Szabadság, szerelem

A gyerekek 12 éves kortól a Büntető Törvénykönyv szerint beleegyezhetnek a szexbe. De 12 évesen nem mehetnek el egyedül egy zenei eseményre, nem igényelhetnek maguknak igazolványt, nem utazhatnak nemzetközi buszjáraton, nem léphetnek be az állatkertbe kísérő nélkül. 12 éves korukig nem ajánlott számukra az Igazából szerelem című film, ahogy a Briget Jones-széria sem.

Bár 16 éves kortól a fiatalok megházasodhatnak, de egyedül nem írathatnak fel maguknak fogamzásgátlót, nem szavazhatnak, nem írhatnak adásvételi szerződést, nem olvashatnak szexuális online tartalmakat. De az ajánlás szerint nem nézhetik meg a South park című rajzfilmsorozat részeit sem.

A fiatalok 18 éves korukig… nem vásárolhatnak kaparós sorsjegyet vagy lottót, nem igényelhetnek törvényes képviselőjük nélkül útlevelet, nem tartózkodhatnak dohányboltban, nem vásárolhatnak alkoholtartalmú italt, szülői hozzájáruló nyilatkozat nélkül nem vállalhatnak diákmunkát. 

Tehát, ha egy 12 éves partnerkapcsolatot létesít egy 13 évessel, vidáman szexelhetnek, de nem mehetnek kettesben randizni az állatkertbe. Bár ettől még valószínűleg a kapcsolatuk nem roggyan meg, úgyhogy elképzelhető, hogy négy évvel később úgy döntenek, inkább összeházasodnak. Ami feltehetően szuper buli lesz annak ellenére is, hogy az esküvőn nem ihat meg az ifjú pár egy pohár pezsgőt sem, mert az 18 éves korukig tiltott.

forrás: Hintalovon Alapítvány/Yelon program

Vajon miért védjük jobban a gyerekeinket az állatkerti medvéktől, mint attól, hogy éretlenül és felkészületlenül kezdenek párkapcsolatba? Miért gondoljuk, hogy egy tizenéves tud döntést hozni a szexben, de arra még nem elég érett, hogy egy pohár sör vagy egy szál cigi ügyében felelős döntést hozzon?

Amíg ennyire ellentmondásosan tekintünk a gyerekkorra, a gyerekek is ki vannak szolgáltatva. Alapból jellemzi a tizenéveseket, hogy az egyik pillanatban még kisgyerekek, a következőben pedig már szinte felnőttek (vagy legalábbis azt szeretnék, ha így tekintenének rájuk). Ezt a belső bizonytalanságot a jogrendszerünk is támogatja, és sajnos pont úgy viselkedik, mint egy elhanyagoló vagy bántalmazó szülő, aki rosszul kommunikál, ellentmondásos szabályokkal keretezi a gyerek életét, és aki nem fordít kellő figyelmet az információátadásra.

Nagyon izgalmas, hogy a mai magyar törvények milyen határokat jelölnek ki a gyerekek számára, és mit gondolnak a gyerekek érettségéről.

Simán elvárjuk tőlük, hogy már 12-14 éves korukban úgy viselkedjenek, mint a felnőttek (vállaljanak felelősséget a tetteikért, hozzanak megalapozott döntést a párkapcsolataikat illetően), míg más területen feltétel nélküli és abszolút védelmet kapnak.

Amikor 2012-ben a beleegyezéses szexuális kapcsolat korhatárát leszállították 12 évre, a szakma értetlenségét és kifogásait azzal indokolták a törvényalkotók, hogy felgyorsult a nemi érés folyamata. A gyerekek egyre korábban érnek, egyre hamarabb kezdenek szexuális kapcsolatba, ezért nem jó, ha olyanért vonjuk felelősségre vagy büntetjük őket, amit egyébként is csinálnak. Ez részben igaz is, kutatások szerint a 9. osztályos fiatalok harmadának volt már szexuális kapcsolata, valóban korábban kezdenek el menstruálni a lányok, és tény, hogy a fiúk szexuális érdeklődése is hamarabb indul be.

A fizikai érés azonban nem minden. Lehet valaki fizikailag érett, de az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy fejben is „készen van”. Ha tudjuk, hogy a gyerekek fejlődése felgyorsult, arra nem csak azzal kell válaszolni, hogy ezt tudomásul vesszük, és nem indítunk büntetőeljárást a szexelő tizenévesekkel szemben. Mert ha csak ennyit teszünk, akkor azzal kell szembesülnünk, amire egy nemrég publikált, 21 országra kiterjedő nemzetközi összehasonlító kutatás hívta fel a figyelmet. A vizsgált országok közül Magyarországon volt a legnagyobb a tíz-tizennégy év közötti lányok terhességének aránya: 1000 ilyen korú lányra 1.19 terhesség jutott. Ebben a korosztályban a terhességmegszakítások (1000 főre vetítve 0,71) számát tekintve Magyarország a második volt.

A gyerekek szexelnek, de nincsenek tisztában a következményekkel. Sem a testiekkel, sem az érzelmiekkel. A tinédzserterhességek és abortuszok száma is megrendítő adat, de ezen túl is van ok aggodalomra, hiszen egyre gyakrabban szembesülünk a tizenévesek körében ilyen kérdésekkel: „Kétszer lefeküdtem vele, akkor most már járunk?” „Olyan jól érzem magamat a barátnőmmel. Szerinted leszbikus vagyok?” „Szeretnék már végre megszabadulni a szüzességemtől. Egy idegent kérjek meg, vagy egy barátomat?” „A pasim hátulról is akarja csinálni. Azt mondja, ha nem vállalom be, szakítani fog velem. Mit csináljak?”

Nagyon úgy tűnik, hogy a gyerekek nem tudnak különbséget tenni szex, szerelem, barátság, intimitás, nemiség, testiség és pornográfia között. Ez pedig egyértelműen mutatja, hogy komoly gondok vannak azzal, amit mi felnőttek egészséges énképnek, önképnek, testképnek, érzelmi biztonságnak hívunk.

Az iskolai felvilágosító órák sosem töltötték be ezt a szerepet, a családok jó részénél hiányoznak a szavak és a kommunikáció az ilyen beszélgetésekhez. És miközben a pornó és a meztelenség a médiumok jó részének ma már elengedhetetlen része, a szexualitás továbbra is tabu.

Mit tehetünk, hogy ez változzon? 

Sokféle válasz lehet. Nyíltabb kommunikáció és értő figyelem a családban, minőségi felvilágosító órák, tudatos nemi nevelés az iskolákban, felkészítés a biztonságos internethasználatra (amibe beletartozik a pornó „értelmezése” is). 

A mai naptól pedig itt egy újabb lehetőség, elindítottuk a Yelon-programot, ami nem más, mint egy online szexuális edukáció és cset-szolgáltatás tíz-tizennyolc éveseknek és az értük felelősséget érző felnőtteknek. Közel másfél évnyi előkészítés után indul ma útjára ez a folyamatosan frissülő tartalmakkal dolgozó szuper kis weboldal. (Igen, elfogult vagyok.) Reményeink szerint olyan információforrássá válik majd, ahonnan tájékozódhatnak a gyerekek, és ahol a személyes problémáikra személyre szabott válaszokat kaphatnak.

A felnőttek pedig a nekik szóló „szülői” oldalon olvashatnak mindenféle izgalmas dologról onnan kezdve, hogy miért fontos, hogy a gyerekek tudjanak nemet mondani, odáig, hogy mit tegyenek, ha rájuk nyitnak szex közben.

Szóval, kattintsátok, olvassátok, használjátok a Yelont. És szóljatok a gyereknek is! Mert szükség van rá.

forrás: Hintalovon Alapítvány/Yelon program

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/George Rudy