és empátia mellett bátorság is kell. És az, hogy ezen nők és férfiak ne egymás ellen harcoljanak, hanem együtt, vállvetve dolgozzanak. Nem az egyformaságért, hanem az egyenlő esélyekért. Itt a WMN-en is rengeteg olvasó megosztotta személyes történeteit, amelyeken keresztül láthatóvá váltak a minket körülvevő hétköznapi problémák. A családon belüli erőszak, szexuális zaklatás, a nemi alapú diszkrimináció már nem tabu, hanem a mi közbeszédünk része – hála nektek is. 

Szerencsére sok szervezet dolgozik itthon azért, hogy az egyenlő esélyek valóban, fenntartható módon megvalósuljanak, vagy azon, hogy például a bajba került, bántalmazott nők új életet kezdhessenek

Női érdek 

A magyar női civilszervezetek tagszövetsége, az Európai Női Lobbi hazai tagszervezete 2003 óta küzd a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőségéért. Céljuk, hogy a nemi egyenlőség hétköznapi gyakorlattá váljon, ennek érdekében figyelemfelkeltő kampányokat, széles körű tudásanyagot és szakpolitikai ajánlásokat dolgoznak ki, a jogalkotás és a törvényhozás munkájába bekapcsolódva.

http://noierdek.hu

Patent 

A női civil jogvédő szervezet telefonos jogsegélynyújtás mellett többek között terápiás csoportfoglalkozásokon keresztül segít új életet kezdeni erőszakot átélt nőknek. Az egyesület szakemberei a megfelelő jogi és pszichológiai információkkal támogatják a hozzájuk fordulókat, legyen szó akár abortuszról, testi-, lelki-, verbális- vagy szexuális erőszakról.

http://www.patent.org.hu/

Eszter Alapítvány 

Az alapítvány által működtetett ambulancia a szexuális erőszak áldozatainak felépülésére jött létre, rendelőjükben segítséget nyújtanak életük és önmaguk újraszervezéséhez, a pszichikai és fizikai segítségen kívül jogi segélyszolgálatuk is igénybe vehető.

http://eszteralapitvany.hu/

2. Gyermekjogok

A gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen. Ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk az ő jogaikra itt és most. Nem valahol, valamikor, majd... hanem valóban most valósulhassanak meg ezek. Hogy biztonságban legyenek, jól szeressük őket, minőségi és használható oktatást, egészségügyi ellátást kapjanak. Alig egy hónapja söpört végig a médián a bicskei gyermekotthon története, amely végül rendőrségi eljárással végződött. Az intézmény igazgatója ellen  szexuális zaklatás miatt tettek feljelentést. Ma Európában minden ötödik gyermek válik szexuális erőszak áldozatává, 300 ezer esetből pedig alig ezer ügyben indul eljárás. Ha a globális képet nézzük, még súlyosabb jövőképet kapunk. Természetes, hogy nekünk a magyar gyerekek a legfontosabbak. De nem szabad úgy tennünk, mintha a fejlődő világ gyerekeinek nyomorához semmi közünk nem lenne... A menekültválság is megmutatta, hogy az egyik nap még földrajzilag távoli problémákból hogyan lehet nagyon is kézzelfogható gond. 

Hintalovon Alapítvány

A WMN állandó szerzője, Dr. Gyurkó Szilvi gyerekjogász alapítványával azért küzd, hogy a Magyarországon élő gyermekek jogai érvényesülhessenek. Nemrég sikeres kampányba fogtak és aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak érdekében, hogy a magyar parlament vitanapon foglalkozzon a gyerekekkel szembeni erőszakos esetek rendszerszintű kivizsgálásával, a magyarországi gyerekprostitúció tényleges megszüntetésével, és a szex- és testképedukciós programok fontosságával. Az alapítvány a petíción túl a probléma megoldásra is fókuszál, nemrég szexedukációs programot indítottak; a Yelon nevű online felületen bármelyik fiatal szabadon felteheti a kérdéseit.

http://www.hintalovon.hu/

UNICEF

Nincs még  egy olyan nemzetközi humanitárius szervezet, amely több gyermekéletet megmentett volna a világon, mint az épp a napokban a 70. születésnapját ünneplő UNICEF. A nemzetközi gyermekjogvégő csoport világszerte azon dolgozik, hogy biztosítsa a tanuláshoz, a fejlődéshez és az élethez való jogát minden gyermeknek. A leglátványosabb eredményeket ott érik el, ahol sem az oktatás, sem a tiszta ivóvíz, sem pedig a napi élelem nem garantált. Főszerkesztőnk, DTK az alapítvány jószolgálati nagyköveteként saját maga tapasztalhatta meg azt, hogy milyen nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a civilszervezetek olyan perifériára szorult térségekben, mint például a nyugat-afrikai Guinea, ahonnan 2014-ben elindult az ebolajárvány. A szervezet itthoni programjai közül kiemelkedik a harmadik éve működő Ébresztő! óra program, amelynek keretében képzett magyar önkéntes-trénerek járják az ország iskoláit, és játékos tanórákon segítenek a gyerekeknek eligazodni olyan témákban, mint például a gyermekjogok, a közösségeken belüli erőszak, a bullying vagy az internetbiztonság. 

http://unicef.hu/

D. Tóth Kriszta és a tévériporterként az UNICEF-csapattal tartó öccse, D. Tóth András

Meseközpont Alapítvány

A Meseközpont célja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő kiskorúak lelki támogatása, amelyhez egy igazán egyedi és különleges pedagógiai módszertant dolgozott ki a szakami vezető, Bajzáth Mária. Ez a rendszer több éve sikeresen működik. A mesepedagógia fejlesztőprogramjában résztvevő önkéntesek heti rendszerességgel járnak mesélni a gyermekotthonokban élő gyermekeknek, mindemellett táborokat és integrált mesedélutánokat is szerveznek. Olvasószerkesztőnknek is volt szerencséje részt venni e programban, és a Meseközpont önkénteseinek munkájáról tavalyi életmódváltó naplójában is megemlékezett. Az Adventi népmesék és legendák című mesegyűjtemény minden bevétele a szülők nélkül felnövő gyerekek javát szolgálja.

http://www.mesekozpont.hu/ 

3. Kisebbségi jogok

A kirekesztés a származáson, a bőrszínen alapuló diszkrimináció 2016-ban is súlyos tényező, ami a civil jogvédő szervezetek jelentései szerint többször rendőri és jogi túlkapásokhoz vezet. A probléma kibeszéletlensége, a hatékony programok és hosszú távú megoldások hiánya miatt a társadalom rettenetesen megosztott ezekben az ügyekben. A sokszor vagyonukat, családjukat hátrahagyó menekültek, és a Magyarországon mélyszegénységben élő kisebbségek felé irányuló gyűlölet, félelem és információhiány ellen sok civil szervezet küzd Magyarországon. Jogsegélyt nyújtanak, edukálnak, közösségeket építenek, igyekeznek lehetőséget, kitörési esélyt teremteni a leszakadó csoportoknak, sokszorosan hátrányos helyzetű családoknak.

BaGázs

„Segély helyett esélyt nyújt” – röviden így jellemzi dr. Both Emőke, az általunk alapított, és idén először átadott SzuperWMN pályázat civil fődíjasa a munkájuk lényegét. A BaGázs Közhasznú Egyesület, a bagi romatelep leszakadó lakóinak segít újrakezdeni, kitörni, tovább lépni, nem akármilyen módon, és nem mindennapi kitartással. Munkájuk eredményeképp a telepen nőtt az önmagukról gondoskodni tudók száma, csökkent az analfabétizmus, a bűnözés és az adósságok mértéke. Az IFUA Nonprofit szervezet tanulmánya szerint ez a romák felzárkóztatásába fektetett befektetés ma pontosan 6,36-szoros megtérülést jelent a társadalom számára.

http://bagazs.org/

Magyar Helsinki Bizottság

Talán nincs is még egy olyan társadalmi probléma, ami annyira megosztaná a magyarokat, mint a menekültkérdés. A teljes bezárkózás és a „mindenkit befogadunk" között nagyon nehéz megtalálni a tényleg fenntartható és működőképes középutat. Ezzel együtt a menekültek milliói között rengeteg a kísérő nélkül érkező kiskorú vagy fiatalkorú, és nagyon sok család szakadt ketté vagy még több felé. A Magyar Helsinki Bizottság családegyesítő kampányában a megfelelő életkörülmények garantálása mellett jogi segítségnyújtást biztosít, hogy minden szétszakadt család újra egyesülhessen.

http://egyuttacsalad.helsinki.hu/

A pillanat, amikor Fahim 4 év után újra láthatja a kisfiát (Fotó: Bődey János Helsinki Bizottság)

Igazgyöngy Alapítvány

Az L. Ritók Nóra által vezetett alapítvány küldetése a hazai mélyszegénységben élő gyermekek életesélyeinek javítása és családjaik integrációja. Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében – Berettyóújfalu környékén – 1999 óta támogatják kitartóan a helybéli családok életét tehetséggondozással, művészetterápiával, munkahelyteremtéssel... Pénzbeli támogatáson kívül szívesen fogadnak tárgyi adományokat, önkéntes segítségnyújtást, melynek részletes listáját az alábbi oldalon érthetitek el. Idén karácsonyra szuper ötlettel rukkoltak elő: Bombera Krisztina televíziós újságíró és Kámán Gabriella ötlete nyomán egy „igazgyöngyös" gyerek rajzából táska készült, amelyet az interneten keresztül lehet megrendelni. A bevétel az alapítvány gyerekszegénység elleni munkáját támogatja.

http://igazgyongy-alapitvany.hu/

A "baglyos táska" támogatói között olyan kedvenceink vannak, mint Pokorny Lia, Kepes András vagy Lackfi János

4. Fogyatékkal élők

Akadálymentesítés, társadalmi érzékenyítés, a fogyatékkal élők láthatóvá tétele, tényleges integrálása terén messze nem vagyunk még kész a munkával Magyarországon. Az épek és fogyatékkal élők közti távolság és az edukáció – személyes tapasztalat hiánya miatt – sokaknak igen nagy fejtörést, és akár konfliktust is okozhat, ha egy légtérbe kerülnek egy látás-, értelmi- vagy mozgássérülttel. Emlékezzünk csak vissza arra az esetre, amikor a nyáron hazaküldtek egy edzőteremből a Down-szindrómás fiút. Ezért is fontos, hogy vannak ismert emberek, akik nyilvánosan is beszélnek arról, milyen az élet egy downos gyerekkel, hogy játékfilm készül, amelynek főszereplői valóban fogyatékkal élők, és megszületnek olyan cikkek, mint például paralimpiai bajnok szerzőnk, Pásztory Dóri édesanyjának írt levele. És persze a következő szervezetek munkája:  

Nem adom fel kávézó

A Nem adom fel alapítványa egy igazán izgalmas kezdeményezéssel teszi láthatóvá a társadalom hátrányos helyzetű tagjait. Az azonos nevű kávézót teljes egészében önálló, saját és a társadalom jövőjéért tenni akaró fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek tartják fenn. Ugorj be hozzájuk egy kávéra vagy más módon támogasd a munkájukat, hogy további hasonló kezdeményezések jöhessenek létre.  

http://www.nemadomfel.hu/

Suhanj! alapítvány

A Suhanj! célja, hogy a mozgás örömét a látás-, értelmi- és mozgássérült emberekkel együtt éljék át azok, akik fogyaték nélkül élnek. Az alapítvány, amelynek alapítója, Gusztos Péter, egyik legismertebb támogatója pedig Péter párja, a színész Kovács Patrícia, nemrég megnyitotta az első  integrált edzőtermet, a Suhanj! Fitnesst, ahol együtt sportolhat mindenki. Az épek és fogyatékkal élők közös mozgástere és sportprogramjai egyszerre nyújtanak felszabadító közösségi élményt és edukációs programot a résztvevők számára.

http://www.suhanj.hu/

Magyar Rett Szindróma Alapítvány

Magyarország egyetlen olyan szervezete, amely a Rett-szindrómában szenvedők speciális igényeivel foglalkozik. Ennek a ritka, genetikai eredetű betegségnek a kezelését és kutatását segítik több mint tíz éve. Munkájuk eredményeképp szakemberek bevonásával sikeresen elindíthatták a PART névre hallgató programjukat, ahol mindenre kiterjedő állapotfelmérés során egyénre szabott kezelést és tanácsadást nyújtanak a betegek és családjaik részére. Karácsonyi üdvözlőlap-kollekciójukat is megtalálod az alábbi linken:

http://www.rettszindroma.hu/

Margitai Ági színész és egy rett-szindrómás kislány Balla Vivienne fotóján

5. Környezet- és városvédelem 

Nemrég mi is írtunk arról, hogy a modern embernek milyen egészségügyi panaszai alakulhatnak ki a klímaváltozás következtében, ha a levegő minősége kritikussá válik. Az egészségügyi- és környezetvédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy megannyi probléma hátterében a globális felmelegedés húzódik, és amennyiben nem váltunk drasztikusan élet- és szemléletmódot, évtizedeken belül komoly problémákkal kell szembenéznie az emberiségnek. A hazai környezet- és városvédő szervezetek elmúlt tíz évének kitartó munkáját és proaktivitását látva azért van ok a bizakodásra. De csak akkor, ha segítjük őket.  

Energiaklub

Az Energiaklub immáron huszonöt éve dolgozik a fenntartható jövőért. Nemrég az alapítvány vezetője, Ámon Ada az Özönvíz előtt című dokumentumfilm kapcsán a WMN hasábjain emlékezett vissza küzdelmeikre, azokra az évtizedekre, amikor még a klímaváltozás tényét is tagadták a tudomány képviselői. Mára eljutottak oda, hogy a zöldenergia lassan felválthatná a fosszilis energiahordozókat. Persze csak akkor, ha ezt a gondolkodásmódot egyéni- és rendszerszinten is magukévá teszik a Föld lakói. Ha szeretnél megtudni még többet munkájukról vagy segítséget kérnél, hogyan teheted kisebbé az ökológiai lábnyomod, illetve segítenéd a munkájukat, itt találsz információt:

https://www.energiaklub.hu/

Levegő munkacsoport

A Levegő munkacsoport neve sokaknak ismerős lehet – ellenezték a Római-parti fák kivágását, a városligeti zöldállomány csökkentését – több olyan hazai vagy itthon is aktív nemzetközi civil szervezettel összefogva, mint a Greenpeace vagy a Ligetvédők, Budapest zöldállományának védelméért a levegő tisztaságáért egy egészséges és élhető fővárosért küzdenek nap mint nap. Tanácsadást és segítséget nyújtanak peres ügyekben, és többek között az ő munkájuknak köszönhetően valósult meg az autómentes nap is. 

https://www.levego.hu/

Járókelők

„Ha megosztod, megoldod” jelmondattal működik az utóbbi év egyik legproaktívabb civil kezdeményezése, mely a közterületesek munkáját kiegészítő alkalmazásában valósult meg. A járókelők egy applikáción keresztül bejelenthetik a városban tapasztalt közterületi szabálytalanságokat – kátyút, letört szemetest, lekopott zebrát vagy bármi mást, amit meg kellene javítani. Az alkalmazás oldalán jól látható, hogy a fővárosban az elmúlt három hónapban több mint 200 bejelentést oldottak meg, és további 400 kérés van folyamatban. Ha szeretnéd, hogy még több ilyen kezdeményezés jöjjön létre, támogasd munkájukat, vagy csak egyszerűen használd az alkalmazást nap mint nap. 

https://jarokelo.hu/

6. Adománygyűjtő szervezetek, élelmezés

Magyarországon minden harmadik családnak gondot okoz az alapvető létfenntartáshoz szükséges élelem napi megszerzése. Minden kilencedik család tartósan leszakadt a társadalomtól – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adatai szerint. Karácsony közeledtével sokan vagyunk úgy, hogy a már használaton kívüli tárgyainkat, ruháinkat és a több főre főzött, nyakunkon maradt ünnepi fogásokat szívesen eladományoznánk. Listánk végén jöjjön néhány olyan szervezet, amelyek közreműködésével segíthettek a rászoruló családoknak eljuttatni adományaitokat a szeretet ünnepén. És persze és az év mind a 365 napján. 

Budapest Bike Maffia

A hazai civilszféra egyik legötletesebb kezdeményezésében fiatal kerékpárosok adománygyűjtő programjaikat és családétkeztetési akcióikat ötvözik a budapesti kulturális élettel. A hozzájuk beérkező adományokat vagy a „közös főzés és bringás ételosztás” akció során a városban élő hajléktalanoknak és a programjukban részt vevő családoknak juttatják el a napi betevőt.  

http://bbm.hu/

Ökumenikus segélyszervezet

Az ökumenikusok a minden évben megrendezett ünnepi ételosztás mellett fennállásuk óta az ország számos pontján nyújtottak segítséget egyebek mellett természeti csapások vagy más katasztrófák károsultjainak, és adtak menedéket, valamint az alapvető létfenntartáshoz szükséges adományokat a rászorulóknak. Országos intézményhálózatukon keresztül hajléktalanoknak, leszakadófélben lévő családoknak próbálnak segíteni a megélhetésben és a biztos jövő megteremtésében. Ősszel mi is elkísértük őket, amikor az általuk üzelmetetett Családok Átmeneti Otthonán keresztül nyújtottak iskolakezdési támogatást a sokgyermekes, bántalmazó kapcsolatból elmenekült anyukának, Tündének. Ha szeretnél bekapcsolódni munkájukba, keresd kihelyezett standjukat a Bazilika előtti vásárban vagy érdeklődj az alábbi oldalon. 

http://www.segelyszervezet.hu/

Tünde és a gyerekek (fotó: Csiszér Goti/WMN)

Heti Betevő Egyesület

A Heti Betevő csapata a fővároson kívül Makón, Székesfehérváron és Pécsett tart ételosztást minden vasárnap. A fővároson belül minden hét vasárnapján osztja ki a hét közben beérkező adományokat a Klauzál téren és a Gólyában. Hogy munkájukra mekkora szükség van – és nem csak karácsonykor – kiderül EBBŐL a cikkünkből is, olvassátok el!

Itt pedig megtaláljátok Facebook-oldalukat, ahol a következő adományosztás időpontjáról is tájékozódhattok:

https://www.facebook.com/hetibetevo/

Összeállításunk végén még egy linket szeretnénk megosztani veletek. November elején mutattunk be nektek egy egészen példamutató és hiánypótló kezdeményezést, amely az adományozni, segíteni vágyókat köti össze közvetlenül a rászorulókkal. Az Adjkirály! ötlete egy híradós szerkesztő fejéből pattant ki, amikor látta, hogy egy-egy szívfacsaró riport után mennyire megmozdul a segíteni akarás a nézőkben. Kollár Róbert maga írta meg a WMN olvasóinak, hogyan született meg a gondolat, miként lett belőle cselekedet, majd pedig egy konkrét segítséget nyújtó internetes oldal. 

Ha szeretnétek még többet megtudni az adományozásról és a civilszervezetekről látogassatok el az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének oldalára, ahol olyan alaptíványokat és szervezeteket találtok, amelyek megkapták az etikus Adománygyűjtő minősítést (a listájuk folyamatosan bővül). 

Szőcs Lilla

A kiemelt kép a bagi telepen készült. Fotó: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography