-

Kedves barátaink, szülők, felelős felnőttek!

Mostanában nem nagyon múlik el nap anélkül, hogy ne hallanánk, olvasnánk gyerekek elleni szexuális erőszakról. Magánemberként és szakmabeliként is sokszor tehetetlenül nézzük, hogyan alakul át fokozatosan a gyerekek elleni szexuális erőszakról szóló hír egy elintézni-, elsimítani való üggyé. Legtöbbször – a maguk területén egyébként többnyire jó szakembernek számító döntéshozók ügyintézése, „tényfeltárása” során végül – bizonyíték, esetleg bűncselekmény hiányában az egészet ejtik.

Ma Magyarországon a szexuális erőszaknak az esetek túlnyomó többségében csak az áldozatra nézve van következménye. A gyereket nem az elkövető családtagtól védik meg, hanem sokszor kiemelik a családból: így az erőszak traumája után a családja elvesztésének traumáját is át kell élnie. Az elkövető gyakran azzal zsarolja az áldozatot, hogy „ha elmondod, majd mehetsz intézetbe”. „Az igazság feltárása” céljából az esetleg segítséghez jutó, és már gyógyulás útjára lépő gyereket több  éven át rendszeresen visszarángatják, arra kényszerítve, hogy újra és újra átélje a trauma elmondásakor azt, ami vele történt. Közben nem ritka, hogy megalázzák, megszégyenítik, hazugnak nevezik.

A gyerekek intézményes védelme, a megfelelő törvények elfogadása és betartása az állam feladata. Ennek korrekt működésére sok országban van példa. Némely elfogadott törvény Magyarországon is a megfelelő irányba mutat. A mindennapok gyakorlatában mégis csak nagyon szoros szakmai kísérés mellett lehet a szexuális erőszakot átélt gyereknek vagy a szüleiknek a további traumatizálás és újbóli áldozattá válás veszélye nélkül azt javasolni, hogy tegyenek feljelentést.

A Hintalovon Alapítvány aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy a kormány, valamint minden magyar döntéshozó és végrehajtó szerv ismerje el, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak jelenleg nem megfelelően kezelt probléma Magyarországon. A gyerekek érdekében elvárjuk, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében, és azért, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, nagy biztonsággal kapjanak is, és az elkövetőket felelősségre vonják.

A petíciót a Hintalovon Alapítvány honlapján olvashatjátok (KATT IDE!).

Ha egyetértetek a megjelölt célokkal, kérjük, aláírásotokkal csatlakozzatok!

Üdvözlettel,

Dr. Gyurkó Szilvia kuratóriumi elnök

és a Hintalovon Alapítvány csapata

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Annie Spratt