-

Szóval, Évi, ha ezek után úgy alakul, hogy randizni kezdtek Braddel, akkor jó, ha pár dologra felkészülsz. Egyrészt, mert Brad soha többet nem lesz már kint úgy a „húspiacon”, mint korábban. Gyerekei vannak, akikkel a kapcsolata nem szűnik meg (jó esetben) amiatt, hogy Angelinával többé már nem alkotnak egy párt. Szülőtársakként még hosszú-hosszú évekig együtt kell majd működniük. Másrészt Brad feltehetően olyan csajt keres, aki nemcsak vele, de a gyerekeivel is jól kijön.

Szóval, szerintem most arra érdemes odafigyelni Bradnél, hogy:

Nagy a katyvasz mindenki fejében és szívében

A gyerekek jó eséllyel össze vannak zavarodva, dühösek és sérülékenyek. Talán bűntudatot is éreznek amiatt, ami a szüleik között történt, és azt szeretnék, ha az egész válásból nem lenne semmi. Emiatt aztán Bradnek feltehetően komoly problémát fog okozni az elején, hogy kivel legyen lojális: a gyerekeivel vagy veled. Légy türelmes velük, és haladjatok megfontoltan. Ne várd (se magadtól, se tőlük), hogy egyetlen nap alatt minden jóra fordul majd. 

Angelina is képben marad

Lehet, hogy Brad szeret téged, neked hozza reggel ágyba a kávét, és szuper, ha a gyerekeivel jó a kapcsolatod, de bármilyen idilli és „kerek” is ez a történet így, a gyerekeknek van egy anyukájuk: Angelina. Aki akkor is az anyukájuk, ha éppen nem él velük, vagy, ha te úgy érzed, sokkal, de sokkal jobb vagy (lennél, lehetnél), mint ő. Ez egyszerűen ténykérdés. Fontos, hogy jól legyél a gyerekekkel, de a saját, önálló kapcsolatod kialakításán kell dolgoznod velük, és nem arra törekedned, hogy Angelinát végérvényesen kipöcköld a képből. Úgyhogy ne mondj rosszat Angelinára a gyerekek előtt! Hidd el, ezt Brad is értékelni fogja!

Legyenek reális elvárásaid!

Fontos, hogy Braden és a gyerekeken túl magadra is odafigyelj, mert általában a mostohák nagyon kritikusak magukkal, és hajlamosak arra, hogy minden nehézségért magukat okolják. Biztos lesz olyan, amikor azt érzed majd, hogy a gyerekek ádázul viselkednek veled, illetve Brad cserbenhagy egy konfliktusban. Kommunikálj nyíltan és érthetően. Nem kérheted a gyerekektől, hogy szeressenek téged, de azt igen, hogy tisztelettel bánjanak veled (hiszen te is így bánsz majd velük). Így elejét veheted a játszmáknak. 

Az örökbefogadott gyerekek nem először élik meg életük során, hogy a családjuk felbomlott, a körülöttük lévő stabil háttér megtört. Brad és Angelina örökbefogadott gyerekei feltehetően komoly krízisen mennek keresztül. Jó, ha tudod, hogy nekik ez egy különösen nehéz időszak. Ezért az a legjobb, ha a mindennapi életet próbáljátok meg újra felépíteni. Ne az legyen a cél, hogy folyton utazzatok, menjetek Disneylandbe vagy búvárkodni, hanem az egyszerű  hétköznapokat éljétek meg – és persze rengeteget beszélgessetek Braddel arról, hogyan látja magát apaként, és milyennek képzeli a veled közös családi életet.

Én drukkolok nektek! 

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Jun Sato / Contributor